
L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat un pla per simplificar i agilitzar els tràmits administratius. Sota el nom Barcelona fàcil, el pla preveu 18 accions per actualitzar la normativa municipal obsoleta, simplificar i agilitzar els tràmits urbanístics i millorar l'accessibilitat a l'administració. L'objectiu del consistori és que el 95% dels tràmits ciutadans es puguin fer de forma digital el 2027 i unificar normatives i tramitacions de llicències d'obres i activitat. Segons ha explicat la tinenta d'Urbanisme, Laia Bonet, es busca que, en el cas de les comunicacions d'obres, més actuacions puguin començar de forma immediata i no s'hagi d'esperar per iniciar-les després de fer la comunicació a l'administració.
Bonet ha afirmat que els canvis en els tràmits urbanístics busquen respondre a algunes de les principals reivindicacions del sector de la construcció. Entre les accions hi ha la posada en marxa de l'Oficina d'Atenció al Professional per millorar la comunicació entre l'administració i els professionals que necessitin realitzar tràmits urbanístics. La previsió és que estigui operativa el segon semestre del 2026 i la idea és que permeti que els professionals i els tècnics municipals treballin prèviament a la presentació dels projectes que requereixin una llicència urbanística posterior per assessorar-los i resoldre dubtes.
Bonet ha afirmat que els canvis en els tràmits urbanístics busquen respondre a algunes de les principals reivindicacions del sector de la construcció
D'altra banda, el pla preveu agilitzar els processos pel que fa a les obres i unificar normatives perquè més actuacions es puguin començar immediatament un cop notificades. Actualment, existeixen dos tipus de comunicació d'obres, una que permet iniciar les actuacions immediatament i l'altra que fixa que s'ha d'esperar 30 dies per començar-les un cop notificades. L'objectiu, ha dit Bonet, és que més obres passin a través del primer canal. El pla també inclou l'autorització per fases d'algunes obres, especialment d'obra nova.
A Barcelona es realitzen anualment més de 50.000 tràmits vinculats a permisos, activitats, informes i llicències d'obres. D'aquests, el 96% es fan de forma automatitzada i electrònica i el 4% requereixen intervenció de personal municipal.
Accessibilitat i revisió de la normativa
Sobre l'accessibilitat a l'administració, actualment el 80% dels tràmits ciutadans es poden fer de manera virtual, i l'objectiu és elevar fins al 95% aquesta xifra el 2027. La intenció és incorporar canvis en l'Oficina Virtual de Tràmits per millorar la usabilitat, la localització de continguts i la comprensió a través d'una "comunicació clara". A més, l'Ajuntament vol impulsar la interoperabilitat amb altres administracions en tots els processos.
Valls ha explicat que quatre de cada 10 normes municipals tenen més de 15 anys i algunes estan obsoletes
Pel que fa la revisió normativa, Valls ha explicat que quatre de cada 10 normes municipals tenen més de 15 anys i algunes estan obsoletes. El pla planteja derogar algunes d'aquestes disposicions obsoletes i d'altres que s'han constatat que són innecessàries o estan duplicades, així com la possibilitat d'elaborar un avantprojecte d'actualització de la Carta Municipal per actualitzar la normativa municipal.