• Economia
  • Barcelona invertirà 890 milions per convertir el coneixement en un "motor econòmic" de la ciutat

Barcelona invertirà 890 milions per convertir el coneixement en un "motor econòmic" de la ciutat

El pla busca potenciar la transferència de coneixement, l'emprenedoria i l'ocupació de 10 sectors considerats estratègics

L'estratègia es va iniciar el 2024 amb una inversió de 246 milions d'euros | Gerard Ullastre / ACN
L'estratègia es va iniciar el 2024 amb una inversió de 246 milions d'euros | Gerard Ullastre / ACN
Redacción VIA Empresa | ACN
07 d'Abril de 2025

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns un pla econòmic que planteja una inversió de 890 milions d'euros entre el 2024 i el 2027. L'estratègia econòmica del consistori per a la pròxima dècada preveu crear uns 180.000 llocs de feina i transformar uns 1,8 milions de metres quadrats de sòl en l'àmbit metropolità. El pla Barcelona Impulsa defineix 10 sectors estratègics, entre els quals destaquen aquells vinculats al coneixement, com ara la ciència i innovació, la tecnologia i les industries creatives, que ha d'esdevenir "el cinquè motor econòmic" de la ciutat per l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni.

 

El pla inclou 246 milions d'euros ja compromesos el 2024 i una previsió d'inversió de 215 milions d'euros per aquest 2025. Segons detallen des del consistori, les inversions fetes l'any passat estan relacionades amb el reforç de programes per a la creació de llocs de feina, polítiques de transferència de coneixement i generació de talent i emprenedoria. La inversió prevista per al 2026 és de 211 milions d'euros i per al 2027, de 216 milions.

Focus en els sectors vinculats al coneixement

En un moment "d'incerteses" en l'àmbit econòmic, Collboni ha remarcat que l'agenda per als pròxims anys del consistori busca "refermar" l'aposta per la diversificació econòmica, concretament pels sectors vinculats al coneixement. Així, el pla vol "activar" sectors econòmics que creïn llocs de feina "amb millors salaris" i que l'economia de la ciutat sigui "més resistent" a les crisis.

 

L'agenda econòmica de Barcelona fixa 10 sectors estratègics: comerç i restauració, salut, economia de les cures, ciència i innovació, economia social i solidària, turisme, tecnologia i digital, indústries creatives, agroalimentari i economia blava. Entre les polítiques del pla hi ha la transferència de coneixement amb el programa de suport a infraestructures científiques, el "desenvolupament i fidelització del talent", el suport a l'emprenedoria, l'impuls a l'autonomia estratègia, l'impuls a l'ocupació "de qualitat", la transformació digital i la gestió del turisme, entre d'altres.

D'altra banda, el full de ruta econòmic localitza vuit àrees d'activitat de la ciutat. Destaca la Sagrera com a "última zona de desenvolupament urbanístic i econòmic" de la ciutat, el 22@ amb la innovació, l'emprenedoria i la creativitat, el Besòs amb la indústria creativa verda i circular, la Zona Franca amb la indústria 4.0, alimentària i logística, la Zona Litoral amb l'economia blava i la sostenibilitat i el centre amb reurbanització, ciència i emprenedoria.