• Economia
  • Barcelona lidera la contractació d'espais flexibles a Europa

Barcelona lidera la contractació d'espais flexibles a Europa

La capital catalana supera París, Varsòvia, Madrid, Amsterdam i Londres

Oficina d'espais flexibles | iStock
Oficina d'espais flexibles | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
10 de Gener de 2022
Act. 10 de Gener de 2022

Barcelona lidera la contractació de metres quadrats d'espais flexibles a Europa fins al tercer trimestre de 2021. Segons l'informe Flex 2021 de la consultora immobiliària CBRE, la capital catalana ha registrat diverses operacions de gran grandària en aquest període i ha elevat la contractació a 30.600 metres quadrats. A Barcelona la segueix París (29.100 m2) i Varsòvia (20.000 m2). Madrid se situa en la quarta posició, amb 9.800 m2, per davant d'Amsterdam (8.900 m2) i Londres (8.300 m2).

En aquest volum de contractació té un paper molt important Tech Barcelona, anteriorment Barcelona Tech City. La seva activitat acapara més de la meitat de la contractació d'espais flexibles de l'últim any a la ciutat. L'associació té dos centres plenament operatius dedicats al desenvolupament del teixit digital i tecnològic de la ciutat. En l'últim any, l'entitat ha ampliat la seva cartera i pròximament donarà cabuda a iniciatives específiques amb espais dedicats a fintech, companyies tecnològiques de l'àmbit de la salut i empreses centrades en la mobilitat urbana.

En total, Barcelona ha tancat el tercer trimestre de 2021 amb un estoc del 2,7% d'espais flexibles, un creixement de quatre dècimes respecte als últims tres mesos de 2020. No obstant això, la capital catalana continua per sota de ciutats com Amsterdam i Londres, amb un 4,5% i per sobre del 5,5%, respectivament.

Un sector en auge, però a dues velocitats

“El flex ha passat ja a jugar en primera divisió en el món de les oficines. L'interès per part de molt diferents tipus d'empreses pel coworking o les serviced offices no ha parat de créixer al llarg de l'últim any. El focus d'aquesta creixent atenció no se centra en el cafè gratuït, la comunitat o els afterworks, sinó en la flexibilitat i l'eficiència de la qual aquestes solucions poden dotar a l'estratègia immobiliària”, ha explicat el director d'Agile Practice de CBRE España, Jesse Derkx.

Segons l'informe de la consultora, la pandèmia ha provocat una evolució d'aquest segment “a dues velocitats”. D'una banda, les petites i mitjanes empreses que durant el confinament van prescindir de les seves oficines, ara es troben amb la necessitat immediata d'espai i han accelerat la signatura de contractes. D'altra banda, hi ha també demandes grans d'un perfil més corporatiu, menys acostumat a canviar d'un contracte d'arrendaments a un contracte de serveis, un fet que dilata molt els temps de signatura.