• Economia
  • La Diputació de Barcelona aprova un pla d'inversions de 260 milions d'euros

La Diputació de Barcelona aprova un pla d'inversions de 260 milions d'euros

L'objectiu d'aquesta aportació és garantir que el món local pugui cobrir les seves necessitats

Sessió plenària de la Diputació de Barcelona | ACN
Sessió plenària de la Diputació de Barcelona | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
29 de Febrer de 2024
Act. 29 de Febrer de 2024

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat el Programa General d’Inversions, un mecanisme que té una dotació de 260 milions d’euros. L’objectiu d’aquesta aportació és garantir que el món local pugui cobrir les seves necessitats. “Es tracta d’un dels instruments més importants de la Diputació per donar suport a l’autonomia local”, apunta Lluïsa Moret. En aquest sentit, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de l’organisme supramunicipal assegura que “la voluntat és que quan abans possible els municipis de la demarcació puguin tenir els recursos per treballar les inversions previstes”. 

 

La distribució entre els ajuntaments (259,3 milions d’euros) i les Entitats Municipals Descentralitzades –EMD– (700.000 euros) s’ha fet d’una forma més transparent, justa, equitativa i objectiva. En concret, i per tal de contribuir al reequilibri territorial, la Diputació ha fixat vuit criteris a l’hora de distribuir els ajuts entre els ajuntaments del territori. Primer de tot s’ha fixat una quantitat mínima de 100.000 € per a cadascun dels 310 municipis (Barcelona ciutat en queda exclosa). D’altra banda, el 52% del repartiment (134,952 milions d’euros) s’ha fet en funció de la població de cada municipi; a més de tenir en compte la quantitat de població no resident present en el municipi (12,965 milions d’euros).

Els criteris aplicats també han servit per donar suport als municipis amb menys recursos i potencialment amb majors necessitats, tenint com a referència les xifres relatives a l’IRPF de les persones que hi viuen (18,151 milions d’euros), a la desocupació (18,151 milions d’euros) i al nivell d’ingressos propis del municipi (12,965 milions d’euros). També s’ha tingut en compte les característiques territorials de cada municipi, amb l’objectiu de corregir el cost de prestació dels serveis per a la ciutadania i de la dotació en equipaments i infraestructures. En aquest cas, els criteris fan referència a l’extensió municipal (15,558 milions d’euros) i a la quantitat d’entitats de població que existeixen a cada terme municipal (15,558 milions d’euros).