Barcelona és poderosa, Barcelona té molt poder, que deia Peret. I atractiu per a les empreses. Aquestes darreres setmanes Lidl ha anunciat que gestionarà des de la capital catalana el seu comerç electrònic amb 250 treballadors; Facebook, a través de CCC, caçarà les fake news des de la torre Glòries amb una plantilla de 500 persones; l'argentina de satèl·lits Satellogic obre la seu per al negoci europeu i crearà 100 llocs de feina fins al 2020; l'australiana Moodle duu a Barcelona la seva primera seu fora de casa i preveu crear 40 llocs de feina.
Però també s'hi han sumat moltes altres: el gegant informàtic Microsoft estrenarà un laboratori quàntic en què donarà feina a 60 persones entre enginyers, físics i matemàtics. Així mateix, la tecnològica Chartboost ha triat Barcelona per instal·lar la seva oficina europea d'enginyeria. L'empresa del sector dels videojocs fundada per dos catalans té la seu central a San Francisco i ja dóna feina a 120 treballadors. Ara part de l'equip ve a la capital catalana.
També és conegut que Amazon, a més del centre logístic al Prat de Llobregat, ha instaurat al 22@ el centre de machine learning i, a més, en un any arribarà a 500 treballadors amb el seu centre de suport a les pimes del sud d'Europa. Els coworkings de WeWork, els gegants dels videojocs IGG, King i Scopely; la nova seu de les ulleres alacantines de Hawkers. Totes se sumen a altres companyies que ja tenen a Barcelona els seus centres digitals, com Nestlé. S'instal·len a casa nostra en cerca de talent i s'adjunten a un node, un ecosistema d'empreses dedicades al món digital que converteixen Barcelona en un referent al sud d'Europa de serveis digitals.
El conseller delegat d'Acció, Joan Romero, afirma que en els darrers anys s'ha creat un entorn tecnològic molt important i la ciutat s'ha posicionat molt bé en diferents rànquings d'startups: "El sector està en ebullició". I això fa que al talent li agradi venir a crear activitat a Catalunya: "Aquestes activitats podrien haver anat a qualsevol lloc, són corporatives, i decideixen que veénen aquí per l'ecosistema existent i el talent que hi troben".
Ecosistema i clima
Per què Barcelona? El nou centre de revisió de continguts de Facebook ha escollit Barcelona perquè es tracta d'una ciutat que atreu el talent internacional i multilingüe, com ha assenyalat el vicepresident de Desenvolupament de Polítiques de la xarxa social, Richard Allan, en un comunicat.
En el cas de Stellogic, segons explica el responsable de la seu europea i Chief Data Scientist de l'empresa, Marco Bressan, hi ha dos factors clau. El primer és l'ecosistema. "Busquem desenvolupadors d'intel·ligència artificial, treball amb dades, enginyers, etc. A Barcelona aquest és un coneixement que ja està molt desenvolupat gràcies a les universitats i centres d'investigació", afirma i remata: "Tres de les cinc grans universitats de l'Estat són aquí". A més hi ha moltes "empreses i startups que fan servir ciència de dades i això n'atrau d'altres". I postil·la: "Ens interessa l'ecosistema que ja existeix".
En aquest sentit coincideix amb el professor del departament d'Operacions, Innovació i Data Sciences d'Esade, Esteve Almirall, que explica a VIA Empresa que això no és casual. "Tenim un dels centres de supercomputació d'Europa, en fotònica tenim l'ICFO, en medicina tenim centres de primer nivell, en intel·ligència artificial Catalunya és un dels llocs punters en aquest camp. Són coses petites, perquè som un país petit, però molt importants. Igual que el fet que hi hagi dues escoles de negoci de les més importants del món: si ets al Regne Unit, la Xina o els EUA no sorprèn, però aquí sí", explica.
Catalunya és una anomalia: "En el cas de la recerca, hauríem d'estar pitjor que Dinamarca o Bèlgica, i estem millor. A Catalunya no tenim els instruments legals per potenciar-ho, com altres països petits, per això és una anomalia".
Barcelona està de moda
El segon motiu és la ciutat, la seva qualitat de vida. "El talent ja és a qualsevol lloc del món, però ens interessa que els equips estiguin localitzats, per això volem un lloc on sigui fàcil atraure talent i un tipus de perfil alt com postgraus i doctorats, un lloc on vulguin venir a assentar-se i per a això Barcelona és atractiva".
Almirall: "A Hèlsinki funcionen molt millor que nosaltres, però si ets un investigador nord-americà, criar els nens a 40 sota zero no interessa"
Almirall reconeix que Barcelona està de moda i això fa que es puguin atraure persones de tot arreu: "A Hèlsinki funcionen molt millor que nosaltres, però si ets un investigador nord-americà, criar els nens a 40 sota zero no interessa". Barcelona és una ciutat cool. "Barcelona és una ciutat cool, igual que Nova York, Ginebra té moltes empreses, però no és una ciutat cool. Si has d'atraure científics de fora, necessites que hi vulguin viure", diu Almirall.
Satellogic té oficines a Buenos Aires, Montevideo, Sant Francisco i Tel Aviv. Bressan ha treballat a França, Llatinoamèrica i l'Índia. En totes aquestes destinacions els avantatges són diferents i els problemes diversos: preus alts, inseguretat, poca predisposició dels treballadors a mudar-s'hi, molta rotació, manca de talent. "A Barcelona el cost de vida segueix sent raonable, els costos laborals també, és cosmopolita, bon clima, bones connexions", raona. Ara bé, apunta que l'amenaça que més troba és el repunt dels preus dels lloguers.
Ara bé, cal preguntar-se una cosa: som una mina de talent i sous baixos? Segons el professor d'Esade, sí. "Un enginyer informàtic de la UPC cobra entre 20 i 30, a Sant Francisco cobren entre 60 i 100. El preu del talent és baixíssim". És aquesta la raó de pes?
Romero: "Els costos no són determinants, sempre hi haurà algú més economic que nosaltres. Les empreses vénen pel valor diferencial i el talent"
Romero discrepa. "Tenim 1.200 startups, el 16% són fundades per gent de fora i el 23% dels treballadors són gent de fora. En aquest col·lectiu no hi ha diferència de sou. No és determinant. El punt més avantatjós no són els costos, és l'ecosistema. Sempre hi haurà algú més econòmic que nosaltres. Quan els projectes vénen és pel valor diferencial i el talent adequat".
Centres de decisió?
Segons Romero, aquestes darreres inversions tenen una característica molt important: "Afecten la presa de decisions de la companyia a escala mundial. Quan s'instal·la una empresa així és per instal·lar part del centre de decisió", afirma.
Abans es feien inversions de producció, després corporatives -centralitzant determinades operacions com ara call centers- i ara creen centres d'excel·lència en què es prenen decisions en àmbits determinats: big data, R+D, quàntica, etc. "Amazon ha fet un centre de distribució, però també ha creat un centre d'investigació sobre machine learning, que ajuda a definir la línia de la companyia", indica Romero.
Uns vénen, els altres van
Mentre vénen grans gegants globals, altres empreses mouen la seva seu cap a Madrid, per què? Segons Almirall, referenciant el professor Germà Bel, el procés de concentració d'empreses que necessiten estar a prop del poder a Madrid és natural. "Som competitius en l'àmbit global però no a escala local, les empreses que depenen del BOE acabaran estant a prop de l'Estat. I aquest procés s'accelerarà", afirma.
Almirall: "Les empreses que competeixen a escala global no necessiten ser a prop del poder, a Facebook i Google els és igual ser a prop del Banc d'Espanya"
"Les empreses que competeixen a escala global això els és igual, a Facebook o Google li és igual ser més a prop del Banc d'Espanya", rebla. Per a l'expert, Seat n'és l'exemple més aclaridor, "els seus cotxes els venen a Europa, si les condicions i mà d'obra són les que volen, no marxaran, no han de convèncer a cap banc o ningú que els afavoreixi". En definitiva, "les empreses que competeixen a escala global no són sensibles als llocs de poder".
Per atraure aquest tipus d'empreses a Catalunya, avisa el professor, necessitem crear una massa crítica de població amb estudis STEM -disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques-. "Seria molt més fàcil atraure aquestes empreses, que porten llocs de feina de qualitat i que eleven el nivell de competitivitat del país".