Barcelona, pol d'atracció universitària: pot la ciutat assumir el 'boom' de nous estudiants?

Catalunya es consolida com a receptora d’estudiants internacionals, que estan reformulant les tendències del mercat immobiliari

El segment 'Living' a Barcelona ha registrat una inversió de 269 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any | iStock El segment 'Living' a Barcelona ha registrat una inversió de 269 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any | iStock

Si bé encara és d’hora perquè les aules comencin a omplir-se, no ho és per les residències universitàries. Durant aquesta setmana, la ciutat de Barcelona ha començat a acollir milers d’estudiants internacionals de cara a aquest curs acadèmic 2024/25, fet que consolida la capital catalana com a pol d’atracció universitària i augmenta la necessitat de residències a la metròpoli. Aquesta és una de les raons per les quals la ciutat comtal concentra tota la inversió estatal en residències d’estudiants durant el primer semestre de l’any, assolint els 219 milions d’euros; un 68,5% més que en el mateix període de l’any passat, segons les dades facilitades per la consultora immobiliària CBRE.

El segment 'Living' a Barcelona ha registrat una inversió de 269 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any, un 3% més

"El creixement del nombre d'estudiants i l'increment de la població estudiantil internacional ha augmentat la necessitat de residències d'estudiants”, assegura Olga Beltrán, cap de Living Barcelona de CBRE. De fet, el segment Living a Barcelona ha registrat una inversió de 269 milions d'euros durant els sis primers mesos de l'any, un 3% més, impulsat per les residències d'estudiants, amb un pes del 81,3% sobre el total. “El 2023, l'augment de l'oferta de places i la millora de l'ocupació de les residències van mostrar un bon comportament d'aquest mercat a Barcelona, ​​amb una inversió de 130 milions d'euros, una tendència que preveiem que aquest any es mantingui”, afegeix. 

Però, per què Barcelona? 

Catalunya s'ha consolidat com la segona comunitat receptora d’estudiants internacionals, amb un total de 29.000 | iStock
Catalunya s'ha consolidat com la segona comunitat receptora d’estudiants internacionals, amb un total de 29.000 | iStock

“Barcelona és un enclavament atractiu per als estudiants, no només per la seva àmplia oferta acadèmica, sinó també per les nombroses oportunitats de desenvolupament personal i professional que ofereix”, apunta a VIA Empresa Anna Romero, Living Operation Manager a Hines per a Aparto Espanya, la plataforma de gestió de residències d'estudiants. L’experta detalla que durant el curs 2021/22, Catalunya es va consolidar com la segona comunitat receptora d’estudiants internacionals, amb un total de 29.000, mentre que la xifra d’estudiants d’altres regions de l’estat espanyol va ascendir als 42.000: “Aquestes dades subratllen l’atractiu de la ciutat i la seva creixent demanda d’allotjaments adequats”, afegeix.

Més info: Barcelona ingressarà més de 41 milions d'euros gràcies als estudiants internacionals

L’experta de Hines destaca que entre el 90 i el 95% dels estudiants que gestiona la plataforma són internacionals, abastant fins a 60 nacionalitats. Com a norma general, es troben en l’interval dels 17 als 22 anys i aquest nou curs escolar el protagonitzaran els joves estatunidencs, francesos i italians. Quant al ventall d’estudis, Romero assegura que “és molt divers”, amb una certa inclinació cap al màrqueting, les finances, l’àmbit digital i diferents branques artístiques.

Atenint-nos a les nacionalitats dels estudiants, coincideix que França (19%) i Itàlia (16%) són els països que lideren la inversió en residències d’estudiants a Europa, per darrere d’Espanya: el 2023, l’Estat va representar el 23% de la inversió del continent amb un total de 416 milions d’euros. La xifra total del període comprès entre 2018 i 2022, va ser de 3.510 milions, el 24% del total de la inversió europea, i per sobre d'Alemanya (19%) i França (13%), segons les dades de CBRE. 

De 950 a 1.600 euros: el cost mensual del llit acompanyat de serveis d'avantguarda

L'Aparto Barcelona Pallars, al 22@ | Cedida
L'Aparto Barcelona Pallars, al 22@ | Cedida

Com a curiositat, però destaca que Espanya és un dels països europeus amb menys provisió de llits: amb un 6,7%, es troba lluny de la mitjana europea del 18%. Avui dia, hi ha un total de 115.000 llits operatius, i es preveu sumar-ne 14.500 de més fins al 2026, assolint les 130.000 places. Si bé la meitat (54%) estarà repartida entre Barcelona i Madrid, el mercat català compta amb 15.900 llits operatius, amb la previsió d’obtenir-ne 3.500 més.

Amb un 6,7%, Espanya és un dels països europeus amb menys provisió de llits

Ara bé, quin és el cost d’un llit? Les residències universitàries no escapen dels elevats preus que ofereix el mercat immobiliari i, malgrat que el preu mitjà d'una residència per a un curs universitari a la capital catalana varia en funció de la ubicació, els serveis oferts i la qualitat de les instal·lacions, Romero detalla que pot oscil·lar entre els 950 i els 1.600 euros mensuals. 

L’experta valora la importància d’oferir un servei de qualitat als estudiants, “evitant enfocar-se únicament a oferir un lloc on viure”: “Volem crear un entorn que faciliti el desenvolupament acadèmic i personal dels estudiants i a construir una comunitat amb els estudiants que els facin gaudir de manera global de la seva experiència”, comenta, destacant espais clau per a la socialització i el benestar dels estudiants, des de gimnasos fins a sales d'estudi i espais exteriors.

Més info: L'Estat es consolida com a entorn de talent global

En l’inici d’aquest nou curs escolar s’ha reflectit que la proximitat als centres educatius és un dels factors més influents en la demanda d'allotjament. A tall d’exemple, el districte tecnològic 22@ compta amb Aparto Pallars i Aparto Cristóbal de Moura, les dues residències gestionades per part de la plataforma que des del passat dilluns estan acollint estudiants d’arreu del món. “Aquesta zona s'està consolidant com un punt d'atracció clau per la proximitat a les universitats i la bona qualitat de vida que ofereix als estudiants”, indica Romero, qui subratlla la creixent demanda per “espais nous, d'avantguarda i d'alta qualitat” i acompanyats d'una àmplia gamma de serveis com els mencionats anteriorment.

El Flex Living, el millor aliat dels estudiants internacionals

L'Aparto Cristóbal de Moura, al 22@ | Cedida
L'Aparto Cristóbal de Moura, al 22@ | Cedida

“Barcelona està en constant evolució per poder acollir el nombre creixent d'estudiants internacionals i estatals”, continua Romero, qui detalla que “les necessitats actuals i futures de la ciutat impliquen continuar ampliant l’oferta de residències d’estudiants d’alta qualitat que s’adaptin a les expectatives canviants dels estudiants”. En aquest sentit, tot apunta que el Flex Living jugarà un paper clau en la diversificació d'alternatives d'allotjament. Precisament, aquest és el segment del Living pel qual aposta Hines, que està desenvolupant un macroprojecte a Porta Diagonal després d’adquirir a Sacresa una torre de 21.000 metres quadrats per 85 milions d’euros. Aquesta, amb llicència hotelera, disposarà de més de 520 habitacions i suposarà una opció més que atractiva per a estudiants i joves professionals.

Més informació
Xavier Sala-i-Martín: “Els catalans d’avui dia volen ser funcionaris, no emprenedors”
Innovació, talent i mestissatge intel·lectual
Catalunya brilla a Europa: la retenció de talent i el consens marquen les claus del futur
Avui et destaquem
El més llegit