• Economia
  • Barcelona bat un rècord històric d'inversió immobiliària amb 2.005 MEUR

Barcelona bat un rècord històric d'inversió immobiliària amb 2.005 MEUR

Malgrat les bones xifres registrades, CBRE preveu una moderació de la inversió en el segon semestre per la situació macroeconòmica

Imatge aèria de Badalona, on es troba un dels edificis que ha comprat el fons alemany Patrizia AG | iStock
Imatge aèria de Badalona, on es troba un dels edificis que ha comprat el fons alemany Patrizia AG | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
13 de Juliol de 2022
Act. 13 de Juliol de 2022

Barcelona bat el seu rècord històric d'inversió immobiliària. La ciutat ha tancat el primer semestre amb una inversió de 2.005 milions d'euros, segons dades de la consultora CBRE. Aquesta xifra representa un increment del 23% en comparació amb el mateix període de l'any passat i se situa per damunt dels registres de 2019 (1.085 milions d'euros) i 2007 (1.568 milions). Malgrat les bones xifres registrades en el primer semestre, CBRE preveu una moderació de la inversió en el segon semestre per la situació macroeconòmica.

Segons CBRE, aquest increment s'explica, en part, per l'augment de la inversió en Living, que ha tancat el primer semestre amb 810 milions d'euros. D'aquests, 600 milions corresponen a la compra per part del fons alemany Patrizia d'una cartera de 1.500 habitatges a BeCorp. “Més enllà del tradicional bon comportament dels segments d'oficines i logístic, aquest semestre destaca també l'evolució d'altres sectors com Living, Retail o la inversió en actius alternatius. Aquest fet demostra la maduresa del mercat immobiliari de Barcelona”, ha assegurat el Head of CBRE Barcelona, Xavier Güell.

La inversió en actius alternatius ha aconseguit els 213 milions d'euros, mentre que el sector de Retail ha tancat el semestre amb una inversió de 157 milions d'euros, molt per damunt de les xifres del mateix període de l'any passat. El mercat logístic també ha tingut un bon comportament i ha registrat una inversió de 210 milions d'euros en els sis primers mesos de l'any. L'hoteler, per part seua, ha captat 246 milions d'euros.

Les oficines, segon mercat amb més inversió

El segon mercat amb major pes sobre el total de la inversió ha sigut oficines, amb 415 milions d'euros. Aquesta xifra representa un ajust del 40% respecte a la dada registrada en el mateix període de l'any passat, on es va aconseguir el major volum d'inversió des que es tenen registres. Així i tot, la dada d'enguany se situa en línia amb la mitjana registrada dels últims cinc exercicis a Barcelona. “El primer semestre tanca amb una dada saludable per al mercat d'oficines de Barcelona, que s'ha estabilitzat després d'un 2021 sense precedents”, ha afegit Güell. La inversió en el segon trimestre de l'any ha sigut de 265 milions d'euros, un 76% més que el primer trimestre de l'any.

El districte del 22@ ha mantingut el seu protagonisme i ha concentrat el 96% del volum d'inversió registrat en el primer semestre de l'any. Això es pot atribuir a adquisicions notables com l'edifici de Pallars 193 per part del grup australià Macquarie o la compra de l'edifici C del complex Cornerstone per part del grup alemany Union Investment.

“El districte del 22@ continua sent focus dels inversors amb l'entrada de capital core, a causa de la combinació de l'alta qualitat de construcció dels edificis de la zona i els bons resultats que ha registrat en els últims anys quant a evolució de rendes i la seua capacitat d'atraure a noves empreses, especialment tecnològiques”, ha afegit el director de l'àrea de capital markets de CBRE Barcelona, Alexander Pazos.

Un bon moment pel mercat logístic

El mercat logístic català ha tancat el primer semestre amb una inversió de 220 milions d'euros. Aquesta xifra representa un descens del 1,3% respecte a les xifres del mateix període de l'any passat, però és la segon millor dada dels últims deu anys.

David Oliva, director d'Industrial & Logística de CBRE Barcelona, explica que “la demanda logística segueix molt activa a Espanya, especialment en el territori català, on la disponibilitat comença a arribar als seus mínims. Això està provocant un increment de les rendes, que han aconseguit els 7,50 euros per metre quadrat al mes en el segon trimestre. L'interés de la demanda i l'escassetat de l'oferta provocaran que aquest augment de rendes es mantinga en els pròxims mesos”.



En total, el segon trimestre ha tancat amb una inversió de 100 milions d'euros. La principal operació ha sigut la venda del magatzem d'Abacus a Vilanova del Camí a Freo i Pictet, així com el sale & lease de GLP a Venca d'una nau a Vilanova i la Geltrú.

En termes de contractació, el mercat logístic català ha tancat el segon trimestre amb un total de 145.655 metres quadrats. Amb aquests, el take-up del primer semestre ha aconseguit els 388.393 metres quadrats transaccionats. La província de Barcelona destaca pel major nombre de transaccions registrades, amb un total de nou operacions de lloguer i 81.241 metres quadrats contractats. A aquesta li segueix Tarragona, amb dues operacions i 56.603 metres quadrats contractats, i Girona, amb una operació de 8.000 metres quadrats.