• Economia
  • Barcelona se suma a la xarxa europea per impulsar la recerca en IA amb 23 investigadors

Barcelona se suma a la xarxa europea per impulsar la recerca en IA amb 23 investigadors

L'objectiu de la unitat de Barcelona és impulsar la recerca en intel·ligència artificial a Catalunya en un moment en què aquesta tecnologia es troba en la cruïlla dels seus escenaris de futur

Barcelona se suma a la xarxa europea per impulsar la recerca en IA amb 23 investigadors | iStock
Barcelona se suma a la xarxa europea per impulsar la recerca en IA amb 23 investigadors | iStock
Redacción VIA Empresa | ACN
15 de Juliol de 2024

Impulsar la recerca en intel·ligència artificial (IA) a Catalunya en un moment en què aquesta tecnologia es troba en la cruïlla dels seus escenaris de futur. Aquest és l’objectiu de la unitat de Barcelona que se suma a la xarxa Laboratori Europeu d’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents (ELLIS, pel nom en anglès). Formada per 23 investigadors de cinc universitats catalanes i els quatre centres de recerca centrats en IA, la Unitat ELLIS Barcelona aportarà expertesa en àmbits com la robòtica o la conducció autònoma. “La unitat està compromesa a impulsar la recerca, orientar la innovació i influir en la presa de decisions cap a l’escenari més favorable per als ciutadans i la societat”, ha dit la directora, Carme Torras, en la presentació.

La de Barcelona és una de les 43 unitats locals de la xarxa ELLIS d’excel·lència en recerca sobre la IA i s’ha creat amb el suport financer de la Generalitat, en el marc de l’Estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya (Catalonia.AI). La idea és que la unitat, que s’ha presentat aquest divendres a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), esdevingui un institut d’intel·ligència artificial en els pròxims anys.

Formada per 23 investigadors de cinc universitats catalanes i els quatre centres de recerca centrats en IA, la Unitat ELLIS Barcelona aportarà expertesa en àmbits com la robòtica o la conducció autònoma

La unitat vol impulsar la recerca interdisciplinària en IA, establir col·laboracions entre experts de diferents institucions tant a escala catalana com europea, mantenir vincles amb la indústria i facilitar la captació i retenció de talent.

L’àmbit de treball és la recerca fonamental i aplicada de l’aprenentatge automàtic i altres àrees relacionades, com la visió per computador, la robòtica i el processament del llenguatge natural. Les àrees d’expertesa de la unitat inclouen la interacció entre robots i humans, la comprensió del comportament humà, la IA segura i fiable, la bioinformàtica, la imatge mèdica i la innovació oberta.

La doctora Carme Torras ha subratllat la importància que investigadors tant de l’àmbit públic com el privat, institucions i administracions “uneixin esforços” perquè el desenvolupament d’aquesta tecnologia “poderosa” permeti “solucionar els grans problemes a què s’afronta la humanitat i no en creï de nous”.

“Tenim una responsabilitat i la xarxa ELLIS ofereix un ecosistema privilegiat per desenvolupar aquest aprenentatge de manera ètica i en benefici de la humanitat”, ha reblat aquesta matemàtica experta en IA i professora d’investigació a l’Institut de Robòtica. Torras codirigirà la unitat juntament amb el doctor Dimosthenis Karatzas, director associat del Centre de Visió per Computador i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona.