• Economia
  • Barcelona, la primera millor ciutat 'tech' del món que no és capital

Barcelona, la primera millor ciutat 'tech' del món que no és capital

Catalans Lliures organtiza un 'afterwork' de dones emprenedores per debatre sobre el futur de la capital catalana i la manca de talent tecnològic i femení

Catalans Lliures organitza un 'afterwork' de dones emprenedores
Catalans Lliures organitza un 'afterwork' de dones emprenedores
Barcelona
19 de Juliol de 2019
Act. 19 de Juliol de 2019

Barcelona atrau un 30% de talent digital d'altres ciutats i s'està convertint en pol d'atracció per invertir-hi i venir-hi a treballar. Una de cada 10 ofertes de feina de la ciutat està vinculada amb la tecnologia, xifra que representa un 40% més que el 2018. A més, segons un informe de l'assessora de turisme i economia nord-americana Resonance, la capital catalana és la cinquena millor ciutat del món per venir-hi a treballar, però també pateix la manca de demanda per ocupar totes les feines vinculades amb el talent tecnològic i, sobretot, femení. És per això que, sota el títol Barcelona aixequem capitalCatalans Lliures celebrava un afterwork de dones emprenedores a la terrassa de l'hotel Evenia Rosselló amb la CEO de SocialCar i col·laboradora d'aquest diari, Mar Alarcón, la directora d'Strategy & Economics de PwC, Anna Merino, l'economista, assessora fiscal i responsable de l'àrea tributària de la consultora Ubach Munné, Anna Rossell, i amb la col·laboració de VIA Empresa.

"Som la primera ciutat de la llista que no és una capital" i això "té molt de mèrit perquè darrere nostre hi ha Madrid". Amb aquestes paraules, Rossell posava en valor la importància que la ciutat comtal sigui dins del top 10 de les millors ciutats del món i, de fet, és l'única de l'Estat espanyol que hi apareix. "No tenim efecte capitalitat", continuava. Davant d'això, Alarcón afegia un punt més a la qüestió: "El handicap de no ser capital és que no tenim les competències tributàries per tot". Justament en aquest sentit, la CEO de SocialCar considera que "sha de fer una regulació més oberta perquè no pot ser que per cada cosa nova que surt, hi hagi problemes". Si no hi ha regulació, i a això s'hi suma la manca de finançament local, "l'economia submergida creix", sosté Merino per la seva banda.

Ara bé, Barcelona tira endavant i continua creixent. "Malgrat la regulació, ens trobem amb un ecosistema que creix" perquè "el caràcter que té l'emprenedor d'aquí té moltes fortaleses", subratlla Alarcón, al mateix temps que recorda que "quan un emprenedor emprèn en una ciutat, després retorna els seus fruits".

Trobar la recepta amb el capital humà

Davant d'això, i tenint en compte que regular tot plegat no és feina ràpida per a les administracions, Merino ho té clar i creu que "l'única solució per canviar tot això passa per un conveni col·lectiu com a societat". Però el paper de les administracions és important i, segons la representant de PwC, "caldria que les administracions comencin a plantejar fulls de ruta per combatre totes aquestes amenaces i veure com volem que sigui la ciutat del futur".

I això inclou treballar amb les llums llargues i la mirada posada en un futur a llarg termini i no només a curt. El preu de l'habitatge i la sobreocupació de les ciutats, per exemple, "són punts socials que també cal debatre" en aquest sentit. A més, i com assenyala Rossell, també "ens manca realisme i sentit crític" perquè "hauríem d'exigir molt més pels nostres drets".

Mentrestant, Rossell lamenta que "els que governen, tenen molt pocs incentius al canvi i les tendències proteccionistes són molt sofisticades: ja no estan de moda els aranzels, però sí la regulació", posa damunt la taula. Els ingredients hi són. Només cal saber combinar-los i no deixar-los a la nevera per poder avançar cap al futur al mateix ritme que ho fa la societat i la tecnologia, al mateix temps que cal potenciar el talent de les nenes i guiar-les en aquest sentit cap al futur. I és que, com diu Alarcón, "comptem amb un gran planter d'emprenedores compromeses en retornar el seu talent a Barcelona. El nostre capital humà i caràcter són un gran actiu". I, això, s'ha d'aprofitar i potenciar.