La Copa America, el Sustainable Ocean Summit (SOS), el BlueFIN 2022, el Tomorrow.Oceans i el Saló Nàutic. Barcelona acollirà properament aquests i molts altres esdeveniments vinculats amb l'economia blava, i no és casualitat. L'Ajuntament de la ciutat, el Port i altres institucions tant públiques com privades van decidir esprémer el potencial de la ciutat i estendre "la catifa blava" perquè hi passegin empreses, inversors, talent, innovació i esdeveniments vinculats amb l'economia blava. De la catifa blava en parla precisament Paul Holthus, fundador i conseller delegat del World Ocean Council, fent un paral·lelisme amb la catifa vermella, aquella que acompanya els esdeveniments internacionals més destacats del món de la moda, el cinema, l'art i, com hem vist recentment, funerals.
L'economia blava és aquella que entén els mars i els oceans com a motors de l'economia. Aplega un conjunt d'activitats i subsectors econòmics que tenen el seu punt de trobada en els ports de les ciutats, com les energies renovables marines, el manteniment naval, el transport marítim, els esports, la pesca, la nàutica, el turisme o la biotecnologia.
Les àrees d'activitat que interaccionen amb el sector blau representen el 4,3% del PIB català
En aquest sentit, la ciutat compta amb un posicionament geoestratègic privilegiat, 16 quilòmetres de litoral, i un teixit econòmic i productiu d'aquelles àrees d'activitat que interaccionen amb el sector blau i que representen, segons dades de l'Ajuntament, el 4,3% del PIB (amb una facturació corresponent de 3.826 milions d'euros). També representen l'1,4% dels llocs de treball a Barcelona, amb 15.806 persones treballant-hi en aquest sector, principalment en transport marítim i activitats portuàries.
L'Ajuntament de Barcelona va decidir prémer l'accelerador fa un any: va establir un pla estratègic per impulsar l'economia blava conjuntament amb els principals actors de l'ecosistema blau. Avui dia compten ja amb 70 agents, els quals es van reunir ahir al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, juntament amb personalitats polítiques i econòmiques de la ciutat, per fer balanç d'aquests 12 mesos d'estratègia. L’acte va comptar amb la participació de l’organitzador de la Copa Amèrica, Grant Dalton, i Paul Houlthus qui, a més de ser president del World Ocean Council també és l’organitzador del Sustainable Ocean Summit.
El balanç va concloure amb un 81% del pla resolt o en marxa i amb grans èxits consolidats, com la captació d'esdeveniments internacionals o l'avançament del Pol d’Economia Blava que transformarà el Port Olímpic l’any vinent. En aquest sentit, les obres del Port Olímpic, que es duran a terme sota criteris de màxima sostenibilitat, accessibilitat i generació d’activitat econòmica de qualitat, crearan fins a 250 llocs de treball i convertiran el Dic de Recer en un mirador de la ciutat al mar. Serà un espai obert a la ciutadania que permetrà recuperar la biodiversitat marina, alhora de protegir el port dels temporals.
Holthus: "Volem posar Barcelona a l'epicentre de l'economia blava"
A l'acte celebrat aquest dijous, el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, destacava que les activitats vinculades al mar són "una oportunitat i han esdevingut un factor clau del posicionament internacional de la ciutat. Així ho demostra la propera celebració de la Copa Amèrica de Vela o la recent ubicació a Barcelona de la seu Mundial del World Ocean Council”.
Barcelona, a l’epicentre de l’economia blava
Per aconseguir aquestes fites ha sigut clau la figura del World Ocean Council, "l'organització global empresarial i d'inversió orientada a mobilitzar el sector privat cap al desenvolupament i explotació sostenible dels oceans", la defineix el seu president Holthus. L'entitat va decidir apostar per Barcelona, ubicant la seva seu mundial a la ciutat i consolidant un acord amb l'Ajuntament de la ciutat i el port, per ser un actor impulsor de cimeres i activitats relacionades amb l'economia blava. "Volem atraure líders de la indústria i impulsors del mercat de tots els sectors oceànics" per posar Barcelona "a l'epicentre de l'economia blava", ha indicat. Objectiu aconseguit.
Holthus ha assegurat a VIA Empresa que moltes ciutats es van mostrar interessades en acollir la seva organització, però que "Barcelona tenia el millor equip, el millor momentum (impuls i notorietat) i les millors idees per fer prosperar l'economia blava". Holthus destaca també el dinamisme empresarial de la ciutat i l'estratègica progressiva tant de l'Ajuntament com del port.
Grant Dalton, l’organitzador de la Copa America, comparteix la mateixa visió: per a la celebració de l'esdeveniment van escollir Barcelona "pel grau de compromís de les administracions públiques amb l’economia blava i la sostenibilitat i la diversitat, a més de la fascinació per la ciutat en tot el món, i la seva capacitat per acollir grans esdeveniments, també en el món blau”.
La tardor de l'economia blava
A més de la Copa Amèrica, l'esdeveniment més cridaner i el que se celebrarà més tard, al 2024, Barcelona acollirà la Cimera d’Oceans Sostenibles (SOS) -esdeveniment de referència sobre oceans, economia i sostenibilitat-, el Global Blue Finance Summit (BlueFIN), el Saló Nàutic, amb Fira de Barcelona, i, també amb la Fira i per primer cop a la ciutat, el Tomorrow.Oceans, en el marc del Smart City Expo World Congress. Tots aquests esdeveniments succeiran entre octubre i novembre de 2022. La tardor de l'economia blava.