• Economia
  • Barcelona, millor ciutat del sud d'Europa per viure i treballar

Barcelona, millor ciutat del sud d'Europa per viure i treballar

El rànquing impulsat per Barcelona Global destaca "l'atractiu ecosistema emprenedor" de la capital catalana

Imatge general de Barcelona | iStock
Imatge general de Barcelona | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 de Juliol de 2023
Act. 06 de Juliol de 2023

Barcelona és la millor ciutat del sud d'Europa per viure-hi i treballar, atès "el seu atractiu ecosistema emprenedor, un sistema d'educació excel·lent de postgrau i un atraient estil de vida", segons l'informe City Talent Index que elabora la consultora tecnològica NTT DATA en col·laboració amb Barcelona Global i que mesura la capacitat de les ciutats per atraure i retenir talent.

La ciutat comtal és la primera ciutat de l'Estat que apareix al rànquing liderat per Londres. Ocupa la dotzena posició d'un total de 32 ciutats europees analitzades, que tenen en comú formar part del top 50 amb més nivell de PIB regional i població. L'informe avalua els grans eixos de competitivitat de les ciutats a partir de més de 50 indicadors d'organismes com l'OCDE, l'Eurostat, el World Bank i l'Unicef, entre altres.

L'informe avalua els grans eixos de competitivitat de les ciutats a partir de més de 50 indicadors

Noves tecnologies, sostenibilitat i igualtat de gènere

A l'edició d'enguany s'ha inclòs l'anàlisi de nous indicadors de rellevància com són el grau d'adopció de les noves tecnologies, sostenibilitat i igualtat de gènere, que s'han unit a altres habituals a l'estudi, com l'evolució dels índexs econòmics, de l'excel·lència empresarial, les polítiques públiques, el sistema educatiu i de formació, l'estil de vida, la investigació, i la innovació i la seva transferència a la societat.

L'ecosistema emprenedor català

Un dels motius que més influeix en el posicionament de Barcelona al rànquing és el seu atractiu ecosistema emprenedor. A això se suma la possibilitat de realitzar els estudis de postgrau en algunes de les escoles de negoci amb més reconeixement, cosa que, en moltes ocasions, impulsa els estudiants a iniciar el seu propi negoci. En aquest sentit, Barcelona ocupa la tercera posició, darrere de Londres o Madrid.

“L'ecosistema de Barcelona és especialment dinàmic, cosa que fa que tot el relatiu a innovació tingui un plus de creixement en aquesta ciutat", apunta Xavier Rovira, soci director de NTT DATA Barcelona, qui afegeix que "nosaltres ho veiem des de la base de l'impuls d'aquesta innovació, el sector de les tecnologies digitals, que genera llocs de treball qualificats i de valor afegit, cosa que retroalimenta aquesta posició com a millor ciutat per treballar del sud d'Europa on desenvolupar una carrera”.

Rovira: “L'ecosistema de Barcelona és especialment dinàmic, cosa que fa que tot el relatiu a innovació tingui un plus de creixement en aquesta ciutat"

La ciutat comtal es caracteritza per "fomentar la qualitat de vida dels ciutadans amb una bona oferta cultural, un elevat interès turístic, uns serveis públics de primer nivell per als ciutadans, un potent sistema de transport, i un entorn mediambiental que convida a gaudir-ne", segons recull l'informe. De fet, Barcelona ocupa la primera posició en estil de vida, un indicador en què destaca amb un diferencial de més del 20% respecte a la següent ciutat, Londres.

Reptes de futur

Entre els reptes proposats per millorar el posicionament de Barcelona, al rànquing figura la necessitat de millorar el teixit empresarial mitjançant la promoció i atracció de grans iniciatives i projectes, transformar la ciutat en un referent en sostenibilitat i perfeccionar el marc regulador i fiscal, amb la consolidació de la llei de startups.

La CEO de Barcelona Global, Mercè Conesa, considera que “el talent atrau talent”, i, per aquest motiu, Barcelona “ha de posar el focus a dotar d'eines el talent local per maximitzar les seves oportunitats i que pugui desenvolupar la seva carrera professional a la ciutat” alhora que “atreu perfils internacionals que poden ajudar a millorar la competitivitat de les empreses”.