"No hi ha dubte: totes les pimes que no apliquin capes tecnològiques per optimitzar recursos, no podran competir i desapareixeran en 10 anys". Amb aquesta contundent advertència ha presentat aquest dimecres José Antonio Bausa el primer World Token Congress a la seu de Foment del Treball. Ell és un dels coorganitzadors de l'esdeveniment i, ateses les seves paraules, la seva raó de ser està més que justificada: la cita pretén connectar les tendències del sector tecnològic amb el món empresarial. Tot i això, José González, l'altre coorganitzador, ha avisat que el congrés tindrà un caire de negocis i no tecnològic. "No parlarem de realitat virtual, sinó de realitat de veritat", ha afirmat.
Bàsicament, tot plegat consisteix a introduir els conceptes de tokenització i blockchain plenament entre el teixit empresarial present. Per fer-ho, s'han organitzat 12 ponències aquest dimecres 27 i dijous 28 de novembre a l'auditori de Foment del Treball. La idea és relacionar cada segment empresarial amb aquesta tecnologia. "És un pas a l'acció, hem intentat no deixar-nos a ningú perquè la tokenització tindrà un impacte a tots els sectors econòmics", ha definit Maria Mora, directora d'innovació de la patronal catalana.
Les sessions estan complementades amb tallers a una sala contigua que aprofundeixen sobre quatre eixos: la mateixa presentació als conceptes, la definició de stablecoins i CBDCs, l'impacte del sistema blockchain a la ciberseguretat o la DeFi aplicada a la tresoreria de les empreses. A més, als passadissos els assistents també poden fer networking amb consultories i altres firmes d'aquest àmbit.
Mora: "Hem de ser capaços d'explicar al regulador el vostre dia a dia perquè no us trobeu amb barreres normatives"
Mora ha fixat "tres reptes" des del punt de vista de Foment del Treball: l'accés a recursos per part d'empreses, el talent i la normativa. "Hem de ser capaços d'explicar al regulador el vostre dia a dia perquè no us trobeu amb barreres normatives", ha assenyalat. D'altra banda, la patronal també ha recordat la seva funció de nexe entre el teixit empresarial i amb les administracions públiques. Per això, ha anunciat que la seva homòloga espanyola, la CEOE, farà arribar les conclusions d'aquest congrés per tot l'Estat.
La 'tokenització': "la revolució tecnològica més gran de la història"
La primera sessió ha aterrat els conceptes de tokenització i blockchain. L'encarregat de fer-ho ha estat Juan Antonio Sáez, el mateix CMO de World Token Congress i autor del llibre Els nous diners: bitcoin, blockchain i el que ve explicat per a la meva àvia. "És imparable", ha insistit constantment. Per refermar la seva idea, ha projectat l'extracte d'una entrevista a José María Álvarez-Pallete, CEO de Telefónica, on sostenia que la tokenització és "la revolució tecnològica més gran de la història de la humanitat", ja que permetrà "transformar qualsevol activitat en unitats susceptibles de ser monetitzades o transferides".
Sáez ho ha explicat d'una forma més pràctica. "Fins ara, comprar un immoble requeria una gran inversió perquè s'havia de comprar sencer. Ara, la tokenització permetrà ser propietari d'una part que representi el token, i en qualsevol moment es podrà convertir en líquid", ha argumentat. Un canvi de paradigma que, seguint amb aquest exemple, permetrà a qualsevol persona del planeta ser propietària d'una part d'un immoble a qualsevol punt del món.
Ara bé, s'ha de tenir present que tot plegat farà servir un sistema molt concret: la cadena de blocs (blockchain, en anglès). "Transfereix el valor en si mateix, quan s'envien uns diners, la transacció queda registrada en uns blocs inalterables, ja que no hi ha un administrador central", ha apuntat. És una gran diferència amb un banc, on la mateixa entitat fa d'administradora a qualsevol operació. "Parlem de nodes descentralitzats a tot el món, mentre que en funcioni un, tot rendirà bé", ha afegit Sáez. En aquest sentit, ha remarcat que "fins ara, el sistema mai s'ha caigut ni ha estat hackejat", a diferència d'altres grans corporacions com els mateixos bancs o Google i Facebook.
Cap a un nou model de transaccions i de gestió empresarial
Segons un estudi de Boston Consulting Group, el mercat de la tokenització creixerà 30 cops més de cara al 2030. Actualment, disposa d'1,5 bilions. En només sis anys, es preveu que la quantitat sigui de 16,1 bilions. Un repunt molt massiu on tindran molt a veure els bancs. Per exemple, CaixaBank ja està començant a introduir l'opció d'enviar transferències des d'una cartera de tokens (wallet), més enllà del compte corrent.
Llavors, quines implicacions tindrà aquest canvi de model al sistema bancari i empresarial? El més evident és que optimitzarà molts processos de compra. Aquest concepte té un nom: els contractes intel·ligents (smart contracts), encara que Sáez ha admès que la millor opció seria buscar un model híbrid a l'hora de fer grans desemborsaments, com ara la compra d'un immoble.
En el cas de les companyies, Sáez ha defensat que "reduirà despeses perquè s'eliminaran intermediaris" i que "aportarà més transparència i confiança", ja que una operació no dependrà d'un tercer per ser registrada, sinó d'un sistema de blocs que no controla cap entitat ni particular.
Empreses com XPander ja col·laboren amb grans marques com Ford a l'hora de proveir qualsevol classe d'informació a partir del sistema 'blockchain'
De fet, el sistema de la cadena de blocs es podrà fer servir a tot arreu. Empreses com XPander ja col·laboren amb grans marques com Ford a l'hora de proveir qualsevol classe d'informació. "Tota activitat que executa qualsevol treballador queda registrada al moment al sistema i Ford pot veure què està succeint. Si veuen que ha fallat alguna cosa, revisen la cadena de blocs per detectar l'error", explica Sáez. Fins i tot, la plataforma incorpora material audiovisual que corrobora, per exemple, que un operari ha mogut una peça a una hora exacta. "XPander ha augmentat un 30% el seu volum de comandes gràcies a aquest sistema", ha agregat el ponent.
La tecnologia té uns usos gairebé infinits i ja s'està fent servir a qualsevol àmbit de tot el món. Per aquesta raó, Sáez ha convidat els assistents a estudiar quines parts dels seus negocis es poden beneficiar d'integrar la cadena de blocs, i a fer proves pilots per comprovar-ne l'impacte. Entre algunes de les implementacions futures més destacades hi és la tokenització dels futbolistes o el finançament d'un celler de vins, entre altres. A més, també es podran registrar els títols acadèmics al moment, amb la idea de millorar la transparència dels expedients. Tot plegat, un sistema que encara sona futurista, però que ja ha arribat per quedar-s'hi.