• Economia
  • Barcons (Caixa d'Enginyers): "Ens movem per fer créixer l'entitat arreu d'Espanya"

Barcons (Caixa d'Enginyers): "Ens movem per fer créixer l'entitat arreu d'Espanya"

El director de Banca Institucional de Catalunya i Balears de Caixa d'Enginyers dibuixa els reptes per a l'entitat cooperativa

Eduard Barcons, director de Banca Institucional de Catalunya i Balears de Caixa d'Enginyers | Cedida
Eduard Barcons, director de Banca Institucional de Catalunya i Balears de Caixa d'Enginyers | Cedida
Barcelona
01 de Novembre de 2021
Act. 02 de Novembre de 2021

Eduard Barcons és director de Banca Institucional Catalunya i Balears de Caixa d'Enginyers des del passat mes de maig. Barcons, vinculat fins llavors al sector públic, va ser gerent del Consell Comarcal del Berguedà i a gerent de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. En aquesta entrevista reflexiona sobre el seu pas al món financer i quin és el present i futur de Caixa d'Enginyers a Catalunya i a Espanya.

Com arriba a Caixa d'Enginyers i al sector financer?

Des de 1999 he assumit responsabilitats en l'àmbit públic, especialment, i també en el privat; compaginant-ho amb la docència a la universitat. Quan estava en l'àmbit públic, intentava aplicar criteris de la gestió privada. Després de 21 anys, la meva voluntat d'aprendre constantment i de créixer, van fer que deixés la gerència del Consell Comarcal del Berguedà per incorporar-me com a nou director de Banca Institucional Catalunya i Balears. Des que vaig sentir la direcció general de Caixa d'Enginyers explicar l'entitat, em va sacsejar positivament el fet de l'enorme preocupació per la sostenibilitat, la innovació, la cooperació i, sobretot, l'humanisme. És posar al centre l'interès dels socis de l'entitat. Som una entitat cooperativa que intenta activar canvis en el seu entorn. 

El va sorprendre que una entitat financera tingués aquest valor humanista que destaca?

Aquest és un dels principals motius pels quals soc a l'entitat. La cultura organitzativa és clara al voltant de la vocació de servei i la proximitat. Més enllà de l'activitat econòmica, hem de generar valor compartit i impacte social al nostre entorn. I m'he trobat una entitat transparent, rigorosa, sòlida...

A la pràctica, amb què es diferencia el model de banca cooperativa de la tradicional?

Els socis són clients i propietaris. Moltes vegades, amb la banca tradicional, les relacions són més a curt termini. Nosaltres les establim a llarg termini i basades en la confiança. Un altre element diferencial són els valors que tenim, basats a buscar la solvència, però també la proximitat amb els socis. L'atenció és fonamental. En ser entitat cooperativa, ens basem en aspectes com el control democràtic, el desenvolupament sostenible o la responsabilitat social. A Catalunya, el model de banca cooperativa no es coneix tant, però en el context europeu, el segon banc de Suïssa és una cooperativa, a França hi ha Crédit Mutuel...

Eduard Barcons: "Caixa d'Enginyers és un exemple que sota un model cooperativista, una entitat pot funcionar"

Aquí potser hi ha la creença que una cooperativa és més per una entitat petita i també es recorden algunes experiències de cooperatives financeres que no han anat bé. És compatible?

És evident i nosaltres som un dels exemples que poden existir. Caixa d'Enginyers és un exemple que sota un model cooperativista una entitat pot funcionar, pot ser rendible i fidelitzar els seus socis. Gràcies a la cooperació, busquem no només la viabilitat, sinó el desenvolupament econòmic i una societat amb un nou paradigma on situï les persones i el planeta al centre.

Caixa d'Enginyers es relaciona amb el concepte banca responsable. Què suposa?

Si ets socis de Caixa d'Enginyers, voldràs que estiguem sempre al teu costat. Amb el seu capital, hem de ser compromesos i obeir a les seves necessitats. Per exemple, el 2006 vam crear un fons socialment responsable, on no només es considera la rendibilitat sinó l'impacte social i ambiental. El 2019 es va fer un pas més amb la creació d'un fons vinculat a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. I s'exemplifica a través del capital humà de Caixa d'Enginyers, que no només valora la rendibilitat econòmica. L'estratègia és apostar per les finances sostenibles i la inversió socialment responsable. La Covid-19 ens ha fet adonar que necessitem economies més resilients i sostenibles i l'entitat està alineada en aquest camí.

Hi ha hagut per tant una banca irresponsable?

No he entrat mai a valorar altres actors. Però el camí que nosaltres hem emprès és liderar el sector de les finances sostenibles. Això ens farà guanyar en massa social, coneixement i legitimitat. Del que facin la resta d'entitats amb les seves carteres d'inversió, no en puc opinar.

Eduard Barcons: "Cada vegada més la gent percep que, a banda de la rendibilitat econòmica, hi ha altres factors com la dimensió social"

Aquests conceptes són cada vegada més valorats pels consumidors?

Evidentment. I la integració de factors ambientals o socials pot provocar que la rendibilitat pot ser igual o superior. Cada vegada més la gent percep que, a banda de la rendibilitat econòmica, hi ha altres factors com la dimensió social, mediambiental i de la transparència. Això és el que fa una entitat cooperativa, posar-ho en valor.

Quina és la seva funció com a responsable de la Banca Institucional?

Hi ha tres grans objectius. Primer, em toca ser el responsable del meu segment i ser l'interlocutor amb els socis. Hi ha col·legis professionals, universitats, entitats d'economia social, clústers, cambres de comerç... També em toca treballar transversalment buscant acords de col·laboració amb altres entitats empresarials, del sistema d'educació... I, en tercer lloc, la cocreació. Hem d'estar al cas de què passa fora i cocrear amb altres socis o actors per impulsar nous serveis.

Quina és la seva relació amb les administracions del país? És una tasca política?

També treballem amb moltes entitats del sector públic, ajuntaments, empreses públiques... de tot Espanya. Caixa d'Enginyers té socis a totes les províncies d'Espanya. Ho fem des de la mateixa dinàmica de professionalitat.. 

Quina diferència hi ha entre finançar empreses o administracions?

Hi ha fórmules diferents per cada cas. Però les ràtios de morositat, per exemple, són les mateixes. Per nosaltres és important que hi hagi desenvolupament empresarial en el territori intel·ligent i sostenible.

Eduard Barcons: "Ens movem per fer créixer l'entitat arreu d'Espanya"

Quina és la situació de Caixa d'Enginyers a Illes Balears?

Hi tenim oficina des de fa set o vuit anys i tenim acords amb diferents organitzacions. Nosaltres sempre creixement a partir dels nostres valors de sostenibilitat, innovació, cooperativa; és el nostre valor afegit. L'expansió a Balears continua. Deia que teníeu socis a totes les províncies d'Espanya.

L'objectiu és guanyar presència al conjunt de l'Estat?

Sí. Ens devem als socis, amb independència de la seva ubicació geogràfica. Els companys de les 10 oficines de fora de Catalunya estan fent una tasca ingent per tenir més socis. Això repercutirà en millors serveis per tots els socis. Ens movem per fer créixer l'entitat arreu d'Espanya.

Quina ha de ser la relació d'una entitat com Caixa d'Enginyers amb el territori on ha nascut, Catalunya, i amb la llengua catalana en un context de creixement a l'Estat? 

El 65% dels nostres socis són a Catalunya. Som una cooperativa de socis i en tenim a totes les províncies i intentem donar servei a tots. Nosaltres tenim socis amb diverses ideologies, no hi ha lloc per la política. Donem servei als nostres socis i intentem tenir cura d'ells, siguin d'on siguin. I ens adrecem de la millor manera perquè tothom ens pugui comprendre i entendre.

En el context de fusions de bancs, tindran futur entitats mitjanes com pot ser Caixa d'Enginyers? 

La Covid-19 ha posat un altre cop sobre la taula la percepció de la societat; la resiliència, l'autenticitat, la transparència, el rendiment de comptes, la innovació, la cooperació. Des del 1967 hem anat creixent orgànicament i hem crescut a partir de la nostra activitat, no amb fusions. I confio en la viabilitat. Si mires les xifres de tancament, el 2020 creixíem dos dígits en molts elements d'anàlisis. És un projecte molt sòlid.

En els últims anys i amb el creixement de la banca digital, s'ha vist el tancament de moltes oficines bancàries. Quina és la política de Caixa d'Enginyers?

Tenim un model de funcionament que relliga la tecnologia i l'humanisme. Els meus companys d'oficines tenen un horari d'obertura matí i tarda, menys el divendres, i tenim una cura especial pel soci que no té accés a les noves tecnologies o té dificultats. Nosaltres mai hem tancat cap oficina. El creixement d'oficines continuarà sent com ha sigut sempre, progressiu. I hi ha una aposta claríssima per la digitalització. El millor està per venir.