La reobertura de bars, restaurants i gimnasos ha arribat. La segona onada de covid-19 va venir acompanyada d'un nou paquet de restriccions que va suposar per a aquests establiments baixar la persiana un altre cop a finals d'octubre. El pla de desescalada ha començat aquest dilluns, 23 de novembre, però amb limitacions. Mentre que els gimnasos poden reprendre l'activitat amb un 30% d'aforament i els vestuaris tancats, els bars i restaurants només podran tenir obert fins les 21.30 hores -per complir amb el toc de queda nocturn- i amb un 30% de capacitat a l'interior i un 100% a les terrasses.
Tant els restauradors com els propietaris dels gimnasos reclamen ampliar l'aforament perquè el negoci sigui "rendible". Des del Gremi de Restauració de Barcelona indiquen que només un 70% dels establiments de la capital catalana ha obert. A través d'un comunicat, asseguren que la proporció de restaurants que han obert és menor, ja que en alguns casos depenen molt dels sopars i la limitació d'horaris els dificulta funcionar.
El mateix ocorre amb els locals petits que no tenen terrassa. “No podem obviar que hi ha molts negocis que no veuen viable la reobertura amb les condicions d’aquest primer tram de la desescalada. Els seus treballadors segueixen afectats per un ERTO, mentre que el deute de l’empresa segueix creixent. Per això, la Generalitat ha d’estudiar l’allargament de l’horari fins a les 00.00h i la consegüent modificació del toc de queda, a temps per al pont de la Puríssima i per a l’inici de la campanya de Nadal", considera el director del Gremi, Roger Pallarols.
Pel que fa als gimnasos, els empresaris també afirmen que les limitacions afecten molt la marxa dels negocis. "Necessitem incrementar la capacitat màxima, perquè amb un 30%, el negoci no és rendible", assegura el subdirector general dels clubs DIR, Ramon Urgell. Tot i això, la cadena indica que el mateix dilluns ja es fregava a primera hora l'ocupació permesa a molts centres i que s'han donat d'alta nous clients.