A quatre dies de les (noves) Eleccions Generals, presentar una nova estimació de què passarà en l'economia és valent, però des del BBVA han apuntat que les seues previsions sempre compten amb un escenari en què la política econòmica no canvia. I de moment, aquesta no ho ha fet. Per tant, amb aquest decorat –d'inestabilitat política, també, per què negar-ho-, les xifres diuen que el País Valencià desaccelera el seu creixement però que ho fa en la línia que la resta de l'economia espanyola. Res especialment preocupant, en definitiva. "Predir en economia és molt difícil, no som politòlegs, però el millor que podem fer és treballar per reduir les incerteses", ha declarat a preguntes dels periodistes Rafael Doménech, responsable d'Anàlisi Econòmic de BBVA Research en la presentació de l'últim estudi Situació València celebrada aquest migdia a la capital valenciana.
L'informe presenta unes previsions de creixement del PIB valencià del 2,0% en 2019 i de l'1,4% en 2020. "Estem en un entorn en el qual l'economia mundial creix per sota del 3% i a Europa ha sigut més intens. I en aquest context l'economia valenciana no és immune i juntament amb la revisió que va fer l'INE a conseqüència del canvi de base de comptabilitat, ha donat peu a una desacceleració més intensa del que preveiem", ha argumentat Doménech. El titular és, com ha puntualitzat a l'inici David Conde, director de la Territorial Est de BBVA, que el creixement valencià se situarà aquest any un 0,1% per damunt de la mitjana nacional "i em quedaria amb la dada que l'any que ve el creixement ací serà de l'1,4% versus l'1,6% de la mitjana nacional".
Doménech: "L'economia valenciana no és immune a l'economia mundial (...) tenim una desacceleració més intensa del que preveiem"
També l'entitat financera estima un alentiment de la creació d'ocupació, que en el període desembre 2018-desembre 2019 supose la creació de 74.000 llocs de feina i la reducció de la taxa de desocupació fins al 13,3%. "La revisió de la comptabilitat nacional ens ha donat informació sobre la intensitat de la desacceleració, més intensa del que es creia, i les dades de creació d'ocupació ens diuen que la Comunitat Valenciana està creant ocupació a ritmes de l'1,6% en taxa trimestral, que són menys de la meitat dels ritmes de creació d'ocupació de fados o tres anys", ha apuntat el responsable d'Anàlisi Econòmic de l'entitat financera.
Els analistes assenyalen que el País Valencià està creant ocupació a ritmes de l'1,6% en taxa trimestral
Aquesta anàlisi de l'ocupació s'ha de vincular amb la xifra d'ocupació presentada aquest dimarts pel Ministeri de Treball, que mostrava que l'atur registrat ha baixat aquest octubre al País Valencià en 542 treballadors i amb un total de 377.979 aturats valencians. En aquest sentit, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ja ha fet una valoració "positiva" perquè l'atur ha baixat i, ha remarcat, "sent l'única Comunitat Autònoma on l'atur ha baixat en aquest mes d'octubre", però els empresaris també assenyalen la senda de decreixement que presenta l'informe del BBVA i apunten que "aquests registres no han de portar-nos a interpretacions superficials ni a l'autocomplaença. L'evolució de les dades de l'atur evidencia que l'alentiment de l'economia s'està accelerant i que la baixada de l'atur s'està produint a taxes més reduïdes".
Quant als riscos, Doménech alerta que "les previsions de creixement són de desacceleració de manera intensa. Anem a un món de creixements en línia suau. Els riscos són els mateixos, si potser amb una certa millora de les expectatives i amb senyals més optimistes dels acords comercials entre els EUA i la Xina. El més important seria baixar la temperatura d'aquestes tensions".
Doménech recorda que "el més important seria baixar la temperatura d'aquestes tensions (polítiques)"
El Brexit, els aranzels i la inestabilitat política són elements de tensió per a l'economia valenciana, ha recordat. El Brexit, per la importància de la despesa turística britànica en el PIB regional, que representa un 2,3% i un 2,2% en el Producte Interior Brut valencià pel que fa al comerç amb el Regne Unit. En aquest sentit, Doménech ha remarcat que el turisme és "un avantatge comparatiu" que té la Comunitat Valenciana i d'ell s'ha de tractar de treure virtut. Augmentar la despesa en turisme és la clau, però que siga "un turisme més sostenible i de més valor afegit. Això s'ha de fer però és una qüestió empresarial", ha puntualitzat.