• Economia
  • BBVA i Banc Sabadell negocien una fusió per convertir-se en la segona entitat de l'Estat

BBVA i Banc Sabadell negocien una fusió per convertir-se en la segona entitat de l'Estat

​El grup resultant tindria un volum d'actius de 600.000 milions d'euros, molt proper al de l'entitat sorgida de l'absorció de Bankia per part de Caixabank

El president de BBVA, Carlos Torres, en una imatge d'arxiu | Europa Press
El president de BBVA, Carlos Torres, en una imatge d'arxiu | Europa Press
ACN
Barcelona
17 de Novembre de 2020
Act. 17 de Novembre de 2020

El BBVA ha confirmat que manté converses amb el Banc Sabadell per negociar una fusió entre les dues entitats. En un comunicat remès aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat presidida per Carlos Torres ha reconegut que els dos grups han iniciat un procés de revisió d'actius (due diligence) i ha designat assessors externs per avaluar l'operació. En el mateix comunicat, l'entitat de Bilbao subratlla que "no s'ha pres cap decisió en relació amb una potencial operació de fusió" i afegeix que "no hi ha cap certesa que s'arribi a adoptar".

 

Si la fusió s'acabés concretant, l'entitat resultant tindria un volum d'actius que s'acostaria als 600.000 milions d'euros, una xifra molt propera a la de CaixaBank i Bankia conjuntament. Minuts més tard, el Sabadell també ha reconegut les converses a través d'un altre fet rellevant publicat a la CNMV. En l'escrit, l'entitat presidida per Josep Oliu apunta que les negociacions compten amb l'autorització del consell d'administració del banc i, en línia amb el que assenyala el BBVA, "no s'ha pres cap decisió ni hi ha la certesa que s'adopti".

La informació ha transcendit poc després que el diari El Confidencial publiqués que el BBVA havia contractat el grup financer JP Morgan per negociar una fusió amb el Banc Sabadell. Segons el digital, l'entitat basca també comptaria amb l'assessorament legal del despatx d'advocats Garrigues. Per la seva banda, el Sabadell va anunciar el passat setembre la compra de la firma d'inversions Goldman Sachs per avaluar noves estratègies de creixement. De fet, durant la presentació de resultats del tercer trimestre, el conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, va reconèixer que l'entitat estaria "oberta a aquelles oportunitats que suposen la creació de valor per l'accionista".

 

Tot i que encara no hi ha una proposta en ferm, el BBVA es troba en una bona posició de liquiditat per presentar una oferta. Aquest mateix dilluns, el banc ha anunciat la venda de la seva filial estatunidenca al grup PNC per 11.600 milions de dòlars (9.700 milions d'euros). Segons ha informat la mateixa entitat, l'operació generarà 8.500 milions de capital i oferirà "una gran flexibilitat estratègica per invertir de forma més rendible als mercats", tal com ha assenyalat Carlos Torres.

Arran de l'operació als Estats Units, el valor a borsa del BBVA i el Banc Sabadell s'han incrementat. En cas que s'acabés completant la fusió, l'entitat resultant passaria a ser la segona més gran a l'Estat en volum d'actius. En total, sumarien actius per 589.127 milions d'euros (dades a tancament del 2019), prop dels 650.000 milions que sumarien Caixabank i Bankia, i lluny dels 350.000 milions del Santander. Tenint en compte l'últim exercici, els beneficis agregats serien de 4.280 milions i el marge d'interessos se situaria al voltant dels 22.000 milions.

Pel que fa al nombre d'oficines, ambdues entitats en sumarien més de 10.000 (repartides per l'Estat, el Regne Unit, Estats Units, Mèxic, Turquia, diversos països de l'Amèrica del Sud i alguns punts d'Àsia), mentre que la xifra de treballadors superaria els 150.000. No obstant això, caldria definir com es quedaria reestructurada la plantilla en cas que es concretés la fusió. En el cas del Sabadell, l'entitat ha posat en marxa un pla de reestructuració a l'Estat amb el qual vol retallar al voltant de 1.800 llocs de feina, un 40% dels quals a Catalunya.