• Economia
  • El BBVA dibuixa un bon escenari per Catalunya

El BBVA dibuixa un bon escenari per Catalunya

L'entitat preveu que l'any 2023 finalitzarà amb un creixement del 2,6%, en gran part, gràcies a l'impuls de les exportacions i l'ocupació

Exterior d'una oficina del BBVA a Barcelona | Aleix Ramirez
Exterior d'una oficina del BBVA a Barcelona | Aleix Ramirez
Barcelona
28 de Juny de 2023
Act. 05 de Desembre de 2023

Catalunya recupera els nivells d’activitat previs a l’esclat de la pandèmia. Aquesta és la principal conclusió de l’informe Situació Catalunya 2023 que ha elaborat el servei d’estudis del BBVA.  “Fa un any teníem un context de recessió per l’increment de l’energia i la pèrdua de poder adquisitiu, per sort les previsions no s’han complert”, apunta Miguel Cardoso. 

L’economista en cap de l’entitat bancària situa les exportacions i l’ocupació com a grans arguments per justificar el canvi de perspectiva. A Catalunya, la previsió és arribar al mes de desembre amb un creixement del 2,6%, lligant tres anys d’increment per damunt de la mitjana espanyola (2,4%). En l’àmbit del treball, el BBVA calcula com fins l’any vinent s’haurien de crear 180.000 nous llocs de treball en el món turístic. 

En clau interna, l’estudi recull que el bon comportament turístic també s’explica per l’arribada de visitants a la demarcació de Girona, particularment a la zona de la Costa Brava. “Els catalans es queden a Catalunya per les seves vacances i no marxen a l'exterior, la seva despesa ha pujat un 50% en comparació amb les dades del 2019”, resumeix Cardoso. 

Els “missatges principals” del BBVA 

Més enllà de concrecions, el BBVA insisteix a celebrar el comportament a la baixa de la desacceleració i també valora positivament l’impacte dels Next Generation en altres sectors estratègics com la indústria i la construcció. Ara bé, l’analista de l’entitat no ha obviat els perills que afronta Catalunya i el conjunt de l’Estat. Els tipus d’interès elevats, les restriccions de capital o les incerteses de les polítiques econòmiques són alguns factors que, sota el criteri de Miguel Cardoso, caldrà tenir en compte. A partir de les dades internes de l’entitat bancària s’interpreta que les compres a les grans superfícies atorguen oxigen a l’economia catalana.

Pel que fa a la situació financera de les famílies, en part, aquestes encara aguanten el seu dia a dia amb el recurs de l’estalvi per les restriccions derivades de la pandèmia. Malgrat que el mes de setembre pugui arribar amb uns tipus d’interès d’entre un 4,25% i un 4,50%, Cardoso entén que “la gent ja ha fet els deures a l’hora d’incorporar aquest context al pagament d’hipoteques”. 

WhatsApp Image 2023 06 28 at 11.05.02
Imatge conjunta de Miguel Cardoso (Economista en cap del BBVA) i José Ballester (Director territorial del BBVA a Catalunya) | Aleix Ramirez

La previsió per l’any 2024 

A l’espera de saber quines accions econòmiques impulsarà el futur govern espanyol sorgit de la convocatòria electoral del pròxim 23 de juliol, el BBVA s’atreveix a visualitzar “un esforç de consolidació” per l’any 2024. “No sabem les regles per reduir el dèficit públic, però entenem que hi haurà una caiguda de la despesa pel retorn de les regles fiscals”, alerta Cardoso. 

Tot i no descriure un escenari catastròfic pels efectes de la sequera, l’entitat bancària creu que un dels principals reptes de futur de Catalunya és impulsar l’ocupació en els territoris amb una major exposició al sector agrari. Davant del fantasma de l'esgotament del model turístic, l’economista en cap del BBVA recomana que les empreses aprofitin la fidelitat del visitant europeu “per millorar l’oferta i plantejar un servei més sostenible”.