• Economia
  • BBVA se suma a les previsions conservadores per a l'economia catalana

BBVA se suma a les previsions conservadores per a l'economia catalana

L'entitat retalla fins al 4,2% el creixement del PIB del país pels efectes de la guerra a Ucraïna i les sancions sobre Rússia

La seu del BBVA | ACN
La seu del BBVA | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Maig de 2022
Act. 25 de Maig de 2022

El producte interior brut català creixerà un 4,2% el 2022, segons les previsions actualitzades del BBVA. Un nou informe elaborat per la divisió de recerca de l'entitat basca, BBVA Research, s'afegeix a les expectativesconservadores de la resta del sector financer i dels organismes reguladors per l'impacte de la crisi a Ucraïna i les sancions imposades a Rússia. En concret, el banc retalla un punt i mig les seves darreres previsions, que s'elevaven fins al 5,7%.

La crisi provocada per la guerra a Ucraïna no està generant encara "un alentiment important en l'ocupació", segons l'informe de BBVA Research. La despesa interna tampoc s'ha vist afectada pels efectes econòmics del conflicte. Tot i això, les expectatives de creixement es redueixen pels "riscos importants" que pateix l'economia del país, principalment relacionats amb l'encariment de l'energia i la inflació, però també amb possibles noves onades de la pandèmia i les restriccions sanitàries que hi puguin anar associades.

Un dels problemes principals dels pròxims cursos a Catalunya pot ser el turisme. En concret, la capactiat del país per mantenir els visitants després de dos anys d'optar "per destinacions locals en un moment en què la pandèmia feia poc recomanable marxar lluny". L'economista en cap de BBVA Research a l'Estat, Miguel Cardoso, recomana "sumar valor afegit" al turisme de proximitat per mantenir els marges quan els viatges exteriors tornin a tota la seva forma. 

Tots els indicadors econòmics, però, mostren un creixement durant el primer trimestre de 2022 si es comparen amb el 2021. L'acceleració econòmica de la primera part de l'any ve de la mà de la recuperació de l'activitat turística, així com del consum intern i la millora de les previsions econòmiques de les famílies.

Tot i els bons indicadors de despesa interior, l'entitat reconeix la dificultat que suposa ara per ara discernir si aquesta magnitud augmenta per "major voluntat de despesa o per l'encariment dels productes i serveis". La inflació, així, es mostra com un agent d'inseguretat fins i tot en les lectures que es poden fer de la situació econòmica. 

"Després de l'estiu és quan tindrem la prova de foc per a la despesa de les famílies", concreta Cardoso, que considera que, de mantenir-se el dispendi privat durant el tercer trimestre, es podria estabilitzar un patró de consum. Un risc, per al banc, és que l'augment de l'IPC reverteixi la tendència al consum perquè comporti una reducció del poder adquisitiu de les famílies. 

Segons el BBVA, però, l'activitat es veurà impulsada per "la reducció del risc sanitari, l'ús de l'estalvi generat durant la pandèmia i l'execució dels fons Next Generation EU". D'aquesta manera, tot i que el creixement esperat per al 2022 reculi i es quedi una dècima per sota de la mitjana de l'Estat espanyol, el 2023 el banc projecta una recuperació econòmica d'un 3,5%, per sobre del conjunt d'Espanya.