El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit rebaixar una dècima els tipus d'interès de la facilitat de dipòsit fins al -0,5%. Això significa que Frankfurt cobrarà encara més als bancs per guardar els seus diners, cosa que els pot obligar a moure'ls i augmentar el crèdit a les empreses i els ciutadans. El consell de govern del BCE presidit per Mario Draghi també ha anunciat que reactiva els plans mensuals de compra de deute amb 20.000 milions d'euros mensuals a partir del mes de novembre. Les compres s'allargaran "tant com faci falta" i s'acabaran quan el BCE comenci a augmentar els tipus d'interès de nou. Pel que fa a la resta de tipus, es mantenen intactes al mínim històric del 0% pel tipus general i al 0,25% pel de facilitat de crèdit.
Draghi ha decidit tornar a les mesures d'estímul davant dels indicadors d'un alentiment econòmic a la Unió Europea. La decisió l'ha pres en el seu penúltim consell de govern al capdavant de la institució, on està previst que el substitueixi la francesa Christine Lagarde. El BCE preveu una "desacceleració prolongada" a la zona euro.
Segons ha explicat Draghi, les mesures anunciades responen a tres factors detectats pel BCE: una desacceleració "més marcada del que s'esperava", unes expectatives d'inflació a la baixa i la persistència de riscos geopolítics i d'una guerra comercial. "És el moment que la política fiscal se'n faci càrrec", ha dit Draghi.
El president del BCE ha apuntat que tant l'economia com la inflació estaran per sota del que es preveia. Ara, el BCE preveu un creixement del 1,1% aquest any, una dècima menys de l'esperat. Per al 2020, la previsió és que el creixement sigui del 1,2%, dues dècimes per sota del 1,4% que s'esperava. Malgrat indicar que la probabilitat d'una recessió a la zona euro és "petita", Draghi ha dit que ara "ha crescut". En el cas d'Alemanya, el president del BCE ha dit que s'hi han de prendre "decisions efectives i oportunes" davant els avisos d'una possible recessió i ha instat el govern alemany a gastar més per combatre una recessió.
Per combatre la "debilitat prolongada" a la qual es veurà exposada la zona euro, Draghi ha demanat als governs dels estats que incrementin la despesa amb l'objectiu d'estimular l'economia. Sobre els "efectes secundaris" que puguin tenir les mesures, Draghi ha assegurat que estan "seguint de prop tots els efectes".