• Economia
  • El BCE preveu una desacceleració de l'economia mundial el 2019

El BCE preveu una desacceleració de l'economia mundial el 2019

La maduració del cicle econòmic i la retirada de suports per part dels bancs centrals pot frenar el creixement

L'economia mundial es desaccelerarà el 2019 i es mantindrà estable el 2020 | iStock
L'economia mundial es desaccelerarà el 2019 i es mantindrà estable el 2020 | iStock
Europa Press
Barcelona
27 de Desembre de 2018

El creixementmundial perdrà impuls al llarg del pròxim any com a conseqüència de la maduració del cicle econòmic i la retirada de suports per part dels bancs centrals, així com per l'impacte negatiu de les tensions comercials, segons ha advertit el Banc Central Europeu (BCE) en l'última edició del seu butlletí econòmic.

 

"De cara al futur, s'espera que l'activitat econòmica mundial experimenti una desacceleració el 2019 i es mantingui estable posteriorment", anticipa la institució, la qual assenyala també que la maduració del cicle econòmic mundial, el suport baix de les polítiques monetàries en les economies avançades i l'impacte dels aranzels entre els Estats Units i la Xina "estan frenant l'activitat global".

En aquest sentit, el banc central considera que "els riscos per a l'activitat econòmica global estan a la baixa", i adverteix que una nova escalada de les disputes comercials "podria llastrar de manera significativa el creixement mundial".

 

Altres riscos a la baixa per al creixement estan relacionats amb que un enduriment més ràpid de l'esperat de les condicions financeres a escala global generi tensions més elevades en les economies emergents, amb la incertesa sobre el procés de reformes a la Xina, i amb les incerteses polítiques i geopolítiques, inclosos els riscos associats al Brexit.

Segons les projeccions macroeconòmiques dels experts de l'Eurosistema del desembre del 2018, el creixement mundial del PIB real (exclosa la zona euro) se situarà al 3,8% aquest any, abans de reduir-se al 3,5% el 2019, i durant el període 2020-2021 es mantindrà pràcticament estable. En el cas de la zona euro, les últimes dades i els resultats d'enquestes més recents indiquen una evolució més feble del previst, com a conseqüència de la menor contribució de la demanda externa i de certs factors relacionats amb certs països i sectors específics.

D'aquesta manera, l'entitat ha empitjorat en la seva reunió del passat 13 de desembre el seu pronòstic de creixement per a l'eurozona el 2018 i 2019, quan preveu una expansió de l'1,9% i de l'1,7%, respectivament, ajustant una dècima a la baixa les seves anteriors previsions, mentre que per 2020 ha decidit mantenir sense canvis el seu pronòstic de creixement a l'1,7% i projectar una expansió de l'1,5% el 2021.