• Economia
  • El BCE alerta d'una possible recessió tècnica a l'eurozona

El BCE alerta d'una possible recessió tècnica a l'eurozona

L'entitat avisa de les perspectives "dèbils" per a l'economia a curt termini i d'un repunt "transitori" de la inflació per l'efecte base sobre els preus de l'energia

El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos | ACN
El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
10 de Gener de 2024

El Banc Central Europeu (BCE) ha alertat d'una possible recessió tècnica -dos trimestres consecutius amb el PIB a la baixa- a l'eurozona durant la segona meitat del 2023, un fet que no es donava des del primer semestre de 2020, coincidint amb la crisi de la covid-19. En un discurs pronunciat des de Madrid, el vicepresident de l'entitat, LuisdeGuindos, ha assenyalat que els últims indicadors mostren una contracciódel'economia al desembre i augura unes perspectives de creixement "dèbils" per a l'economia a curt termini.

Per altra banda, el dirigent també avisa d'un repunt "transitori" de la inflació per l'efecte base sobre els preus de l'energia, que durant l'any 2023 van registrar caigudes significatives. Durant la seva intervenció, De Guindos ha indicat que l'alentiment de l'economia és generalitzat a tots els sectors, amb afectacions més severes en la construcció i la indústria manufacturera. Al mateix torn, preveu una menor activitat en el sector serveis en els pròxims mesos.

Pel que fa a la inflació, el vicepresident del BCE ha celebrat que la taxa s'hagi situat lleugerament per sota el 3% al desembre, cada cop més a prop de l'objectiu del 2% que persegueix l'entitat. En aquest sentit, ha recordat que la inflació a la zona euro durant l'octubre del 2022 es va situar en màxims històrics per sobre el 10%, mentre que a principis del 2023 encara es trobava en el 8,6%.

La inflació a la zona euro durant l'octubre del 2022 es va situar en màxims històrics per sobre el 10%

L'efecte base dels preus de l'energia

Malgrat la rebaixa de la taxa, De Guindos ha avisat d'un canvi de tendència. "És probable que la ràpida caiguda de la inflació que hem observat el 2023 es desacceleri el 2024 i s'aturi temporalment a principis d'any", ha manifestat. El dirigent espanyol ha atribuït aquest comportament a l'efecte base dels preus de l'energia, que al llarg del 2023 van disminuir de forma considerable i van ser el principal motor que va contribuir a la reducció de la inflació. Al mateix torn, recorda que les mesures temporals per compensar l'encariment de l'energia expiraran, contribuint també a un repunt de la taxa.

En línia amb les declaracions de la presidenta del BCE, ChristineLagarde, De Guindos ha defensat el nivell actual dels tipus d'interès -actualment en el 4,5%- i assegura que, si es mantenen durant un temps "prou llarg", permetran contribuir "de forma substancial" a situar la inflació al voltant de l'objectiu del 2%.