El Banc Central Europeu (BCE) torna a reduir els tipus d'interès per segona vegada des del juny -i alhora des del 2016- i deixa enrere de forma definitiva l'estratègia de política monetària restrictiva que havia adoptat els últims dos anys per l'augment de la inflació. En la reunió del consell de govern celebrada avui, l'entitat ha optat per abaixar en 0,25 punts els tipus d'interès, aturant així la congelació momentània de tipus que va efectuar al juliol. Al mateix temps, el banc central ha revisat a la baixa les previsions econòmiques per a la zona euro, vaticinant un creixement del PIB del 0,8% per al 2024. En les anteriors estimacions, l'entitat esperava que l'economia creixés un 0,9%.
La decisió del BCE compleix amb les expectatives generades les darreres setmanes, en què alguns dels mateixos dirigents de la institució ja havien donat a entendre que la reducció dels tipus era altament probable. "Mantenir els interessos massa alts durant massa temps podria derivar en una situació d'inflació crònica per sota l'objectiu mínim", va apuntar el mes passat l'economista en cap de l'entitat, Philip Lane.
La rebaixa dels tipus s'entén encara més si es tenen en compte les últimes dades macroeconòmiques publicades per l'Eurostat, que van situar el creixement de l'economia de l'eurozona durant el segon trimestre en el 0,2%. La xifra suposava una rebaixa d'una dècima respecte a les estimacions preliminars, marcada en bona part per la contracció d'Alemanya (-0,1%) i per un creixement feble de grans economies com França o Itàlia (+0,2%). Amb la baixada de tipus, el BCE confia a fomentar la inversió i, d'aquesta manera, evitar comprometre la millora del PIB.
Al mateix temps, la inflació corresponent al mes d'agost va ser del 2,2%, molt a prop de l'objectiu del 2% que persegueix la institució monetària. Si bé alguns components de l'índex encara es mantenen elevats, com per exemple els serveis (4,2%), l'apropament a la xifra desitjada representa un altre argument a favor de la baixada de tipus.