La Gabriel García Márquez s'ha coronat com la millor biblioteca pública del món. Així s'ha decidit durant el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), que se celebra a Rotterdam. La biblioteca compartia nominació amb Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov d'Eslovènia, la City of Parramatta Library d'Austràlia i la Shangai Library East de la Xina. La García Márquez és el tercer equipament més gran de la xarxa pública de Barcelona. Oberta fa poc més d'un any, està especialitzada en literatura llatinoamericana i és un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta i vidre de gairebé 4.000 metres quadrats.
La millor biblioteca inaugurada el 2022
La Biblioteca Gabriel García Márquez ha estat seleccionada com una de les quatre millors biblioteques del món construides el 2022 per la bona valoració amb la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis.
Oberta fa poc més d'un any, està especialitzada en literatura llatinoamericana
Les darreres biblioteques guanyadores d’aquest premi han estat: la Missoula Public Library (EUA), Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).
Una ràdio comunitària, una habitació de sensacions i llum natural
Amb l'ambició de que la biblioteca sigui també centre neuràlgic de la vida cívica i cultural del barri, l'espai està equipat amb un estudi de ràdio que servirà com a ràdio comunitària de la xarxa de biblioteques de la diputació de Barcelona i que s'anomena Ràdio Macondo en honor al poble fictici on se situen algunes de les novel·les de García Márquez.
L'espai infantil té unes grades de fusta i uns coixins per a que els nens hi puguin jugar i llegir. La sala s'anomena Habitació de les sensacions perquè està dotada d'elements sensorials, com uns ventiladors d'aire, amb l'objectiu de poder posar-hi efectes d'ambient -com aire fred o calent- quan s'hi facin activitats de lectura de contes o llibres. Gran part de les parets exteriors són de vidre i al sostre també hi ha finestres que amplien la lluminositat de l'edifici.