• Economia
  • Proteïna alternativa i valorització forestal, les llavors de la bioeconomia

Proteïna alternativa i valorització forestal, les llavors de la bioeconomia

Lleida acollirà el 28 i 29 de setembre, en el marc de la Fira de Sant Miquel, la segona edició del congrés BIT, referent en l’àmbit de l’economia circular

Primera edició del congrés BIT sobre bioeconomia
Primera edició del congrés BIT sobre bioeconomia
Redacción VIA Empresa
Lleida
19 de Setembre de 2023
Act. 19 de Setembre de 2023
Contingut de marca

El 28 i 29 de setembre torna a Lleida el congrés de referència a Catalunya sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT). Aquesta edició, que també tindrà lloc en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel, estarà centrada en la proteïna alternativa i la valorització forestal. Aquest esdeveniment, que es va estrenar l’any passat, suposa una aposta clara per la bioeconomia a la demarcació de Lleida, consolidant-se com el congrés de referència a Catalunya de la Bioeconomia, Innovació i Tecnologia.

La bioeconomia és un model econòmic circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics. La bioeconomia circular pretén reduir la dependència dels productes fòssils i minerals, fomentar una millor integració dels serveis ecosistèmics i de la biodiversitat en l’economia i promoure el desenvolupament econòmic i la creació de nous llocs de treball d’acord amb els principis establerts pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La bioeconomia és un model econòmic circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics

El congrés BIT, segons asseguren els seus impulsors, serà un aparador per conèixer noves primeres matèries, tecnologies i processos per a l’alimentació humana, descobrir nous models de negoci a partir de valorització forestal i dels serveis ecosistèmics, informar-se sobre quins serveis i capacitats poden oferir les universitats i centres tecnològics i crear sinergies amb proveïdors i consumidors del sector.

 

Agenda per a la Transformació Econòmica

La segona edició del BIT forma part de les accions de l’Agenda per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027, impulsada des de l’any 2019 per la Diputació de Lleida amb la implicació i el compromís de la Universitat de Lleida, les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Per a la Diputació de Lleida, “la bioeconomia és una oportunitat cabdal per transformar l’economia, atès que Lleida concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola i forestal de Catalunya"

L’agenda s’inicia en un context sense pandèmia però de necessari canvi de model econòmic, que permeti fixar i atraure població, una població que asseguri precisament aquestes pròximes generacions, que són la raó de ser de qualsevol territori. Per a la Diputació de Lleida, “la bioeconomia és una oportunitat cabdal per transformar l’economia, atès que Lleida concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola i forestal de Catalunya. La valorització d’aquests recursos pot significar la creació d’una bioindústria que impulsi l’economia del territori”.

L'any passat, un total de 276 d’alumnes d’11 escoles de les terres de Lleida, Pirineu i Aran van participar en les ‘Transformaccions escolars’, uns tallers sobre bioeconomia van tenir lloc a les escoles Sant Miquel de Miralcamp, M. Immaculada de Tremp, La Valira de la Seu d’Urgell, Ridolaina de Montellà del Cadí, Sant Róc de Bossost, Setelsis de Solsona, Bonavista de Bellcaire d’Urgell, El Tallat de Sant Martí de Riucorb, La Creu del Batlle de Lleida, Albirka d’Arbeca i Mossèn Josep Arques de Cervera.