• Economia
  • Bitcoin: una febre menystinguda que ja duplica el valor del PIB espanyol

Bitcoin: una febre menystinguda que ja duplica el valor del PIB espanyol

La majoria d’actors financers van ridiculitzar l’impacte de les criptomonedes, però ara s’ha viscut un canvi de tendència en el sector financer

El bitcoin no és més que una de les 9.148 criptomonedes diferents que hi ha actualment al mercat | iStock
El bitcoin no és més que una de les 9.148 criptomonedes diferents que hi ha actualment al mercat | iStock
Barcelona
13 d'Abril de 2021

El passat 25 de març, Elon Musk va sorprendre anunciant que Tesla acceptaria el bitcoincom a mitjà de pagament per a la compra dels seus vehicles. De la mateixa manera, unes setmanes abans, va anunciar la inversió per part de l’empresa de 1.250 milions d’euros en la criptomoneda. Amb aquests moviments, Tesla s’ha sumat a la febre del bitcoin amb els seus principals usos: com a mitjà de pagament i com a reserva de valor.

Les criptomonedes, que funcionen sota la tecnologia blockchain, es poden definir com uns actius creats fora del sistema financer tradicional que es basen en la confiança i l’acceptació d’una comunitat per tal de realitzar transaccions entre els seus membres. El bitcoin no és més que una de les 9.148 criptomonedes diferents que hi ha actualment al mercat i que suposen una capitalització total d’1,9 bilions de dòlars, aproximadament. El doble del PIB espanyol anual.

Dins l’ecosistema bitcoin, si volem utilitzar de nou aquest valor en el món financer tradicional, ho haurem de convertir a través d’una casa de canvi

El bitcoin es pot utilitzar com a mitjà de pagament en qualsevol part del món les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any amb uns costos de transacció molt reduïts. Ara bé, té tres inconvenients principals: es necessiten 10 minuts per validar una transacció; té una alta volatilitat en el seu preu (4,6% diari de mitjana); i existeix la necessitat de conversió del seu valor en moneda “fiat”. Dins l’ecosistema bitcoin, no cal convertir-ne el valor en euros i es pot fer servir la moneda pròpiament en les transaccions, però si volem utilitzar de nou aquest valor en el món financer tradicional, ho haurem de convertir a través d’una casa de canvi.

L’alta volatilitat és, a la vegada, una oportunitat d’inversió i de reserva de valor. Mentre que en les monedes “fiat” l’oferta es decideix pels bancs centrals d’acord amb la política monetària, l’oferta de bitcoin es coneix en tot moment i ha estat regulada des del moment del seu naixement. Mai hi haurà més de 21 milions de bitcoin al mercat, una xifra que s’assolirà sobre el 2140. És a dir, estem davant la primera moneda que té una oferta limitada.

De la ridiculització a un impacte vertiginós

En un primer moment, la majoria d’actors financers van ridiculitzar l’impacte de les criptomonedes, però un mercat que ja s’aproxima al doble del PIB espanyol anual, no pot ser menystingut.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja ha acceptat la condició de mitjà de pagament pel bitcoin. La regulació és lenta, però arribarà

En els últims mesos, s’ha viscut un canvi de tendència en el sector financer: Morgan Stanley ja està afegint el bitcoin en els seus fons d’inversió; Mastercard n’accepta l’ús en els pagaments; JP Morgan n’analitza l’aplicació; BBVA, que en un principi n’era plenament contrària, acaba de multiplicar per 100 la inversió que va fer el 2017 en Coinbase, la principal plataforma d’intercanvi de criptomonedes. L’empresa intermediària sortirà a borsa el 14 d’abril amb un valor inicial de 100.000 milions de dòlars, 56 milions d’usuaris i 1,8 bilions d’ingressos en el primer trimestre el 2021.

Tanmateix, la CNMV i el Banc d’Espanya han avisat de forma reiterada sobre la inversió en les criptomonedes: no es consideren un mitjà de pagament acceptat, ja que tenen una volatilitat extrema, són inversions d’alt risc i manquen mecanismes de protecció per al petit inversor. Ara bé, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja ha acceptat la condició de mitjà de pagament pel bitcoin. De fet, països com Suïssa el tenen àmpliament regulat, Andorra treballa en la seva regulació i la Comissió Europea està preparant una normativa europea anomenada MiCa sobre la regulació dels mercats amb criptomonedes i altres tecnologies DLT. La regulació és lenta, però arribarà.

Una inversió arriscada

La inversió en criptomonedes és molt arriscada i cal conèixer tots els riscos abans d’entrar en el mercat. No és una inversió que es pot recomanar a qualsevol perfil, però hi ha moltes possibilitats. Els avisos de la CNMV s’han de mirar en perspectiva i mentre que el sector financer i els usuaris en general fan un pas endavant, sembla que els ens reguladors no vulguin veure la realitat del mercat. Cada inversor ha de poder decidir si entra o no en qualsevol mercat, coneixent-ne els riscos, i el bitcoin no és una excepció.

Mentre uns esperen que s’enlairi en seu el preu i els altres que exploti la bombolla, el bitcoin està cada vegada més acceptat al mercat

Hi ha gurus del bitcoin que parlen de valors estratosfèrics de la criptomoneda i aposten per un preu d’1 milió d’euros per bitcoin. Altres diuen que el valor real és de 0 i tot és una bombolla. L’única cosa que sabem del cert és que mentre uns esperen que s’enlairi en seu el preu i els altres que exploti la bombolla, el bitcoin està cada vegada més acceptat al mercat, les grans empreses en comencen a fer ús i el trobarem en el nostre dia a dia en un futur pròxim.