• Economia
  • Com vendre un àtic per 40 bitcoins

Com vendre un àtic per 40 bitcoins

La primera operació de compravenda d’un habitatge amb criptomonedes obre el debat sobre les repercussions legals i tributàries del seu ús en l’economia real

La compra de l'àtic que s'ha fet recentment és la primera operació amb bitcoins en un mercat d'alt valor
La compra de l'àtic que s'ha fet recentment és la primera operació amb bitcoins en un mercat d'alt valor
Barcelona
18 de Gener de 2018
Act. 18 de Gener de 2018

La venda del primer pis amb bitcoins ha trencat esquemes. La transacció es va fer a mitjans de gener per un total de 40 bitcoins, el que en aquell moment equivalia a prop de 550.000 euros. Es tracta d’un àtic situat a Tarragona, propietat d’un posseïdor de la criptomoneda que va explicitar que volia que l’operació es fes amb aquest mitjà. Una petició que ha posat la primera pedra per pensar en una revolució, però que a efectes pràctics no deixa de ser una compravenda més feta en euros i regulada sota els mateixos criteris que qualsevol altra.

L’agència encarregada de liderar la fita és Míster Piso, nascuda el 2017 per oferir un servei de home staging -reforma de pisos i cases per accelerar la seva venda- i proptechús de la tecnologia més pionera-. Un cúmul de disrupcions en un sector plenament tradicional i on aterren amb la idea, afirma el director executiu i cofundador, Víctor Monreal, “d’assessorar les famílies que volen ser felices”. No en va tenen com a lema i hashtag #habitatgesperagentfeliç als cartells de les seves oficines.

El seu servei ja era innovador de per si. “Teníem molt clar que no podíem aplicar els mètodes d’abans. Hem volgut ser totalment disruptius i utilitzem la realitat virtual i acceptem les monedes digitals com a mitjà de compravenda, per exemple”, afirma Monreal, però mai no hauria imaginat el ressò mediàtic a escala internacional que ha tingut aquesta operació. Per això ho veu com una estratègia de màrqueting idònia per difondre les virtuts del model de negoci que defensen: “Només venem pisos i casos on nosaltres mateixos aniríem a viure perquè ens il·lusionen, com si fóssim personal shoppers”. Si la resposta és afirmativa, llavors és la llar perfecta per a gent feliç.

El boom del bitcoin

L'agència només treballen amb actius immobiliaris d’alt nivell, el que situen els qui tenen bitcoins com a clients potencials. Són gent que, atrets per la novetat, van començar a provar les criptomonedes com si fos un joc i que ara s’han trobat amb una divisa que s’ha revalorat i que, al canvi, representa una xifra important d’euros. Alguns decideixen continuar amb el moviment i posen els seus habitatges a la venda; d’altres, necessiten canviar aquesta riquesa digital i opten per invertir-ho en el seu habitatge.

Rocas: "Si hi ha compradors segurament és perquè necessiten blanquejar els diners perquè no saben com gastar-los"

En aquest cas concret, la transacció s’ha fet amb bitcoins perquè així ho va explicitar l’antic propietari. Una petició que per a l’investigador del grup Dimmons de la UOC i expert en bitcoin, Marc Rocas, és una mostra més de com la roda no ha deixat de girar: “Aquesta persona vol ajudar a donar vida a la criptomoneda i si hi ha compradors segurament és perquè en el seu moment van adquirir-ne i ara necessiten blanquejar uns diners perquè no saben com gastar-los”. Però el terme ‘blanquejar’ s’ha de llegir en el bon sentit, remarca, perquè la nostra economia encara no havia donat cap signe d’estar preparada per compres d’alt valor com aquesta amb bitcoins i els usuaris ara han vist una via per gastar la riquesa que han anat acumulant amb el temps.

I és que fins ara els bancs acceptaven les peticions dels portals Exchange que permetien canviar bitcoins a euros, però de cop algunes entitats han començat a mostrar certa recança i han tirat enrere aquestes peticions de conversió. Una reacció que a Rocas no l’acaba de sorprendre, la llegeix com una manera de posar fre a un sistema alternatiu que no interessa, tot i que insisteix que el camí ha de ser un altre: “La compra del pis ha sigut interessant i ha obert la porta a moure aquests diners, però la finalitat que perseguim els defensors de les criptomonedes és que es faci servir la divisa de manera habitual i sense conversions, sense haver d’anar a una Exchange”.

I a ulls d’Hisenda?

Fins aquí, la història no sembla tenir cap gran misteri. Ara bé, hi ha una segona part important: què passa amb Hisenda i l’escriptura del pis? Espanya és un dels països que encara no ha regulat tot això, però Monreal de Míster Piso no hi veu cap tipus de problema: “En funció del dia que es tanca la transacció, es mira la valoració del bitcoin i es fixa el preu en euros. Això sí, s’ha de tancar molt ràpidament perquè el valor és molt volàtil”.

Anglès: "A l’hora d’anar al notari a fer l’escriptura hi consta el valor de la moneda en curs legal”

Precisament pel mecanisme, el d’haver de fer la conversió a la moneda tradicional, el professor de Dret Financer i Tributari de la UOC Benja Anglès ho veu com un acord que no deixa de fer-se en euros. “El 2015 la Unió Europea va dir que no acceptava des del punt de vista jurídic el bitcoin com una moneda, però sí com a mitjà de pagament i va obrir la porta a usar-lo com un xec o una targeta de crèdit, que tenen un contravalor”, assenyala, “per tant, a l’hora d’anar al notari a fer l’escriptura hi consta el valor de la moneda en curs legal”. En resum, les dues parts en realitat han acordat una compravenda en euros.

Això inclou haver de fer la pròxima declaració de la renda pensant a fer-hi constant l’increment o pèrdua del patrimoni que ha comportat la transacció immobiliària, però també una segona part a escala impositiva que potser no s’havia previst. “El que compra el pis, va adquirir un dia els bitcoins per 100 euros, per exemple, i ara en valen 500.000. És un increment de patrimoni que ha de declarar. I el que ven, el dia que els converteixi a euros, haurà de mirar si el valor dels bitcoins ha pujat o baixat i haurà de reflectir-ho a la seva declaració”, apunta Anglès. Per aquest motiu afirma que “els bitcoins tenen una doble imposició”: per la mateixa adquisició d’un immoble i per la conversió a la moneda habitual.

Anglès: “Els bitcoins tenen una doble imposició”

Per tot plegat el professor de Dret Financer i Tributari lamenta que la criptodivisa “s’estigui pervertint”. “Una moneda s’usa perquè és pràctica, no perquè té un valor que fluctua molt i que genera riquesa”, afegeix. I tot i que creu que aquest ha sigut el primer cas d’utilització del bitcoin i que pot desencadenar-ne de nous, recorda que l’economia encara no està preparada per tenir un mercat d’aquestes característiques.