
Els bitllets de 500 euros en circulació, coneguts per molts com els “Bin Laden”, estan a punt d'arribar al mínim històric, però gairebé quatre després que el Banc d'Espanya deixés d'emetre'ls en compliment de les recomanacions del Banc Central Europeu.
El nombre de bitllets de 500 euros en circulació a Espanya es va situar al mes de juliol en 13,1 milions, aproximant-se al mínim històric assolit fa 20 anys, quan l'euro va entrar en circulació i la xifra dels bitllets ‘liles’ era de 12,7 milions.
L'import de tots els bitllets de 500 euros es va situar en el setè mes de l'any en 6.557 milions d'euros, un 2% menys que al juny i un 19,9% per sota de la xifra de fa un any (8.192 milions), segons les darreres dades provisionals publicades pel Banc d'Espanya.
Bitllets de curs legal
El consell de govern del Banc Central Europeu va acordar a principis de maig del 2016 deixar de produir bitllets de 500 euros. En aplicació d'aquesta decisió, el Banc d'Espanya va cessar l'emissió de bitllets de 500 euros el gener del 2019, si bé continuen sent de curs legal, per la qual cosa poden continuar circulant i utilitzant-se com a mitjà de pagament i com a dipòsit de valor, és a dir, per comprar i estalviar.
Així mateix, els sectors professionals, com ara bancs, companyies de transport de capitals o oficines de canvi de moneda, entre altres establiments, poden recircular els bitllets de 500 euros.
Aquests bitllets mantindran el seu valor indefinidament i es podran canviar als bancs centrals i nacionals de la zona euro en qualsevol moment.
També baixa el nombre de bitllets de 200 i 100 euros, però es disparen els de 50 euros
D’altra banda, el nombre de bitllets de 50 euros en circulació va pujar al juliol en 9 milions respecte al mes anterior, fins a 1.502 milions d'unitats, amb un import que s’aproxima als 75.000 milions d'euros. Per part seva, el nombre de bitllets de 200 euros va baixar al juliol a unes 704.000 unitats, amb un valor d'uns 140,8 milions d'euros.
En el cas dels bitllets de 100 euros, es manté la bretxa entre bitllets distribuïts i bitllets retirats al juliol, després que les entitats que operen a l’Estat lliuressin al Banc d'Espanya més bitllets dels que es van posar en circulació.
En concret, la diferència entre els bitllets distribuïts i els retirats de 100 euros el setè mes del 2022 va ser de 139 milions d'unitats, cosa que suposa aproximadament tres milions més respecte el mes anterior.
Els diners dels turistes
Aquesta situació s’explica pels turistes estrangers que han visitat Espanya, que han introduït molts bitllets en efectiu. Bona part dels diners dels turistes acaben a les entitats de crèdit, que tornen part d'aquests bitllets al Banc d'Espanya perquè no en necessiten tants per fer front a les necessitats de liquiditat dels seus clients.