La fira per a emprenedors, startups, autònoms i pimes, Bizbarcelona by Barcelona Activa busca posicionar-se com el saló referent per donar a conèixer noves maneres de muntar una empresa i de treballar en un moment de canvis del paradigma industrial. Entre aquest dimecres i aquest dijous, a la Fira de Monjtuïc s'organitzen més de 130 conferències, més de 40 punts d'assessorament personalitzat i 16 activitats de treball en xarxa per ajudar tant els emprenedors que acaben de començar com aquells que volen expandir el negoci. "Estem vivint una transició transversal amb l'arribada del 5G, la intel·ligència artificial o la tecnologia mòbil i salons com el Biz tenen molta importància perquè s'ha de córrer molt per estar a l'altura del que passa al món", ha explicat en declaracions als mitjans el president de l'esdeveniment, Lluís Gómez.
En aquesta novena edició el saló ha deixat enrere el pavelló 1 per ubicar-se al 8, "més lluminós i amb més esperit d'emprenedoria", segons Gómez. La dinàmica de funcionament, però, és la mateixa que en les darreres edicions i la fira es torna a estructurar en tres blocs temàtics. El primer, dóna solucions i assessorament d'experts en les primeres fases d'emprenedoria. Un altre, per acompanyar empreses en el seu creixement i internacionalització, i l'últim, especialitzat en assessorament sobre tendències que vénen i que marquen el desenvolupament dels negocis.
"Amb una nova revolució industrial em marxa, ens trobem amb un canvi de paradigma de com s'ha de treballar i com s'han de muntar les empreses", insisteix Gómez. Segons el també el comissionat en funcions de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, els emprenedors han d'aprofitar l'embranzida que viu la ciutat en matèria de noves tecnologies, que són "molt transversals" i afecten els diferents sectors empresarials.
Gómez: "Amb una nova revolució industrial em marxa, ens trobem amb un canvi de paradigma de com s'ha de treballar i com s'han de muntar les empreses"
Un dels àmbits que s'està dinamitzant més, apunta, és el de la biotecnologia. Entre alguns dels emprenedors que han vingut a provar sort al saló hi ha la Caty Casas, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que ha vingut amb un fàrmac acabat de descobrir a la facultat i que permet accelerar la regeneració dels nervis.
"Tot i que els nervis tinguin capacitat de regenerar aquesta píndola que presentem travessa la barrera hematoencefàlica i facilita que la regeneració nerviosa es faci molt més ràpida i potent, escurçant molt el temps necessari", ha afirmat Casas.
Després d'haver rebut finançament públic en la fase de recerca, el projecte es troba en plena recerca de futurs inversors que els permetin arrencar i costejar les despeses elevades que presenten totes les iniciatives farmacèutiques. Per funcionar, necessiten mig milió d'euros i que no descarten "xifres menors per començar a caminar". "Si tot anés bé podria estar disponible en uns tres o cinc anys", pronostica.
Però no tots els emprenedors acudeixen al Biz amb ànim de buscar inversors. És el cas de la Júlia Ballesteros, una treballadora social que, després d'acabar un màster en mediació, va decidir crear l'empresa Alternative Solutions per oferir serveis de prevenció i gestió de conflictes a les empreses.
Preguntada perquè ha acudit al saló, Ballesteros apunta que la iniciativa que ha fundat "està creixent" i vol "establir una xarxa de sinergies per treballar de forma cooperativa". Aquesta emprenedora apunta que han rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona d'ajuda a les activitats econòmiques i que han acudit al Biz per tenir contacte amb membres de la institució i per buscar assessoria.
L'emprenedoria està creixent a Barcelona, on venen empreses estrangeres a invertir capital "interessant" sobretot en àmbits tecnològics, cosa que "serveix de tractor per les empreses que s'estan creant aquí", ha assegurat el president del saló. Per a Gómez s'ha arribat a un punt en el qual es pot afirmar que "els emprenedors són la matèria primera més important que té Barcelona" i que és de vital importància que tinguin serveis a l'abast per poder néixer i créixer.