• Economia
  • Què és blockchain i per què és tan segura aquesta tecnologia?

Què és blockchain i per què és tan segura aquesta tecnologia?

Aquest nou sistema, igual que els éssers humans, construeix un sistema col·laboratiu per acordar la veritat

Barcelona acollirà el World Token Congress a finals de novembre | iStock
Barcelona acollirà el World Token Congress a finals de novembre | iStock
soci director de Caelum Labs
Barcelona
01 de Juny de 2021

Un blockchain és equivalent a una base de dades, a un registre, la integritat del qual no està garantida per una única entitat, sinó per molts ordinadors que col·laboren en xarxa. Cada ordinador manté una còpia de la "base de dades" sincronitzada a tot moment per consens criptogràfic. Aquesta descentralització atorga més seguretat i fiabilitat als registres que els sistemes dependents d'una única entitat, que són més fàcilment manipulables. En realitat, allò que es registra en un blockchain és la prova de l'existència d'una dada o d'un títol de propietat, d'una transacció o d'una informació, no el títol o la informació en si mateixa.

 

Blockchain és un sistema col·laboratiu que assegura la titularitat de les dades i valors registrats, i els moviments i transferències entre parts, sense necessitat d'intervenció directa d'autoritats centrals o intermediaris de confiança com a bancs, notaris, governs o empreses de tecnologia, que sempre treballen amb bases de dades centralitzades. És un registre distribuït, descentralitzat i inmanipulable de les proves que demostren la titularitat d'un actiu o dada i la seqüència de les transaccions o moviments.

Els éssers humans hem construït civilitzacions perquè tenim la capacitat d'arribar a consensos sobre la veritat. Una vegada hem consensuat una determinada veritat, podem realitzar intercanvis econòmics i construir coses col·lectivament. Respecte a un valor i el seu registre (qui i quan ho registra), blockchain permet arribar a una única versió de la veritat mitjançant consens. És com una gran màquina de la veritat. Òbviament, blockchain només traça la titularitat i la seqüència, l'ordre dels registres, no "tota" la veritat. Però com els moviments deixen un traç immutable i auditable, és més difícil que algú pretengui ocultar tota la veritat consensuada.

 

Avantatges de la tecnologia blockchain en la certificació, traçabilitat i automatització

Quan enviem per internet informació mai enviem l'original, enviem sempre una còpia. Però quan volem transferir alguna cosa amb valor com a diners, accions, drets, la propietat de qualsevol immoble o de qualsevol altre actiu, ningú es fiarà de nosaltres si no recorrem a un intermediari de confiança, perquè els diners o el títol de propietat que li enviem per internet serà sempre una còpia. En les transferències de valor hem de lliurar sempre l'original.

Internet ens ha permès fins ara transferir informació, còpies de dades, textos o títols de la propietat. El blockchain, no obstant això, ens permet enviar directament, o amb menys intermediaris, el valor, l'original del títol de propietat.

El blockchain permet la representació digital dels títols de propietat de qualsevol actiu amb valor, tangible o intangible. La representació digital dels títols facilita la seva certificació, la seva transmissió i la traçabilitat dels moviments, i per punt promou l'economia. Els diners, qualsevol valor financer, un dret, l'escriptura d'un immoble o de qualsevol altre actiu, una patent, un copyright, una signatura, tots ells són títols de propietat que es poden representar digitalment mitjançant un token, certificable, transferible directament entre parts i traçable. Tota l'economia està evolucionant cap a la tokenització, cap a la representació digital dels títols de propietat de pràcticament qualsevol actiu, dret o informació amb valor.

El blockchain permet la representació digital dels títols de propietat de qualsevol actiu amb valor, tangible o intangible

Fins ara per transferir els títols de propietat assegurant-nos que no són una còpia o una falsificació hem utilitzat sempre intermediaris de confiança, algun organisme que registra i emmagatzema els nostres títols de propietat en una base de dades única i segura. Això és el que fan els bancs amb els diners i valors. En el seu moment els bancs eren garants de la integritat d'una caixa forta i ara són garants de la integritat d'una base de dades. També és el que fan els notaris amb les signatures, els registres de la propietat amb els nostres títols, els registres de patents amb els nostres invents, els grans intermediaris d'internet amb la nostra informació, i, per descomptat, els governs amb les nostres credencials d'identitat. Tots aquests organismes de confiança són necessaris per realitzar transaccions de tota mena, d'autenticació, d'identificació, de transferència de valor, mantenint el registre dels moviments en una única base de dades, centralitzadament.

En general aquests organismes fan un bon treball. Però el control centralitzat de la informació pot tenir seriosos problemes:

  • Les bases de dades centralitzades poden ser hackejades, piratejades, i cada vegada ho són més. Fins als bancs i els governs experimenten intents de hackeig diàriament.
  • Els intermediaris centralitzats poden perfeccionar l'art de complicar el senzill per justificar comissions addicionals. En un segon un correu electrònic fa la volta al món, però per exemple el sistema bancari triga diversos dies a enviar diners a certs països i les comissions poden ser entre el 3% i el 10%.
  • Els intermediaris centralitzats controlen en exclusiva la nostra informació. Els grans intermediaris de vegades actuen com si fossin els veritables propietaris de les nostres dades, referents als nostres diners i als nostres títols de propietat. Nosaltres no podem usar la nostra pròpia informació de manera fàcil i eficient, per exemple, per valorar o per administrar millor la nostra privadesa. Els grans intermediaris són els qui creen valor utilitzant les nostres pròpies dades i informació (Facebook i Google són paradigmàtics en aquest sentit).
  • La centralització tendeix a utilitzar la revolució digital de forma asimètrica: Internet ha permès la globalització i certament ha creat riquesa, però molts sostenim que la globalització ha estat centrípeta, centralitzadora, asimètrica, deixant en mans de les grans entitats la veritable riquesa, la informació, provocant una creixent desigualtat social malgrat l'excel·lent progrés que ha suposat la revolució digital. Això probablement està en el cor del descontentament social que veiem en tots els països i que ha alimentat els populismes.

Per contra, el control descentralitzat que permet la tecnologia blockchain té clars avantatges:

1. Regulació. Com que no és necessari moure les dades i en donar-li en titular total sobirania sobre aquests, s'eliminen problemes reguladors, per exemple amb la llei de protecció de dades (GDPR).

2. Seguretat. En evitar moure les dades s'eviten també problemes de seguretat. Si es mouen les dades d'on estan i es generen diferents passos on les dades poden ser filtrats de múltiples maneres en passos intermedis, es multipliquen els riscos de seguretat.

3. Sobirania/Privadesa sobre la informació. En solucions tradicionals, quan les dades es mouen, encara que estiguin anonimitzades i encriptades poden ser reconstruïdes i desencriptades. Blockchain permet la "sobirania" sobre la mateixa informació, que el titular de les dades pugui gestionar-los amb total autonomia, la qual cosa potencia la privadesa.

4. Documents inmanipulables i verificables:  La traçabilitat dels processos i dades que possibilita el blockchain evita la falsificació documental.

5. No són necessàries noves infraestructures. Les companyies poden aprofitar la inversió ja realitzada en les infraestructures on resideixen les seves dades, perquè per implementar solucions blockchain no és necessari invertir en noves i pesades infraestructures físiques.

6. Automatització amb una única integració. Utilitzant blockchain, la comunicació amb les bases de dades i processos existents permet l'automatització de processos entre múltiples parts amb una integració única, senzilla, eficient i més barata.

La vida també garanteix la integritat de la seva informació mitjançant rèplica i distribució. Qualsevol ésser viu copia en totes les seves cèl·lules la base de dades amb tota la informació de la seva espècie (el genoma). No hi ha cap cèl·lula que tingui més informació que unes altres. No hi ha cap centralització de la informació. Totes les cèl·lules tenen còpies exactes de tots els gens. Si algú vol modificar genèticament un organisme desenvolupat, hackejarlo, no podrà fer-ho completament si no modifica totes les còpies genètiques de totes i cadascuna de les cèl·lules alhora.

La vida és informació. I ha inventat la distribució de la informació com a mitjà d'assegurar l'eficiència. La vida en cap cas opera amb bases de dades d'informació centralitzades. D'una altra forma seria molt vulnerable. Fins i tot en els organismes unicel·lulars les bases de dades genètiques es clonen milions de vegades (l'individu sencer es clona) per garantir la integritat i la subsistència de l'espècie, la resistència a atacs sobre la seva informació. Tot això no vol dir que en els éssers vius no hi hagi òrgans amb diferents funcions, algunes d'elles molt centrals. Però tots els àrguens compten amb tota la informació.

Quins problemes resol blockchain en els diferents sectors industrials?

El blockchain té utilitat en tots aquells sectors on es necessiti simplificar la transferència de valor i l'automatització de processos. Per punt, té utilitat en gairebé tots els sectors.

Actius i passius, drets i obligacions; diners, accions, bons, títols, patents, textos originals, terrenys, immobles, joies, obres d'art, cotxes, programari, aparells, maquinària, energia, contractes, factures de compra, signatures, vots, música, fotos, dissenys, copyrights, fitxes per usar màquines o aplicacions o per accedir a instal·lacions, llibres de comptabilitat, animals. Per a qualsevol cosa o dada amb valor i que tingui un propietari, el seu títol de propietat podrà ser representat digitalment en un token certificat descentralitzadament mitjançant consens criptogràfic.

Alguns casos d'ús del Blockchain:

  • Títols de propietat immobiliària: Al voltant del 60% dels països no tenen registres de títols de propietat adequats per a molts dels actius immobiliaris, com les terres dels agricultors. Alguns economistes (cf. Hernando de Soto) diuen que aquest és un dels principals problemes del món en termes financers, més important que el problema de no tenir un compte bancari. Perquè si un agricultor no té un títol de propietat vàlid de la seva terra, no pot demanar un préstec garantit per la seva propietat i no pot planificar el futur. Avui diferents empreses treballen en la certificació dels títols de propietat de terrenys en bases de dades distribuïdes (en un blockchain). Una vegada registrat en un blockchain, els títols són immutables i les seves transferències auditables. Això crearà les condicions per a la prosperitat de centenars de milions de persones.
  • Veritable economia col·laborativa: Es parla molt de l'economia col·laborativa amb exemples com Uber o Airbnb. En realitat aquestes empreses no comparteixen gens. Tenen èxit precisament perquè no comparteixen. Consolidant centralitzadament les dades de la demanda, mitjancen la informació i venen serveis. El blockchain permet posar en contacte més directament l'oferta i la demanda de béns o serveis. Moltes persones podran valorar els seus productes o serveis més eficientment.
  • Devolució de les dades als ciutadans, els seus veritables propietaris: L'actiu més important d'aquesta era digital són les dades. Les dades són un nou asset class, una nova classe d'actiu, potser més important que els actius immobiliaris o fins i tot que els diners. I tots nosaltres vam crear aquestes dades. Nosaltres vam crear aquest actiu, deixem un rastre d'informació a cada pas que donem. Actualment hi ha empreses desenvolupant registres per certificar en un blockchain les dades dels moviments d'aquells ciutadans que ho desitgin, per permetre'ls ser ells els veritables amos de la seva informació, els únics que puguin monetitzar les seves dades, protegint sempre la seva privadesa.
  • Copyright de les creacions artístiques i científiques: Hi ha molts creadors de continguts que no reben una compensació justa perquè el sistema de propietat intel·lectual és deficient. Per exemple, els creadors de música avui reben pels seus treballs una remuneració molt discreta, fins i tot quan les seves cançons s'escolten milions de vegades. Amb el blockchain la música pot ser pujada a internet de manera segura afegint-li un contracte intel·ligent que no pot ser manipulat ni piratejat. Aquest smart contract, integrat en una cançó, pot carregar automàticament des d'un centau fins a milers de dòlars, depenent de si algú simplement escolta la cançó en streaming o la inclou en un vídeo promocional. No només els compositors, sinó tota classe de creadors de continguts, artistes, inventors, científics, periodistes; la gran majoria avui dia no reben una compensació justa per les seves creacions, i amb el blockchain tenen un instrument per aconseguir-ho i prosperar.
  • Identitat Digital Autogobernada (Self Sovereign Identity, SSI). Autenticació de persones i coses: Una de les àrees de desenvolupament més intenses del blockchain és el de l'autenticació de la identitat de les parts. L'autenticació és necessària per automatitzar processos entre parts. Per exemple, a la Internet de les Coses els aparells es connecten entre si i poden realitzar ells mateixos transaccions. Un frigorífic podrà fer la compra quan falti llet o qualsevol altre aliment. Podrem encarregar un cotxe autònom que vingui a recollir-nos. En tots dos casos el que falla és l'autenticació de la identitat, tant dels aparells (frigorífic, magatzem d'aliments, cotxe) com de les persones. Una de les realitats ja del blockchain és que possibilita l'autenticació de credencials d'identitat de les persones o coses. Una persona només necessitarà autenticar amb privadesa la seva identitat, i la del cotxe autònom que vingui a recollir-li, per acceptar amb seguretat el servei.
  • Finançament i inversió: La certificació, la seguretat i la traçabilitat són característiques del blockchain amb immediates aplicacions en el sector financer. Gràcies a la tokenització dels actius financers, inclòs diners, es poden desenvolupar plataformes de finançament amb un nombre menor d'intermediaris i un menor cost. El futur dels diners, punt públic com a privat, és digital. Els diners seran programables o no serà. Els emissors de deute o accions podran col·locar per si mateixos les seves emissions i security tokens senzills, privadament, amb menys intermediaris, sense comissions de col·locació i legalment. La liquidació, custòdia i administració dels contractes de finançament es poden automatitzar mitjançant contractes intel·ligents que s'autoexecuten i que, en estar registrats en un blockchain no poden ser manipulats. Els inversors podran subscriure aquestes emissions amb menors comissions de gestió i sense despeses TER ocultes.
  • Finances Descentralitzades: El blockchain ha permès l'aparició de transaccions de finançament descentralitzades o DEFI, en les quals habitualment s'exigeix el bloqueig d'un actiu com a col·lateral per obtenir un préstec, crear liquiditat en un mercat o encunyar un nou actiu. El ral·li actual de les criptomonedes i l'aparició de Senar-Fungible Tokens, NFT (representacions criptogràfiques de títols de la propietat de qualsevol actiu o dret, únics, no fungibles, no intercanviables), ha potenciat aquest tipus de finançaments, perquè tots dos es poden utilitzar com a col·lateral dels finançaments DEFI. La indústria de les finances descentralitzades DEFI ha aconseguit a la data un volum de més de 100.000 milions de dòlars. Alguns economistes consideren que el potencial disruptiu de DEFI sobre el sector bancari és més important que el de qualsevol criptomoneda.
  • Microcrèdits als països pobres: El problema principal de les persones sense recursos no és sol que no tenen forma de demostrar fefaentment la propietat dels seus actius i terrenys, o certificar el seu principal actiu, la seva identitat, sinó també que no poden demostrar la seva capacitat de producció. No tenen cap mena de track record, ni de registre de la seva productivitat, ni forma de demostrar la seva credibilitat en la seva comunitat. D'aquesta forma, els bancs i finançadors no poden oferir-los els seus préstecs a preus raonables. Un nombre creixent de projectes blockchain estan treballant per fer avançar la justícia econòmica i social, creant un "passaport econòmic" que agregui dades de l'historial financer, registres de terres, xarxes de confiança i dades comercials d'aquestes persones sense recursos. Així, qualsevol prestador de microcrèdits, individual o institucional, sabrà amb certesa i sense necessitat d'intermediaris qui és l'agricultor, quina terra conrea, quant està produint i si és una persona de fiar en la seva comunitat.
  • Autenticació amb Privadesa: El blockchain permet a l'usuari (persona o cosa) demostrar ràpidament que posseeix determinada credencial d'identitat, perfil, qualificació o autorització necessària per, privadament, accedir o permetre l'accés a un procés, una base de dades, una compra condicionada, una instal·lació, esdeveniment, organització, banc, examen, programari, web, club, per signar un contracte convencional o qualsevol contracte automatitzat, etc., mantenint a tot moment la privadesa de les dades de les parts (persones o coses), sense necessitat que els usuaris hagin de compartir tota la seva informació, ni identificar-se personalment.
  • Interoperabilitat i automatització de processos:Blockchain permet la creació d'ecosistemes col·laboratius en els quals l'usuari (persona, entitat o màquina) és el veritable centre, qui controla "sobiranament" tota la seva informació i tots els processos als quals accedeix o als quals permet accedir, amb total seguretat, confiança i privadesa. Les solucions de Self Sovereing Identity (SSI) possibiliten l'automatització de processos entre múltiples entitats basades en l'autenticació amb privadesa de les parts, sense moure les seves dades, amb una sola integració i preservant la traçabilitat. Mentre que els proveïdors habituals de Business Process Automation (BPA) se centren en l'automatització de processos que tenen lloc dins de les mateixes empreses en la seva backend, en sitges d'informació, blockchain permet moure els fluxos de treball (no les dades) fos de l'empresa, per possibilitar la interoperabilitat entre múltiples parts.

Exemples d'automatització:

1. Automatització de la traçabilitat documental, segura i auditable, en qualsevol procés empresarial: Origen d'un document, qui ho ha compartit amb qui, etc. Aplicable des de l'àrea financera fins a cadenes de valor formades per fabricants, proveïdors, operadors logístics, i distribuïdors.

2. Compra segura quan el comprador hagi de demostrar que és titular de determinada credencial, però desitgi preservar la seva privadesa. Per exemple, en la compra de tabac, begudes alcohòliques, accés a esdeveniments o a instal·lacions, etc., l'usuari pot demostrar que té +18 anys, o que és membre de determinat grup, etc., mantenint la seva privadesa.

4. Interacció a distància amb devices i màquines sofisticades. Els usuaris amb credencials verificables poden interactuar a distància amb maquinària robòtica de tota mena, per enviar arxius complexos confidencials i ordenar treballs, amb seguretat, traçabilitat i privadesa.

5. Autenticació de l'usuari per accedir al seu wallet de diners digitals fiduciaris (CBDC) o a passarel·les de pagament fiat / senar fungible tokens (NFT), amb total privadesa però sense menyscapte de la trazabilidad.

6. Automatitzar la doble autenticació requerida en compres en línia amb targeta, sense necessitat que el titular introdueixi cap clau ni comparteixi cap de les dades que ho identifiquen.

7. Per a la mobilitat urbana, creant un ecosistema en el qual, amb una sola credencial verificable, els ciutadans poden interactuar amb tots els actors de mobilitat d'una ciutat, per intercanviar mitjans de transport, aconseguir descomptes, efectuar pagaments, etc.

8. En companyies d'assegurances: Automatització de processos en els quals es comparteixen informes elaborats per perits externs, mèdics, etc., per autenticar i certificar amb privadesa enfront de l'asseguradora determinat estat de situació.

9. Per als grans grups corporatius, scoring privat dels seus proveïdors creant un marketplace d'informació.

10. Automatització de l'anàlisi de "tota" la informació d'entitats del mateix sector industrial o de la mateixa cadena de valor afegit, sense necessitat que les entitats hagin de moure o compartir les seves dades.