• Economia
  • BlueTechPort: el nou 'hub' d’innovació marítima de 48 milions d’euros ja té compte enrere

BlueTechPort: el nou 'hub' d’innovació marítima de 48 milions d’euros ja té compte enrere

Aquesta iniciativa permetrà la rehabilitació de les antigues naus del moll de Sant Bertran, que seran renovades i gestionades pel World Trade Center Barcelona durant els pròxims 36 anys

El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell | EP
El president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell | EP
02 d'Abril de 2025
Act. 02 d'Abril de 2025

“El BlueTechPort serà l’eina que connectarà el Port de Barcelona amb l’economia blava i consolidarà la ciutat com a capital europea del sector”. Així ho ha anunciat amb entusiasme aquest dimecres el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, durant una roda de premsa al Moll de Sant Bertran. Carbonell ha presentat el projecte de transformació dels tinglados del moll en un dels hubs d’innovació en economia blava més importants d’Europa. Les obres començaran a l’octubre i es preveu que finalitzin la tardor de 2027, amb una inversió de 48 milions d’euros.

 

Les obres començaran a l’octubre i es preveu que finalitzin la tardor de 2027, amb una inversió de 48 milions d’euros

“El Port de Barcelona és un ecosistema dinàmic, interconnectat i en constant evolució, format per 500 empreses i més de 40.000 treballadors”, ha destacat Carbonell. “Volem que el BlueTechPort i les empreses que s’hi instal·lin siguin una peça clau en aquesta comunitat, impulsant la internacionalització, la digitalització i la sostenibilitat", ha afegit.

"L’objectiu és atreure talent d’arreu del món per afrontar els grans reptes de la digitalització, la descarbonització i la sostenibilitat"

Amb una imatge render del futur BlueTechPort del Port de Barcelona com a teló de fons, la directora d’innovació i estratègia de negoci, Emma Cobos, ha destacat la proposta de valor del port, amb el BlueTechPort com a peça clau: "L’objectiu és atreure talent d’arreu del món per afrontar els grans reptes de la digitalització, la descarbonització i la sostenibilitat". Per assolir-ho, convertiran les sis naus de l’edifici actual en un complex punter a Europa de 25.000 metres quadrats i capacitat per a 2.500 professionals. Aquest espai estarà dedicat a empreses, institucions i centres de coneixement vinculats a l’economia blava, convertint Barcelona en un epicentre d’innovació en el sector.

 

Convertiran les sis naus de l’edifici actual en un complex punter a Europa de 25.000 metres quadrats i capacitat per a 2.500 professionals

Seguidament, Cobos ha subratllat la voluntat que el port esdevingui un espai d’experimentació i testatge, on les empreses innovadores puguin desenvolupar, provar i portar al mercat les seves solucions.

En aquesta línia, el BlueTechPort acollirà startups, scaleups, acceleradores i institucions internacionals vinculades a la innovació i l’economia blava. Ho farà des d’una ubicació estratègica, al punt de confluència entre la ciutat i el port, actuant com a nexe entre el Port Vell i la seva zona comercial i logística.

El BlueTechPort marca un abans i un després per al World Trade Center Barcelona

Aquestes no són les úniques dades rellevants del nou BlueTechPort del Port de Barcelona. El director general de World Trade Center Barcelona (WTC), Carles Anglada, ha destacat que, per primera vegada en els seus 25 anys d’història, el WTC Barcelona gestionarà un edifici fora del moll de Barcelona. “Aquest salt geogràfic i qualitatiu marcarà un abans i un després per al World Trade Center com a gestor immobiliari”, ha afirmat.

La presentació del projecte arriba després que el consell d’administració del Port de Barcelona hagi aprovat la concessió administrativa de 15.723 metres quadrats al WTC Barcelona per desenvolupar el BlueTechPort el passat 26 de març. Aquesta iniciativa, centrada en la innovació dins l’economia blava, permetrà la rehabilitació de les antigues naus del moll de Sant Bertran, que seran renovades i gestionades pel WTCB durant els pròxims 36 anys.

Aquesta iniciativa permetrà la rehabilitació de les antigues naus del moll de Sant Bertran, que seran renovades i gestionades pel WTCB durant els pròxims 36 anys

El nou espai comptarà amb una torre de vuit plantes que es convertirà en un referent visual i, quan estigui il·luminada, actuarà com un far. A més, ja s’ha habilitat un espai d’accés a l’aigua davant del World Trade Center, que permetrà a les startups provar els seus productes. "Aquest banc de proves és un element fonamental, ja que la innovació requereix proves constants per validar el funcionament dels productes en desenvolupament. Volem que el que surti d’aquí resolgui problemes reals dels ciutadans i es converteixi en productes comercialitzables", ha destacat Anglada.

D’altra banda, Anglada ha estat clar i ha reconegut que "vam demanar que l’edifici fos conceptualment sobri, ja que teníem un pressupost molt marcat i havia de ser sostenible". L’edifici consumirà un 60% menys d’energia que un edifici convencional i, del 100% d'energia que consumirà, gairebé el 50% serà autoproduït gràcies a plaques solars i un sistema d’hidrotermia. "La nostra voluntat és que un terç de les empreses que s’incorporin a l’ecosistema BlueTechPort siguin startups, i m’agradaria que més del 50% siguin empreses internacionals", ha conclòs.

Anglada (WTC): "La nostra voluntat és que un terç de les empreses que s’incorporin a l’ecosistema BlueTechPort siguin startups"

Finalment, en ser preguntats pels periodistes sobre el dificultós accés a aquest espai innovador, han destacat que ja estan treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona per desenvolupar un pla de mobilitat que faciliti l’accés a peu, en bicicleta i en vehicle, ja que és un tema que "els ocupa i preocupa".