• Economia
  • L'economia postpandèmia es pensa a Barcelona

L'economia postpandèmia es pensa a Barcelona

La Barcelona New Economy Week comença amb un format més digital que presencial i quatre dies per establir les bases de la reactivació

La directora del CZFB, Blanca Sorigué; el secretari d'Empresa de la Generalitat, Joaquim Ferrer; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el delegat del Govern al CZFB, Pere Navarro; i la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera | ACN
La directora del CZFB, Blanca Sorigué; el secretari d'Empresa de la Generalitat, Joaquim Ferrer; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el delegat del Govern al CZFB, Pere Navarro; i la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera | ACN
Barcelona
06 d'Octubre de 2020
Act. 06 d'Octubre de 2020

Un plató de televisió a l'Estació de França ha estat l'acte d'inauguració de la Barcelona New Economy Week (BNEW), l'esdeveniment creat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) que se celebra per primera vegada amb vocació de tenir continuïtat els propers anys. És un format nou, que se centra en el contingut presencial i el networking virtual: 358 ponents i més de 8.000 assistents digitals que tindran a la seva disposició una plataforma creada especialment per a l'ocasió. "Volem convertir Barcelona en la capital de la nova economia", ha assegurat Pere Navarro, el delegat de l'Estat en el CZFB, en la primera activitat de la BNEW, que comença aquest dimarts i s'allarga fins el divendres, 9 d'octubre. 

 

Amb els anuncis per megafonia dels trens que arriben i se'n van de l'Estació de França de fons i a través d'una pantalla, els periodistes han seguit l'acte d'inauguració a un espai habilitat proper al plató de televisió on es desenvolupava l'acció. Les mesures de seguretat i higiene que ha establert l'organització a exigències de la covid-19 inclouen la reducció de l'aforament i la distància de seguretat. L'atenció se centra en la part virtual, mentre que l'assistència física és més aviat anecdòtica: "És un esdeveniment digital; hem creat una plataforma específica, perquè no volem que els professionals assisteixin a un esdeveniment, sinó que hi participin". 

Navarro ha assegurat que "l'any que ve tornarem", amb un format que des del CZFB esperen poder adaptar a una situació més relaxada pel que fa al coronavirus. És un esdeveniment pensat durant el confinament, que, segons l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "demostra la capacitat de reacció en poc temps a una nova realitat molt complicada, que no ens fa resignar-nos ni frustrar-nos, sinó que ens hi adaptem". I precisament per a això ha de servir la BNEW: per pensar com ha de ser la nova economia que sorgirà un cop superada la pandèmia i la crisi econòmica que hi ha anat associada. 

 

Seguint la inauguració de la BNEW ja han començat les primeres taules rodones i ponències: logística, ecommerce i zones econòmiques sostenibles han estat els tres primers temes debatuts, que juntament amb l'immobiliari i la indústria digital formen els cinc eixos sobre els quals es vertebrarà la nova economia dibuixada per la BNEW. "Són sectors imprescindibles en el debat sobre el model de ciutat que volem construir: necessitem solucions imaginatives a problemes urbans globals", ha indicat Colau durant la seva intervenció. 

Esdeveniments per ser optimistes

La delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, també ha participat en la inauguració de l'esdeveniment. "A part del mèrit d’organitzar un esdeveniment així en plena pandèmia, la BNEW té una projecció de futur molt important. És un exemple de com es pot innovar, donar resposta ràpida i efectiva als problemes. No es tracta de recuperar el PIB que teníem, sinó de modernitzar l’economia", ha afirmat. I això és un motiu per a l'optimisme, segons el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer

L'entrada de la BNEW a l'Estació de França

L'entrada de la BNEW a l'Estació de França

"Els eixos de la BNEW són sectors innovadors que permeten augurar un futur diferent del que havíem previst i això és un símptoma que hi ha possibilitats de sortir de la crisi abans del que esperem", ha dit. La clau, segons Ferrer, és la naturalesa de la mateixa crisi: "La del 2008 tenia un origen financer, mentre que ara venim d'una bona època, fet que vol dir que el sector productiu està preparat però s'ha d'adaptar a les noves exigències". En aquest sentit, ha desvelat que una enquesta elaborada pel Departament d'Empresa indica que la meitat del teixit empresarial català canviarà d'estratègia arrel de la covid-19, mentre que un 30% es planteja introduir nous serveis o productes. 

La meitat del teixit empresarial català canviarà d'estratègia arrel de la covid-19, mentre que un 30% es planteja introduir nous serveis o productes

Les pimes -que formen gran part del teixit empresarial del territori- tindran un paper fonamental en aquest canvi, i Joaquim Ferrer considera que les petites i mitjanes empreses ja han fet part dels deures en innovació i digitalització. La covid-19 servirà per accelerar aquest procés. Colau ha destacat l'esforç que han fet -i que encara els queda per fer- de les empreses, però també dels emprenedors i dels treballadors, que pateixen els efectes de la crisi.  

Com ha de ser la nova economia?

"El nou model econòmic ha de ser sostenible i resilient". L'alcaldessa de Barcelona té clar quines han de ser les bases del nou model econòmic postpandèmia: "No podem viure d’esquenes al nostre planeta, no podem estimular un model econòmic que busca maximitzar beneficis, i hem de defensar uns serveis públics de qualitat en temes tan sensibles com la sanitat, l’educació i les cures". Per a Cunillera, la "transició ecològica i digital, la igualtat de gènere i la cohesió social són les bases de la modernització de l’economia espanyola; tot ha de contribuir a una millora social real". 

"No podem viure d'esquenes al nostre planeta, no podem estimular un model econòmic que busca maximitzar beneficis, i hem de defensar uns serveis públics de qualitat en temes tan sensibles com la sanitat, l'educació i les cures", segons Ada Colau

Un paper important en la creació d'aquesta nova economia el tindran les empreses emergents. "En aquests moments estan sorgint startups, tot i les dificultats econòmiques", destaca Navarro. A la BNEW hi participaran 52, que s'afegeixen a 128 companyies més en un espai digital, el BVillage, que substitueix la part de fira i expositors que no s'ha fet en format presencial. "L’ecosistema ens permet estar ben posicionats de cara al futur: tenim 9.000 empreses estrangeres al nostre país i un 15% d'aquestes són tecnològiques", ha recordat Ferrer. 

I juntament amb aquestes companyies internacionals que trien Catalunya per establir-se, hi ha iniciatives internacionals de la mida del Mobile World Congress, però també esdeveniments com la BNEW i "l'ecosistema propi de la ciutat, de primer nivell, com el 22@", ha afegit Colau. L'ecosistema empresarial català marcarà el camí de la reactivació i establirà les bases de la nova economia.