GVC Gaesco preveu que l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell prosperi, independentment de l'autorització de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). És un dels diversos pronòstics que el grup de serveis financers català ha presentat durant la seva conferència anual Perspectives Financeres per al 2025. Ara bé, la clau estarà en la quantitat que accepti l'accionista del banc català. "Creiem que accedirà a una pujada més baixa del que caldria esperar, encara que el BBVA augmentarà l'oferta els pròxims mesos", ha apuntat Jaume Puig, CEO & CIO de GVC Gaesco Gestión durant la seva exposició. Juntament amb ell ha estat Victor Peiro, director general d'anàlisi de la companyia.
A la conferència s'ha analitzat amb detall tot el que va donar de si el 2024. "Ha estat un bon any", ha avançat al seu discurs introductori Maria Àngels Vallvé, fundadora i presidenta del Grup GVC Gaesco. La dirigent ha destacat les rendibilitats "molt interessants" que han generat els actius de la cartera de la seva empresa i ha introduït tot seguit el nom més repetit de l'acte: Donald Trump. I és que el president electe nord-americà serà, indubtablement, el factor determinant dels mercats i de l'economia mundial.
"Trump tindrà diversos impactes: serà positiu per al PIB, però l'IPC també pot repuntar. Serà beneficiós per als mercats, perquè ell és un empresari abans que qualsevol altra cosa i abaixarà els impostos i liberalitzarà els sectors", ha explicat Peiro. Tot plegat, després d'un any "excepcionalment positiu" per als actius de risc i que ha deixat un creixement del 29% de la borsa dels EUA. "Després de la pandèmia, sembla que ja no hi ha por a res", ha ironitzat, amb motiu del bon comportament dels mercats malgrat grans condicionants com la guerra d'Ucraïna o el conflicte Israel - Palestina.
Víctor Peiro, director general de análisis de GVC Gaesco: "La rentabilidad de los activos de riesgo ha sido muy buena en 2024, y esperamos que esto pueda continuar en 2025".📈#GVCGaescoVision25pic.twitter.com/BWqJ0CpFfS
— GVCGaesco (@GVCGaesco) January 16, 2025
A l'espera de conèixer les mesures reals de Trump, GVC Gaesco avança un any "beneficiós" per aquelles empreses catalanes amb "presència real" als Estats Units, com és el cas de la farmacèutica Grifols. També jugaran a favor les rebaixes de tipus d'interès i possibles objectius d'operacions de M&A. Atenció, però, a les companyies que no siguin físicament als EUA, però que tinguin al país estatunidenc un mercat clau: els aranzels de Trump poden ser un hàndicap crucial.
Això sí, Puig ha recordat que el president electe nord-americà enceta el seu segon mandat i es veurà limitat pel concepte de la presidència de l'ànec coix (lame duck presidency). "Hi ha gent que pensa que Trump arreglarà tots els temes geopolítics, però nosaltres creiem que no", ha argumentat. Això no vol dir, però, que no sigui exigent. "D'Europa voldrà que s'augmenti la despesa militar i les importacions d'energia procedents dels Estats Units", ha previst l'expert.
Més enllà de Trump: on invertir aquest 2025?
Com que les previsions de GVC Gaesco per al 2024 van ser encertades, enguany recomanen continuar pel mateix camí. "Les small caps s'han convertit en un actiu d'inversió molt barat", ha apuntat Peiro. Les dades que han presentat els donen la raó: a Europa, les small caps van pujar un 38% més que les grans companyies. Als Estats Units, el contrast és més elevat: un 79%. "Mantenim la nostra previsió per aquest 2025, doncs", ha conclòs Puig.
El CEO i CIO de GVC Gaesco Gestión també ha mostrat una tendència: quan el dòlar es debilita, pugen els mercats emergents. "Quan passi l'efecte Trump, s'espera que la divisa es devaluï. Així doncs, recomanem invertir en mercats emergents", ha subratllat. Alhora, ha aconsellat vendre USD i també entre el 28% i el 30% de les empreses estatunidenques del Nasdaq II. La raó? Puig considera que es troben en una "corba exponencial" i que poden estar sobrevalorades. "Quan s'incrementen molt més les cotitzacions que els beneficis, el PER augmenta i entrem en terreny perillós", ha advertit. Un exemple és Nvidia, que l'any passat va millorar la seva valoració en un 250%.
Peiro: "Hi ha raons perquè el mercat confiï que la borsa seguirà en estat positiu, ja que la volatilitat es manté a nivells de contenció"
Amb tot, els dos experts coincideixen que "no hi ha estat d'eufòria" ni als mercats, ni a les empreses, ni tan sols als petits inversors. "Hi ha raons perquè el mercat confiï que la borsa seguirà en estat positiu, ja que la volatilitat es manté a nivells de contenció", ha opinat Peiro. Ara bé, alhora ha instat a "no anar darrere del mercat" i no deixar-se guiar pel FOMO (Fear Of Missing Out, por de quedar-se fora)". Una actitud que pot generar moviments equivocats.
2025, any de recessió econòmica?
El passat estiu, alguns mitjans de comunicació van especular amb la possibilitat que els Estats Units estiguessin entrant en una crisi financera. GVC Gaesco mai ho va contemplar així: "No hi ha recessió quan els serveis funcionen, i avui els serveis estan disparats. Suposen el 70% del PIB d'alguns països com els Estats Units i alguns d'Europa com Espanya. Si el 70% va bé, compensa el que no funciona tan bé", ha indicat Puig, que ha previst que "continuïn pujant" de cara al 2025. L'agost del 2024, l'expert ja va assenyalar a VIA Empresa que no hi havia cap indicador rellevant que indiqués l'arribada d'una recessió.
A més, l'economia mundial va créixer un 3,2% aquest any, una dècima per sobre de la seva mitjana històrica. "S'ha estès el cicle econòmic. Molta gent esperava una recessió i no ha estat així, l'economia està aguantant a nivells acceptables", ha exposat Peiro. Entre altres motius, a causa dels beneficis empresarials. "Són la principal palanca que mou el mercat. De cara al 2025, les estimacions són especialment positives i hi haurà creixements importants", ha destacat l'expert.
D'acord amb els informes de GVC Gaesco, cada persona té un 17% més de diners que abans de la pandèmia i les taxes d'atur estan en mínims històrics
La resta d'indicadors semblen igualment optimistes. D'acord amb els informes de GVC Gaesco, cada persona té un 17% més de diners que abans de la pandèmia (62.586 euros, sense comptar patrimonis) i les taxes d'atur estan en mínims històrics: un 6,3% a la zona euro (la mitjana històrica és un 9%) i un 4,1% als EUA (la mitjana és de 6%). "La gent té feina i gasta molt més en serveis que en béns, però encara estalvia", ha sentenciat Puig. Tot i això, no ha descartat que els béns repuntin aquest 2025, ja que "sol succeir després d'una època de bonança econòmica". De moment, però, els serveis continuen liderant el creixement econòmic del planeta, especialment a territoris turístics com Catalunya. És la millor previsió per un any ple d'incerteses.