Catalunya és el motor del turisme estranger a l'Estat. Entre el gener i el juny, el territori va rebre 9,1 milions de visitants internacionals, un increment d'un 12,4% respecte del mateix període de l'any passat. Tal com indiquen les dades provisionals de l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquestes xifres situen el territori com la segona comunitat autònoma de destí del turisme internacional a tot l'Estat amb el 21,5% dels visitants. D'altra banda, també han sumat una despesa rècord de 10.310,86 milions d'euros (+16,7%).
De fet, només el passat mes de juny, el turisme estranger va deixar la xifra de 2 milions de visitants a Catalunya. Es tracta d'un 10,1% més que el juny del 2023 i de la quarta millor dada d'arribades de turistes internacionals. A més, també va ser la millor quant a despesa en un mes de juny a la regió de la sèrie històrica. De mitjana, cada turista que va visitar el territori va gastar al dia 248 euros al juny, un 0,53% més que el mateix mes de l'any anterior, i va romandre 5,1 dia a Catalunya. En total, la despesa mitjana per persona es va situar en 1.263 euros, un 2,48% més que el juny de l'any anterior.
En l'àmbit estatal i mirant les comunitats, la regió més visitada va ser les Illes Balears amb el 23,58% del total de turistes internacionals que van viatjar a l'Estat, seguida de Catalunya (21,52%) i Andalusia (14,67%). Pel que fa al perfil del visitant, el principal país de procedència de turistes va ser el Regne Unit, amb 8,5 milions i un notable augment del 10% respecte de la primera meitat del 2023.
Un 2024 de rècord pel turisme
Les dades confirmen una tendència que ja s'havia observat durant els primers mesos de l'any. Només el gener, Catalunya va augmentar un 20,27% la seva xifra de visitants, tot i que en aquest comptador també es van sumar els turistes nacionals. Més tard, durant la Setmana Santa, els hotels catalans van registrar un increment de l'ocupació del 19,3% respecte del març del 2023 i una millora del 12,8% en comparació amb el 2019, l'any previ a la pandèmia.