• Economia
  • Patrocinadors diamant, el verd d'HolaLuz i la fusió de Mediaset

Patrocinadors diamant, el verd d'HolaLuz i la fusió de Mediaset

L'economista Jordi Bellini analitza l'arribada del desembre als mercats

La fundadora d'Holaluz, Carlota Pi | Europa Press
La fundadora d'Holaluz, Carlota Pi | Europa Press
Barcelona
06 de Desembre de 2019
Act. 13 de Desembre de 2019

Tothom estava pendent de Greta Thunberg i de quan marxaria de Lisboa cap a Madrid per assistir a la gran Marcha por el Clima, prevista aquest divendres a les 18 hores, i coincidint amb la COP25 celebrada a la capital espanyola al llarg de tota la setmana. En canvi, poca gent va pensar que Endesa, un dels grans responsables d’emissions de CO2 a Espanya, era "Patrocinador Diamant" de l'esdeveniment. 

Endesa no és l’única empresa energètica que ha mostrat senyals d’haver-se conscienciat del canvi climàtic, ja que aquest dilluns Repsol va decidir fer un pas més enllà i es va comprometre a tenir zero emissions netes el 2050, convertint-se així en la primera empresa del seu sector a fer-ho. Ho volen aconseguir a través d'innovacions tecnològiques que permetin “atrapar” el CO2 i altres contaminants abans d’alliberar els gasos procedents de la combustió.

I si no aconseguissin tenir zero emissions? Llavors, plantarien arbres per compensar les emissions existents i així aconseguir el seu compromís. 

Holaluz sembla que tancarà la seva primera setmana de cotització sobradament en positiu, ja que l'oferta pública de venda es va fer a un preu de 7,78 euros per acció i aquest dijous ha tancat al voltant dels 10 euros per acció. Això vol dir que, a falta del tancament de divendres, de moment porta una pujada acumulada de gairebé un 30% des que va començar a cotitzar. A l'alça!

No tan bé va començar la setmana l’Ibex 35 i és que l’índex de referència espanyol va caure un 2,09% a causa de la por que tenen els mercats a la guerra comercial amb la qual Donald Trump porta amenaçat des de fa temps tant amb fets com declaracions. De fet, Trump ha pujat els aranzels de les importacions d’alumini i acer procedents de Brasil i Argentina.

Tot i això, la borsa no va tornar a reaccionar dimarts malgrat la incertesa amb més declaracions made in Trump sobre aranzels, aquesta vegada a França. De Trump se n'ha tornat a parlar aquest dimecres quan Bloomberg va afirmar que l’acord comercial amb Xina és molt més pròxim del que s’esperava. Així ho va confirmar el president dels Estats Units: "Les negociacions amb Xina van molt bé". Els mercats s'ho han agafat en positiu recuperant la baixada de dilluns.

Encara a escala internacional, el preu del petroli ha pujat dimecres després que diversos països membres de l'OPEP s'hagin posat d’acord en retallar la producció de cru. Falta l'acord de tots els països membre i segons Reuters, l’objectiu és reduir 500.000 barrils la producció diària actual. La retallada de producció d’aquests 500.000 barrils diaris se sumaria a l’última i encara vigent retallada acordada fa aproximadament un any que va ser d'1,2 milions de barrils.

Així doncs, la retallada total des de fa un any és d'1,7 milions de barrils diaris i això representa més d’un 2% de la producció mundial.

Finalment, Mediaset estarà pendent durant aquest divendres de la decisió d’un tribunal de Milà sobre el recurs que va presentar Vivendi contra la fusió de l’empresa mare italiana Mediaset amb la seva filial espanyola per tal de crear "un grup europeu de televisió".