• Economia
  • L'Aràbia Saudita revoluciona el mercat del petroli

L'Aràbia Saudita revoluciona el mercat del petroli

L'economista Jordi Bellini analitza l'estratègia "amb mi, o contra mi" i una baixada que recorda a la Guerra del Golf

Un inversor xinès contempla les pantalles amb la caiguda de la borsa. | ACN
Un inversor xinès contempla les pantalles amb la caiguda de la borsa. | ACN
Jordi Bellini
Economista i analista financer
Barcelona
09 de Març de 2020

Aquestes últimes hores, el preu del petroli ha baixat en picat. Un autèntic dilluns negra, superior al 20%. Això es deu al fet que Aràbia Saudita ha decidit utilitzar l'estratègia "amb mi, o contra mi" respecte a Rússia. Per culpa d'això, el preu del petroli ha baixat fins als 30 dòlars per barril i ha arribat a trobar-se a més d'un 33% a la baixa en algun moment del matí de dilluns. No havia baixat tant des del 16 de gener del 1991, fa més de 29 anys, en el context de la Guerra del Golf amb la coalició liderada pels Estats Units contra Iraq. 

 

"El preu del petroli no havia baixat tant des del 16 de gener del 1991, fa més de 29 anys, en el context de la Guerra del Golf"

Tot va començar poc abans de Nadal, quan els dos països eren bons aliats, i tot i que tenien alguna desavinença, van acordar retallar la producció de petroli. El motiu? Preveien que durant el 2020, la demanda baixaria. I com hem pogut comprovar van encertar totalment, però la retallada que van fer llavors no contemplava una situació de pandèmia global a causa d'un virus (el COVID-19) que es faria famós un mes més tard. El catedràtic Santiago Niño-Becerra analitzava aquest dilluns a VIA Empresa quin és el preu del coronavirus: "L'epidèmia afecta com un míssil a Espanya." 



Fent un cop d'ull al panorama actual de pànic, del qual ja parlarem més endavant si s'escau, l'Aràbia Saudita va liderar una reunió de l'OPEP durant la setmana passada per acordar més retallades a la producció destinades a contenir la baixada del preu. Aquests acords tenien una condició: que Rússia també hi participés, reduint així la seva producció. Una condició que Rússia ja va deixar clar que no era possible, el que va fer que baixés el preu del petroli de forma contundent a finals de setmana. 

Però la cosa no s'acaba aquí, ja que l'Aràbia Saudita, veient que Rússia no volia donar suport a les retallades de producció, ha decidit declarar la guerra (de preus) a Moscou. Els àrabs han decidit augmentar la producció per fer baixar els preus del petroli. Això, que també els perjudica a ells, no els perjudica tant com als russos pel simple fet que els hi és menys costós extreure el petroli. Les xifres són estimacions, però mentre l'Aràbia Saudita extreu petroli a un cost d'entre els 10 i 15 dòlars per barril, Rússia ho fa amb un cost del voltant de 30 dòlars per barril.

 

Amb l'anunci de l'augment de producció, el petroli està oscil·lant entre els 32 i 35 dòlars per barril, cosa que situa la producció de petroli a Rússia molt a prop de pèrdues mentre que els àrabs encara es poden fregar les mans amb beneficis reduïts, però beneficis, al cap i a la fi. Previsiblament, l'estratègia d'Aràbia Saudita és forçar que Rússia acabi acceptant l'acord que li van proposar la setmana passada per tal de no haver d'afrontar sola les retallades de producció de cru.

"L'Aràbia Saudita, veient que Rússia no volia donar suport a les retallades de producció de petroli, ha decidit declarar la guerra (de preus) a Moscou"

Canviant de tema, però no tant, Corea del Sud ha pres una decisió dràstica i brillant per frenar el coronavirus. Ha decidit fer molts tests aleatoris per tal que tots aquells que tinguin el virus siguin diagnosticat. Això ha suposat detectar molts més casos de COVID-19 que fins ara no es detectaven, ja que les persones afectades no estaven prou malaltes per anar al metge. Aquest dilluns al matí ja s'havien realitzat més de 196.000 proves, i s'han trobat més de 7.300 infectats. Un augment de diagnòstics que també ha provocat que baixés la taxa de mortalitat, tenint en compte que Corea del Sud té la taxa de mortalitat més baixa per infecció de COVID-19, situant-se en el 0,6%, molt més baixa que la que l'OMS està registrant i que és d'un 3,4%, segons dades del passat dimarts. 

Això confirma la teoria que molta gent que té el virus no entra en els registres perquè es pensen que és un simple refredat i no van al metge, o els símptomes no són prou greus per fer que hi vagin. També es va confirmant la teoria de que els mercats estan reaccionant injustificadament a tot plegat, i que molts dels valors que han baixat més durant aquests últims dos mesos són molt atractius per comprar. 

Alhora, l'Ibex 35 ha tancat la jornada de dilluns negra amb una caiguda de gairebé el 8%, el que suposa trobar-se en els nivells més baixos des de 2016. S'atribueix els 7.735 punts de la borsa espanyola a la incertesa derivada del conflicte del petroli i el coronavirus. La caiguda lliure de l'Ibex és similar a la del CAC 40 de París que ha perdut un 8,39%, el Dax alemany amb un 7,94% o el FTSE que ha reculat un 7,25%. Alhora, la prima de risc d'Espanya s'ha disparat per sobre dels 100 punts.

A tot això, queda afegir que el COVID-19 és una amenaça real i el més perillós és que de moment no té cura.

Per aquest motiu, es posa la gent en quarantena.

Per aquest motiu, l'OMS ho està seguint amb detall.

I per aquest motiu, s'hauria de fer tot el possible per aturar la seva expansió.

Com sempre, Ull a la borsa!