El Govern espanyol ha posat data al final de les bosses de plàstic lleugeres que encara es lliuren de forma gratuïta en nombrosos comerços, un envàs molt nociu des del punt de vista ambiental per la seva baixa reutilització i perquè es dispersen com a escombraries fàcilment a causa del seu reduït pes.
Els consumidors hauran de pagar a partir del proper 1 de juliol per cada bossa de plàstic que rebin, encara que siguin les més petites i lleugeres, alguna cosa ja generalitzat a Espanya per a les bosses de plàstic més grans.
Es tracta d'una mesura transitòria, perquè l'any 2021 aquestes borses lleugeres estaran completament prohibides, tret que estiguin fabricades amb material compostable.
El Consell de Ministres ha aprovat en aquest sentit un Reial decret, a proposta del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, que trasllada a l'ordenament jurídic espanyol la directiva comunitària per reduir l'impacte mediambiental dels envasos i dels seus residus.
Les bosses de plàstic es classifiquen, segons el seu pes, en tres grans categories: les "molt lleugeres" (menys de 15 micres) que s'utilitzen en general per a productes d'higiene, frescs o a orri com a fruites, carn o peix; les "lleugeres" (menys de 50 micres) que es lliuren de forma gratuïta en molts comerços; i les "gruixudes" (més de 50 micres) per les quals els comerços ja cobren una petita quantitat però que se solen reutilitzar amb freqüència.
El Decret estableix que a partir de l'1 de juliol es cobraran totes les borses, però exceptua les "molt lleugeres" i les "gruixudes" reciclades, encara que a partir de 2021 aquestes borses (les "lleugeres" i les "molt lleugeres") també estaran prohibides tret que siguin compostables.
Obliga també aquest Decret al fet que les borses més gruixudes hauran de contenir almenys un 50% de plàstic reciclat i quedaran prohibides totes les que siguin de plàstic fragmentables.
Les bosses de plàstic més lleugeres (les que tenen menys de 50 micres) provoquen greus problemes de contaminació en el medi ambient i agreugen l'apressant problema de la presència de residus plàstics en els mars i oceans.
Aquest tipus de borses lleugeres, les més consumides a Espanya, es reutilitzen amb menys freqüència que les borses grans i per tant es converteixen en residu més ràpidament, a més de que tendeixen a dispersar-se com a escombraries amb més freqüència a causa del seu reduït pes.
La norma de l'Executiu trasllada al marc jurídic espanyol una directiva europea que es va aprovar el 2015 i que inicialment estava previst que entrés en vigor el passat 1 de març.
180 bosses de plàstic per habitant i any
Els espanyols han progressat molt durant les últimes dècades pel que fa a les pautes de consum i reciclatge, però encara usen 180 bosses de plàstic per habitant i any, la qual cosa equival a una borsa per persona cada dos dies.
Durant els últims anys, les mesures adoptades per les administracions públiques i el sector de la distribució han propiciat un important descens del nombre d'aquest tipus d'envasos, encara que segueix sent molt elevat.
Entre els anys 2007 i 2014 el consum de bosses de plàstic lleugeres s'ha reduït a la meitat a Espanya, en passar de 317 borses per habitant i any a 144 l'any 2014 (última dada actualitzada).
En 2014 el sector va posar al mercat unes 62.560 tones de bosses de plàstic (un total de 6.730 milions d'unitats) de menys de 50 micres, les més utilitzades a Espanya i en la resta d'Europa i les més contaminants pel seu baix nivell de reutilització i la seva fàcil dispersió en l'entorn.
L'ús mitjà d'aquest tipus de bosses de plàstic és molt reduït, ja que es limita a uns 12 minuts, un temps que contrasta amb el qual aquest residu triga a descompondre's, que s'aproxima als 500 anys.
Amb la mesura aprovada avui pel Consell de Ministres Espanya es va a sumar a la llista de països o estats en els quals ja no es distribueixen bosses de plàstic de forma gratuïta, entre els quals es troben França, Països Baixos, el Marroc o Califòrnia.
Cada any acaben en els oceans entre 5 i 13 milions de tones de plàstics (entre l'1,5 i el 4 per cent de la producció total) i les bosses de plàstic es troben entre els deu articles de plàstic més presents en les escombraries marines.