Brexit: cronologia d'un comiat

Aquests són els fets més rellevants del procés que ha desembocat en la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

La premier britànica, Theresa May, signant la carta amb què activava el Brexit
La premier britànica, Theresa May, signant la carta amb què activava el Brexit
Redacción VÍA Emprendida
29 de Març de 2017
Act. 29 de Març de 2017
2013

23 de gener - El llavors primer ministre britànic, David Cameron, anuncia la seva intenció de convocar, abans del 2018, un referèndum sobre la permanència o sortida del Regne Unit de la Unió Europea si el seu partit, el Conservador, guanyava les eleccions al maig de 2015.

2015

7 de maig - Se celebren les eleccions generals britàniques i els "tories" de Cameron guanyen amb majoria absoluta.

8 de setembre - La Cambra dels comuns dóna llum verda a la llei que autoritza la convocatòria d'un referèndum europeu.

2016

20 de febrer - Cameron anuncia que el referèndum se celebrarà el 23 de juny de 2016 i confirma que la postura oficial del Govern serà la de defensar la continuïtat en "una Europa reformada".

15 d'abril - Comença la campanya oficial per al referèndum.

23 de juny - El Regne Unit vota en referèndum l'abandó de la UE. El 51,9 % dels votants va ser partidari d'abandonar la UE, enfront d'un 48,1 % partidari de romandre.

24 de juny - Unes hores després de conèixer-se el resultat del plebiscit, Cameron anuncia la seva intenció de dimitir a l'octubre.

29 de juny - El Partit Conservador inicia la selecció interna del seu líder i futur primer ministre, que substituiria a Cameron i seria l'encarregat de negociar els termes del Brexit.

11 de juliol - Es proclama "formalment" a Theresa May com a líder del Partit Conservador després de la retirada de la resta de candidats.

13 de juliol - Cameron presenta la seva dimissió a la reina Isabel II. Poc després, la reina crida a May per demanar-li que, com a líder del partit majoritari en la Cambra dels comuns, formi Govern.

Aquest mateix dia, May anuncia que David Davis, ministre Interior entre 2003 i 2008, passaria a ser el ministre del Brexit, la missió del qual serà la de negociar la sortida del país de la UE.

3 de novembre - El Tribunal Superior de Londres obliga al Govern a consultar amb el Parlament abans d'activar el Brexit.

5 de desembre - El Tribunal Suprem inicia el seu examen del recurs elevat pel Govern de May, contra el dictamen que li obliga a consultar amb el Parlament abans d'executar el Brexit.

2017

17 de gener - La primera ministra anuncia que el Regne Unit sortirà del mercat únic i de la unió duanera i que sotmetrà a votació parlamentària l'acord definitiu al que arribi amb Brussel·les per a la sortida del Regne Unit de la UE.

24 de gener - El president de la màxima instància judicial britànica, David Neuberger, informa després d'estudiar el recurs del Govern, que el Suprem ha dictaminat que May sí necessita l'autorització prèvia del Parlament per activar l'article 50.

26 de gener - El Govern publica el projecte de llei per invocar l'article 50 i el titula "Projecte de llei de la Unió Europea (Notificació per a la retirada)".

31 de gener - S'inicia el debat del projecte legislatiu en la Cambra dels comuns.

2 de febrer - El Govern britànic publica un llibre blanc en el qual exposa el seu pla de negociació de Brexit.

8 de febrer - La Cambra dels comuns dóna el vistiplau a la llei del Brexit per 494 vots a favor i 122 en contra.

1 de març - La Cambra dels Lords aprova una esmena a la llei del Brexit per garantir els drets dels ciutadans comunitaris que viuen en el Regne Unit.

7 de març - El Govern sofreix la seva segona derrota durant la tramitació del projecte de llei del Brexit en la Cambra dels Lords, que aprova atorgar poders al Parlament per vetar un futur acord amb Brussel·les sobre la sortida de la UE.

13 de març - El Parlament aprova el projecte de llei i la Reina Isabel II la sanciona.

29 març - El Govern britànic activa l'article 50 del Tractat de Lisboa i, amb això, donen començament les negociacions amb Brussel·les.