Brexit, l'imperi s'ha acabat

L'economista Fernando Fernández defensa que "el nou model econòmic ha exportat creixement al món però obliga a plantejar un nou contracte social"

Fernández i León, aquest dilluns a València | IVIE
Fernández i León, aquest dilluns a València | IVIE
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
29 d'Octubre de 2019

"El Brexit, com a populisme, és la reacció a un món que ja no és occidental i a una economia que ja no és la nostra. Per tant, crec que seria bo que ens aturarem a analitzar què amenaça les poblacions? El futur", apunta l'economista Fernando Fernández. Aquest dilluns, justament el dia que s'anuncia l'ajornament del Brexit per al 31 de gener, participa en un diàleg amb la politòloga Sandra León.

 

Ambdós expliquen les seues visions del món actual des del prisma del desig del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea. Organitzat per la Fundació Ernest Lluch i l'Institut Valencià d'Investigacions econòmiques el debat es titula Del auge de los populismos al Brexit: fundamentos económicos e impactos en la movilidad i acull un centenar de persones a la Fundació Bancaixa de València per escoltar els dos experts. Ella, exdirectora de l'Oficina de l'Alt Comissionat per a la lluita contra la pobresa infantil, és professora en la Universidad Carlos III. Ell, consultor internacional, professor d'Economia i finances de l'IE Business School.

Fernández: "Ja m'agradaria poder dir que l'argument contra el populisme és l'educació"

Fernández, amb un discurs molt més en clau més econòmica, apunta que tot és fruit de la idea que "l'imperi se'ns ha acabat i no sabem molt bé com ens anirà en aquest món nou". León opina que la situació és molt desigual. "Hi ha una part de la societat que ha vist perdre el seu estatus, però hi ha un grup important de professionals que van a rebuf. La transició ha estat dolorosa més en uns llocs que en uns altres però si hi ha polítiques públiques pel mig tot millora, i és interessant perquè hi ha una relació molt interessant entre valors populistes i sistemes educatius". En aquest punt Fernández ataca: "Ja m'agradaria poder dir que l'argument contra el populisme és l'educació". "És que no és l'educació, és la mobilitat social, que la coherència socioeconòmica no et condicione el futur", replica León.

 

Presentació de Fernández i León| IVIE
Presentació de Fernández i León  | IVIE

Apostar pel creixement

Fernández opina que "la política econòmica que lluite contra el populisme ha d'apostar pel creixement. Si no rescatem l'objectiu del creixement econòmic, estarem abocats al discurs del populisme". Però que el creixement siga inclusiu", afegeix Sandra León.

León: "El creixement (econòmic) ha de ser inclusiu"

Continua Fernández destacant que l'important no és que "demà tots guanyem, sinó que creem una tesi de creixement. No existeix el creixement equilibrat, la mobilitat social implica que uns guanyen i uns altres perden. Reivindique la desigualtat, és necessària perquè hi haja progrés social".