• Economia
  • El "brindis de Nadal" a la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Foment

El "brindis de Nadal" a la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Foment

Les tres entitats fan balanç d'un any marcat per la fi de la pandèmia, la inflació i els tipus d'interès, la sequera, els cops de cua de les guerres, el mercat laboral i la transició energètica

El president de Foment, Sánchez Llibre, acompanyat de diversos vicepresidents | Cedida
El president de Foment, Sánchez Llibre, acompanyat de diversos vicepresidents | Cedida
Barcelona
22 de Desembre de 2023
Act. 22 de Desembre de 2023

Posem fi a un 2023 marcat per l'economia. Un any marcat per la fi de la pandèmia, la inflació i els tipus d'interès, la sequera, els cops de cua de les guerres, un mercat laboral en transformació i la transició energètica. Un any que, segons s'escoltava aquests dies a les trobades que han organitzat amb els mitjans de comunicació la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Foment, "no ha estat dolent del tot". Ara bé, entre brindis, reconeixements i anècdotes de tancament d'any, les tres organitzacions han coincidit en les seus respectius actes en dos objectius per al 2024: la millora de la fiscaltat i l'atracció de més inversions. 

Nou mandat a la Cambra de Comerç de Barcelona

Còctel de Nadal amb els membres de la Cambra de Barcelona | Cambra
Còctel de Nadal amb els membres de la Cambra de Barcelona | Cedida

El primer a fer balanç de l'any davant dels mitjans de comunicació ha estat la Cambra de Comerç de Barcelona a la Llotja de Mar. Després d'unes eleccions que es preveien força igualades, la Cambra ja té nou president des de fa tres mesos: l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu i líder de la candidatura alternativa Va d'Empresa. El 20 de setembre de 2023 es va donar per acabada la gran pugna que havien mantingut la candidatura que buscava revalidar el seu segon mandat Eines de País-Un pas més i l’alternativa Va d'Empresa, que va aconseguir per sorpresa una victòria en nombre d'epígrafs: 26 de 52. Unes eleccions de l’entitat amb moltes cadires en joc, un sistema complex d'assignació i pugna entre empresaris catalanistes amb visions allunyades, però amb un objectiu comú: "despolititzar la Cambra".

Santacreu ha aprofitat l'ocasió per assegurar que de cara a l'any que ve espera “recuperar el to i l'orgull” de l'entitat. El president ha explicat que està treballant amb el seu equip el nou pla executiu per a la corporació. A més, enguany ha estat escollit com a nou president del Consell de Cambres, per part del ple d’aquesta entitat que agrupa les 13 cambres catalanes. A banda de l’àmbit purament econòmic, el president vol impulsar l'any que ve alguns dels eixos anunciats quan va ascendir a la presidència, entre els que destaquen la simplificació burocràtica, canvis en la fiscalitat catalana, major inversió en infraestructures en la comunitat o la transició cap a una economia més sostenible. També han abordat l'ampliació de l'Aeroport del Prat i la reorganització dels consells Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona.

Des de la Cambra demanen simplificació burocràtica, canvis en la fiscalitat catalana i major inversió en infraestructures

Santacreu preveu presentar la resta dels nomenaments de les 160 organitzacions en què la Cambra participa i en els deu consells de les cambres territorials de Barcelona el proper mes de gener. Amb tot això, l'ex CEO de DKV espera aconseguir “la millor cambra del món, que és allò que es mereix la ciutat”.

Màxim històric de socis a Pimec

El president de Pimec, Antoni Cañete durant l'esmorzar de Nadal | ACN
El president de Pimec, Antoni Cañete, durant l'esmorzar de Nadal | ACN

Qui s'ha mostrat reivindicatiu ha estat el president de la patronal de les petites i mitjanes empreses, Antoni Cañete. El líder ha fet balanç del 2023 i ha assegurat que l'any "no ha estat dolent del tot", malgrat la "desacceleració" econòmica, provocada per les guerres, la inflació i els tipus d'interès alts. Pel 2024, Cañete ha pronosticat que "continuarà la desacceleració" i ha advertit que en alguns àmbits hi pot haver "estancament".

En la trobada, Pimec ha reclamat al Govern mecanismes per ajudar les empreses que, a causa de les restriccions per la sequera, no puguin sostenir el negoci. També ha assegurat que la manca d'aigua és un "problema d'una dimensió transcendental", que ha comparat amb la covid-19.

Una altra de les qüestions que ha tractat la patronal ha estat la seu social de les empreses. Cañete ha remarcat que aquesta s'ha d'ubicar on les companyies "desenvolupen la major part de la seva activitat" i ha demanat incentivar-ho. "És un tema que cal ordenar per acabar amb el dumping fiscal", ha afirmat. Entre les demandes pel 2024, la patronal també ha apostat per revisar" amb urgència" el sistema de finançament autonòmic, que està "pendent de revisió" des de fa 10 anys.

Una de les prioritats de Pimec és acabar amb el dumping fiscal

Cañete també ha confirmat que estan en negociacions amb el Govern pels pressupostos del 2024 i ha revelat que les propostes de la patronal s'orienten a temes relacionats amb la formació, la transició energètica, la sequera i la simplificació administrativa. Finalment, Pimec ha detallat que preveu tancar l'any amb un 8% més de socis, assolint així el màxim històric de la patronal, per sobre dels 140.000. La facturació d'enguany de la patronal s'ha enfilat fins als 22 milions d'euros i pel 2024 superarà els 23 milions.

Foment del Treball i la "defensa de l'empresariat"

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre durant el brindis de Nadal | ACN
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, durant el brindis de Nadal | ACN

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat en el brindis de Nadal un govern eficient, solvent i que "defensi l'empresa". En definitiva, un govern business-friendly. També recorda un passat en què Catalunya era la locomotora d'Espanya, fins el 2017, any en què "tot va canviar". Demana facilitar el retorn de les empreses que van marxar l'1 d'octubre del 2017 i que s'elimini l'IRPF per impulsar l'atracció de més companyies.

Entre les principals peticions de Foment destaca l'execució del 80% de les inversions pressupostades a Catalunya i que no s'arribi a un dèficit de 40.000 milions d'euros. Sobre els pressupostos, el president de Foment ha demanat que siguin “competitius” i ha reiterat la petició que a Catalunya incloguin partides per a l’ampliació de l’aeroport, el Hard Rock i la B-40. Sánchez Llibre demana normalitat entre les relacions dels governs catalans i espanyols per tal d'aconseguir uns pressupostos competitius i posa d'exemple -assenyalant la Plaça Sant Jaume- als presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, que estaven en aquell mateix instant tancant cinc pactes en una reunió al Palau de la Generalitat. Bufen vents de canvi en què l’economia té (i tindrà) molt a dir. I la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i Foment del Treball també.