• Economia
  • Brussel·les vol dir adéu al canvi d’hora

Brussel·les vol dir adéu al canvi d’hora

La Comissió Europea debat si elimina definitivament l’endarreriment i avançament del rellotge dos cops a l’any

La majoria d'europeus no vol fer el canvi d'hora | iStock
La majoria d'europeus no vol fer el canvi d'hora | iStock
Redacció VIA Empresa i Agències
Barcelona
31 d'Agost de 2018
Act. 31 d'Agost de 2018

És possible que l'endarreriment de les agulles del rellotge aquesta tardor sigui l'últim cop que mourem el rellotge per fer el canvi a l'horari d'hivern. La Comissió Europea (CE) ha anunciat que aprovarà aquest divendres l’eliminació del canvi d’hora a tots els països que formen part de la Unió Europea (UE). La decisió ve després que el 80% dels europeus es mostressin contraris al canvi d’hora estacional en una enquesta.

 

La consulta pública, que ha rebut 4,6 milions de respostes, segons ha avançat el diari alemany Westfalenpost, és la consulta que més participants ha tingut en la història de la UE.

 

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, ha declarat també a la cadena de televisió alemanya ZDF que, encara que la consulta no és vinculant, no té sentit obviar els seus resultats. Si al final s’aprova l’eliminació del canvi d’hora, la idea de Brussel·les és mantenir-nos sempre en l’horari d’estiu. "Si la gent vol això, ho farem", ha afirmat el luxemburguès en relació a la consulta pública europea sobre el canvi horari en què, segons la premsa alemanya, un 80% dels 4,6 milions de participants (l'1% de la població europea) van apostar per suprimir el canvi d'hora. "Hem fet una enquesta, milions de persones han respost i creiem que en el futur, l'horari d'estiu hauria de durar tot l'any i això és el que passarà", ha explicat Juncker. La seva portaveu, Mina Andreeva, també ha confirmat que la CE plantejarà aquesta modificació amb una "proposta legislativa".

Un cop la Comissió proposi formalment la supressió del canvi horari aquest divendres, el debat passarà a mans del Consell Europeu i, per tant, als Estats membres.

Uns beneficis qüestionats

El canvi horari es va instaurar a Europa per aprofitar energia i concentrar l'oci abans que es faci fosc, així com per tal d'equiparar els horaris als dels socis comercials. Els beneficis, però, són dubtosos i l'efecte sobre l'economia és mínim.

El següent debat serà quin fus horari mantenir, si el d'estiu o el d'hivern. El 28 d'octubre de 2018 toca avançar el rellotge: a les 3:00 de la matinada les busques han de cambiar i tocar les 2:00. Si no s'avança l'horari el març del 2019, els dies no serien tant llargs durant l'estiu ni sortiria el sol tan tard. L'Estat espanyol es quedaria al fus horari GMT+1. Això implicaria menys hores de sol a la tarda. A Catalunya el sol es posaria a quarts de nou de la tarda al mes de juliol.

Pacte per la refroma horària

L'impulsor del pacte català per la Reforma Horària -que vol reajustar horaris i hàbits cap a uns de més saludables-, Fabian Mohedano, ha valorat positivament l'anunci de Juncker, de recomanar la supressió dels canvis d'hora a tot Europa i mantenir el d'estiu pels seus beneficis per a la salut.

"De vegades les coses es reivindiquen i acaben passant", ha declarat a Europa Press l'expresident i actual membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària (Carh), i és optimista sobre com avançarà l'assumpte al Parlament Europeu, després de reflexionar que la vida i les formes de consum han canviat molt des que es va aprovar el 1974.

"L'estalvi energètic ha anat reduint-se aquests anys. Ara és de 14 milions d'euros a Catalunya, molt poc", i creu que serà cada vegada menor amb la tendència actual cap a un consum energètic més eficient.

Troba favorables la resta d'elements, com els beneficis en la salut, que evitaran el 'jet lag' i el desajustament del ritme circadià que es produïa a ancians i nens en canviar-se dues vegades l'any, i ha ressaltat que també és beneficiós per a la seguretat, en reduir l'accidentalitat en la conducció.

Un grup de diputats va proposar debatre-ho al Parlament Europeu al febrer, que va demanar un informe a la CE, que també va fer una consulta popular, que ha comptat amb la "votació sense precedents" de 4,6 milions d'europeus, amb el 80% favorable al canvi.

El temps com a "benestar"

Sobre la reforma horària sobre la qual treballa a Catalunya per canviar els horaris econòmics, laborals, d'oci i d'hàbits de vida en general per avançar-los dues hores, europeïtzant-los, ha explicat que incloïa entre les seves demandes aquesta supressió de l'horari d'estiu i hivern.

Després que s'aprovés el juliol del 2017 el Pacte per aquesta reforma, amb consens entre actors polítics, econòmics, socials i culturals, ha explicat que "aviat, d'aquí a un parell de mesos", s'engegarà l'Oficina per a la reforma horària.

Aquest ens dependrà de la Conselleria de Presidència de la Generalitat, i avançarà en la implementació de la reforma, partint del compromís que es va obtenir en el pacte de treballar per considerar el temps "una mesura de benestar".

El reajustament es farà "tenint en compte que cal més flexibilitat i compactació" laboral, així com ajustar-se més als ritmes circadians, i en preguntar-li si hi ha sectors més reticents, ha admès que hi ha acord general a fer-la però a l'espera dels altres sectors per començar.