La Comissió Europea ha autoritzat fins a 8.100 milions d'euros d'ajudes públiques a un total de 14 estats per a un projecte d'interès comú per contribuir a la recerca i a la innovació en els sectors de la microelectrònica i les tecnologies de la comunicació. La iniciativa -batejada amb el nom de 'IPCEI ME/CT'- pretén facilitar la transformació digital i verda a través de solucions innovadores i del desenvolupament de mètodes de fabricació més eficients. Segons els càlculs de l'executiu, es preveu que l'aportació de diner públic mobilitzi 13.700 milions d'euros addicionats d'inversió privada i generi 8.700 llocs de treball directes fins al 2032, l'any en què es preveu que finalitzi el projecte.
En el comunicat publicat per la Comissió, la iniciativa contribuirà al progrés tecnològic en camps com el desplegament del 5G i el 6G, la conducció autònoma, la intel·ligència artificial o la computació quàntica, entre d'altres. Pel comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, el pla aprovat per Brussel·les "és la prova que la nova llei europea de xips està despertant l'interès dels inversors". "A través de la inversió en les nostres companyies innovadores, també invertim en el lideratge tecnològic i industrials dels semiconductors a Europa", ha afegit.
En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, qui ha apuntat que aquestes ajudes públiques permetran "omplir el buit" que per ara no pot cobrir l'empresa privada. "La innovació comporta riscos que el mercat per si sol no està preparat per entomar; per això hi som nosaltres", ha reivindicat.
La iniciativa 'IPCEI ME/CT' compta amb la participació 56 empreses -incloses petites i mitjanes-, contempla la realització de 68 projectes i vincula un total de 14 estats. Aquests són Àustria, la República Txeca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Malta, els Països Baixos, Polònia, Romania, Eslovàquia i Espanya.
A l'Estat, les entitats que participaran de forma directa en la iniciativa són Innova IRV Microelectronics, KDPOF, Openchip i Semidynamics Technology Services, mentre que altres companyies com Vodafone o DAS Photonics figuren com a associats. Més enllà dels 'partners' directes i associats, el projecte compta amb uns 600 socis indirectes al conjunt de la Unió Europea.