La ComissióEuropea eleva dues dècimes fins al 2,4% la previsió de creixement del PIB espanyol aquest any, però rebaixa l'increment dues dècimes per al 2024. En les previsionseconòmiques publicades aquest dimecres, Brussel·les manté la previsió de taxad'inflació per a aquest any en el 3,6%, tal com ja va apuntar en els càlculs del setembre, una xifra que la situa com la tercera més baixa de l'eurozona.
Pel que fa al dèficit, l'executiu comunitari preveu que se situï en el 4,1% aquest any i que continuï per sobre del 3% el 2025. Brussel·les pronostica que el deute públic se situarà en el 107,5% aquest any i que continuï per sobre del 106% el 2025. En el cas de l'ocupació, Brussel·les apunta a una previsió de creixement de l'1,9% aquest any i de l'1,2% i l'1,3% els pròxims dos anys. Pel que fa a l'atur, les previsions apunten a una taxa del 12,1% aquest any i que caigui a l'11,6% el que ve.
Brussel·les manté la previsió de la taxa d'inflació per a aquest any en el 3,6%
El PIB que més creix entre les grans economies
Brussel·les atribueix el creixement del PIB espanyol -el que més creix de les grans economies aquest any- a un efecte de "fort arrossegament" del 2022 i una "marcada millora" en el comerç. El document subratlla que la demanda interna serà un "factor clau" del creixement el 2024, acompanyada d'una "millora dels ingressos de les llars" i la "relaxació" de la pressió sobre els preus. A més, l'executiu europeu remarca que els fons NextGeneration seguiran contribuint a "mantenir la inversió".
Les previsions de l'atur apunten a una taxa del 12,1% aquest any i que caigui a l'11,6% el que ve
La Comissió Europea apunta a un alentiment del creixement la segona meitat de l'any per un debilitament de la demanda externa i la "desaparició" de l'impacte del turisme, així com una dèbil situació de socis comercials de l'Estat. Brussel·les preveu que els elevats tipus d'interès afectin negativament la inversió i que la "moderació" del creixement de l'ocupació "limitarà el dinamisme del consum a finals d'any, malgrat algunes millores en els ingressos de les llars".
Mercat laboral i inflació
Pel que fa al mercat laboral, Brussel·les subratlla que durant aquest any hi ha hagut una creació d'ocupació "sostinguda" i que s'ha reduït la temporalitat. "Es preveu que el repunt dels salaris sigui moderat i alineat amb els llindars establerts a l'acord plurianual signat el maig passat", que remarca no hauria d'afectar la competitivitat.
Sobre la inflació, la Comissió Europea preveu que es redueixi per la "moderació" del preu de l'energia, que també afectarà el dèficit per la retirada de les mesures per fer front a l'increment dels preus. Brussel·les preveu que el dèficit públic caigui aquest any, però més gradualment que els anys anteriors.