• Economia
  • El BSC presenta el primer ordinador quàntic d'Espanya (amb tecnologia 100% europea)

El BSC presenta el primer ordinador quàntic d'Espanya (amb tecnologia 100% europea)

La posada en marxa d'aquesta infraestructura s'emmarca en la iniciativa Quantum Spain, impulsada pel Ministeri per a la Transformació Digital

El nou ordinador quàntic ha estat presentat a la capella de Torre Girona | BSC-CNS
El nou ordinador quàntic ha estat presentat a la capella de Torre Girona | BSC-CNS
Redacció VIA Empresa
Barcelona
07 de Febrer de 2025

El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) va presentar el passat dijous a la capella Torre Girona el primer ordinador quàntic desenvolupat amb tecnologia 100% europea. En aquest espai, l'organisme va tenir instal·lades les primeres quatre versions del MareNostrum i ara acull la nova infraestructura quàntica, que s'integrarà a MareNostrum 5 i que consolidarà el BSC a l'avantguarda de la supercomputació a Europa, establint les bases d'una nova era de la computació híbrida, que combina la computació tradicional i la quàntica.

 

La integració al supercomputador MareNostrum 5 d'aquest nou ordinador quàntic digital representa un avenç significatiu en la capacitat computacional espanyola. A aquest nou sistema s'hi unirà un dels primers ordinadors quàntics europeus, de tipus analògic, adjudicat al BSC per l'Empresa Comuna de Computació d'Alt Rendiment (EuroHPC Joint Undertaking) de la Comissió Europea. Tots dos sistemes ofereixen tecnologies complementàries i conformen la infraestructura quàntica del BSC, reforçant el seu paper com a actor clau en el panorama europeu de la computació avançada i consolidant Espanya com a líder en investigació quàntica i supercomputació al continent.

La combinació de tecnologies quàntica i clàssica impulsarà la investigació i la innovació, fomentant el progrés industrial i tecnològic a Espanya i contribuint a la creació d'ocupació altament qualificada. El nou sistema, que forma part de Quantum Spain, iniciativa coordinada pel BSC i impulsada pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA), estarà disponible per a la comunitat científica, les empreses i els organismes públics a través dels mecanismes d'accés de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES). 

 

La computació quàntica té el potencial de transformar diversos camps en permetre estudiar fenòmens en l'àmbit atòmic

La construcció del nou ordinador quàntic de Quantum Spain ha estat liderat per la UTE formada per les empreses espanyoles Qilimanjaro i GMV, que van aportar la seva experiència en tecnologies d'avantguarda per desenvolupar un sistema basat en cúbits superconductors, les unitats fonamentals de la computació quàntica. Aquests cúbits, a diferència dels bits tradicionals, poden representar múltiples estats simultàniament, cosa que els permet fer càlculs molt més complexos. Aquest sistema, construït amb tecnologia 100% europea, representa un pas decisiu en l’estratègia d’Espanya en computació quàntica i reforça l’autonomia tecnològica europea, alineant-se amb l’estratègia de la Comissió Europea per reduir la dependència d’infraestructures clau de tercers països.

La computació quàntica té el potencial de transformar diversos camps en permetre estudiar fenòmens en l'àmbit atòmic. Les seves aplicacions abasten des de la química, on podria accelerar el desenvolupament de nous materials i medicaments, fins a la resolució de problemes complexos en sectors com ara logística i finances. A més, la seva capacitat per optimitzar processos la converteix en una eina clau per a aquestes àrees, especialment quan es combina amb la intel·ligència artificial per desenvolupar algorismes d’aprenentatge automàtic més eficients. Al camp de la seguretat, aquesta tecnologia podria transformar la criptografia, presentant nous desafiaments, però també oferint solucions més robustes.