S’apropa el Dia Internacional de la Dona i ja queda menys per fer balanç de com està evolucionant la seva presència al món laboral, avaluant si s’estan prenent les mesures necessàries per respectar els seus drets i contribuir a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5, centrat en assolir la igualtat de gènere.
Catalunya ocupa la novena posició d’Europa en la classificació dels països segons l'Índex d'igualtat de gènere, en base a les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) amb 74,1 punts sobre 100 (igualtat total), un rànquing que encapçala Suècia, amb 83,9 punts. Aquest índex es basa en 31 indicadors, estructurats en 6 dimensions, on la dimensió de Salut és la que presenta un nivell més alt d’igualtat de gènere a Catalunya (90,1 punts), seguida per les dimensions de Diners (78,9), Poder (75,7), Treball (74,9), Temps (72,1) i Coneixement (63,9). Per tant, és evident que caldrà fer grans esforços de manera transversal, amb la col·laboració de l’àmbit públic i privat, per aconseguir que aquests percentatges se situïn molt més propers al 100, que representaria una veritable igualtat.
Per contribuir a combatre aquesta situació i posar en valor el paper de la dona a l’economia, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) impulsa la 4a edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), que tindrà lloc al singular edifici DFactory Barcelona entre els dies 5 i 7 de març.
Un esdeveniment que va sorgir l’any 2021, que compta amb la col·laboració de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d'Espanya, que ja s’ha consolidat com una plataforma clau per promoure un punt d’inflexió.
14 sessions de debat i més de 60 ponents de primer nivell
L’edició d’aquest any mantindrà el format híbrid -presencial i online-, comptarà amb 14 sessions de debat i la intervenció de més de 60 speakers de primer nivell per tractar temes clau, reptes i oportunitats per assolir la paritat.
BWAW 2024 comptarà amb la participació de representants d'importants institucions, entitats i empreses com ara Google, Abertis, ICAB, Volkswagen Group España Distribución, Mujeres en Farma, Filmax, Fundación Diversidad, RocaJunyent, Empowerment Hub, TMB, AUSSA, EADA, ForbesWomen o Talent Factory, entre d'altres.
El 5 de març, després de la inauguració oficial de l'esdeveniment, els participants podran gaudir de diverses ponències que tractaran la presència de la dona en alts càrrecs jurídics, el lideratge femení al sector públic, els desafiaments que enfronten les dones a la Indústria 4.0, i les principals prioritats en la relació entre el multilateralisme i la igualtat de gènere.
Durant la segona jornada, el dia 6 de març, s'exploraran temes com ara la perspectiva de gènere en la producció audiovisual, el lideratge femení en Recursos Humans, les oportunitats que ofereix el reciclatge professional i la promoció de polítiques paritàries des de les grans corporacions. I, per últim, el dia el 7 de març, l'esdeveniment conclourà amb panells de gran interès que tractaran la creació de talent jove des d'una perspectiva de gènere, les accions empresarials per avançar cap a la igualtat, la internacionalització del talent femení als països àrabs, i la representació de les dones en posicions de lideratge al sector de la salut.
Un dels aspectes centrals per potenciar el paper de la dona a la nova economia, és incrementar la presència a les carreres universitàries de Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (STEM). La baixa representació de dones en aquestes professions, que tindran una gran demanada en els pròxims anys, s’ha de combatre des de les escoles, aportant més referents femenins de dones que han triomfat en àmbits tradicionalment masculins. En aquest sentit, tal com reflecteix l’estudi Les dones a Catalunya 2022 de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, a Catalunya hi ha una gran segregació de gènere als títols universitaris que agrupen els estudis en Tecnologies de la Informació i Comunicació (enginyeria informàtica i telecomunicacions), on hi ha una elevada masculinització amb un 27,7% d’homes i tan sols un 7,7% de dones.
La desigualtat entre homes i dones té conseqüències negatives en la riquesa dels països. La tercera edició de l'Índex ClosinGap de PwC ha posat de manifest que la desigualtat té un cost per Espanya de 212.000 milions d'euros, l’equivalent al 17,6% del PIB del 2021. Així mateix, s’ha de tenir present que aquelles organitzacions on hi ha una presència paritària entre els dos sexes són les que aconsegueixen millors resultats econòmics, tal com reflecteixen diversos estudis internacionals, ja que la presència de les dones millora la motivació dels treballadors, i afavoreix aspectes clau com la innovació i la creativitat.
Tal com explica Blanca Sorigué, directora general del CZFB: “BWAW es va crear per contribuir a la igualtat d’oportunitats, per fer prevaler el talent enfront els prejudicis que durant anys han afectat al paper i la rellevància de les dones a l’entorn laboral i industrial. Seguirem impulsant aquest tipus d’iniciatives fins que s’assoleixi la paritat real”.
En opinió de Pere Navarro, delegat especial l’Estat al CZFB: “La igualtat al món laboral és sinònim de riquesa i de progrés, per això, és una prioritat pel CZFB. No podem desaprofitar el talent femení, que serà fonamental per al futur de la societat i l’avanç de l’economia del futur. Estem molt orgullosos de promoure una nova edició del BWAW, que és un potent altaveu per impulsar la igualtat”.
BWAW 2023 va proporcionar importants aprenentatges sobre la situació actual de la dona al món laboral i en concret en l’àmbit STEM. Així, una de les principals conclusions va posar en relleu canvis necessaris per potenciar i retenir el talent femení en aquest tipus de professions: “oferir un bon sou, flexibilitat, eliminar les bretxes salarials i potenciar el talent independent”.
Per poder inscriure's a la quarta edició de la Barcelona Woman Acceleration Week, només cal accedir a la següent pàgina web, on està disponible tota la informació i novetats d'aquesta cita imprescindible per a la igualtat de gènere.