• Economia
  • Un de cada dos inquilins creu que la llei espanyola d'habitatge els dificulta el lloguer

Un de cada dos inquilins creu que la llei espanyola d'habitatge els dificulta el lloguer

El 48% dels propietaris creu que la reforma els suposa entrebancs per arrendar immuebles i un 39% els ha retirat o es planteja retirar-los del mercat

    El 23% dels catalans considera que l'habitatge és el principal problema de la societat | iStock
    El 23% dels catalans considera que l'habitatge és el principal problema de la societat | iStock
    Redacció VIA Empresa
    24 d'Abril de 2025

    Aviat es compliran dos anys de l'aprovació de la Llei pel Dret a l'Habitatge a Espanya, un text que ha provocat l'oposició de diferents sectors. En aquests dos anys de vigència, l'opinió popular de la legislació ha caigut entre la població: segons una enquesta elaborada per Fotocasa Research el passat mes de febrer, el 49% dels inquilins creu que la llei els dificulta accedir al lloguer d'un immoble per viure, un percentatge que ha incrementat 12 punts respecte a l'any anterior.

     

    Segons el mateix estudi, només un 17% dels inquilins creu que la reforma ha estat positiva per a la seva situació personal, set punts menys que el 2024, mentre que un 34% es manté neutral al respecte.

    "La Llei d'Habitatge beneficia els inquilins que tenen un contracte en vigor, en evitar pujades anuals de preu desorbitades en els seus contractes", concedeix la directora d'estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos. "Tot i això", continua, per als potencials inquilins que busquen un lloguer, "les conseqüències de la seva posada en marxa han estat perjudicials, ja que indirectament ha causat la retirada de més del 30% l'oferta d'arrendament disponible, ocasionant grans tensions en els preus i creant un mercat molt compacte i de poca rotació". "Ara, les dificultats d'accés a l'habitatge de lloguer són pitjors que abans de la llei", denuncia Matos.

     

    Retirada de pisos, lloguer vacacional o desinversió

    La llei tampoc desperta simpaties entre les persones arrendadores: només un 11% creu que la normativa els facilita el procés de llogar els seus pisos a tercers (cinc punts menys), mentre que un 48% creu que suposa dificultats addicionals (un percentatge similar al de l'any passat) i un 41% no es posiciona.

    Aquesta valoració es tradueix en la retirada d'habitatges del parc de lloguer: segons Fotocasa, un 39% dels enquestats han tret habitatges del mercat o es plantegen fer-ho, onze punts més que el 2024, i una tendència especialment destacada a Catalunya, on ho afirmen el 48% dels arrendataris.

    D'altra banda, una altra alternativa que valoren el 28% dels propietaris és passar a llogar habitacions individualment en comptes de l'habitatge sencer, sis punts més que el 2024, tot i que no convenç encara al 72%. A Catalunya, el percentatge és exactament el mateix.

    Una altra de les tendències impulsades per l'entrada en vigor de la llei d'habitatge és el canvi de format dels lloguers: un 34% dels propietaris preveuen passar de llogar l'habitatge tot l'any a fer-ho només per a períodes de vacances, o bé ja han fet efectiu el canvi. En aquest cas, Catalunya se situa lleugerament per sota de la mitjana nacional, amb un 33% dels arrendadors, molt per sota del 51% d'Andalusia, que lidera el rànquing regional.

    Finalment, l'enquesta també recull les intencions de reduir la inversió en millores dels habitatges actualment llogats: fins a un 47% dels propietaris, dos punts més que el 2024. A Catalunya, el percentatge és menor, del 42%.