L'atur millora (temporalment)

Catalunya lidera la creació d’ocupació i la caiguda de desocupats, però encara es troba a mig camí de recuperar els nivells laborals d’abans de la crisi i amb escassos contractes indefinits

Catalunya avança en la reducció de l'atur | ACN
Catalunya avança en la reducció de l'atur | ACN
Barcelona
27 de Juliol de 2017

Un trimestre més, Catalunya treu pit a l’Enquesta de Població Activa (EPA). Les dades fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) aquest dijous situen el nostre país en el lideratge en termes absoluts en creació d’ocupació (+72.600) i en reducció de persones aturades (-79.200). D’aquesta manera, els desocupats a Catalunya rebaixen el llindar del mig milió (497.400) i la taxa d’atur queda en el 13,2%, quatre punts per sota de la mitjana espanyola. “Els resultats de Catalunya han estat positius, igual que el to general de l'enquesta pel conjunt d'Espanya”, valora a VIA Empresa l’economista Xavier Segura, vocal de la Comissió Gestora del Col·legi d’Economistes. Tot i així, adverteix que “els estralls de la crisi encara deixen un gran camí per recórrer en l'ocupació”.

 

 

 

Una tendència positiva

Mirant els números, la tendència que indica l’EPA és positiva. En els últims tres anys, els ocupats van clarament a l’alça al mateix ritme que els aturats ho fan a la baixa. “És un reflex d'uns anys on l'evolució econòmica està sent clarament positiva des del punt de vista del creixement del PIB”, justifica Segura.

 

 

 

Aquí hi conflueixen una sèrie de circumstàncies que s’han alineat en la bona direcció. “Hem gaudit uns vents de cua formats per tipus d'interès baixos, preus del petroli moderats i creixement del turisme pels problemes dels destins alternatius”, valora l’economista.

 

 

 

Un dels elements que juga amb aquestes bones xifres, a més, és que les dades de l’EPA del segon trimestre compten enguany amb l’ajuda del calendari, que ha situat la Setmana Santa en aquest període. “Hi ha donat un impuls que se suma al bon comportament dels mesos pre estiu amb el pes dels serveis”, indica Xavier Segura.

La temporalitat, problema indefinit

Malgrat tot, Segura alerta que la qualitat d’aquesta ocupació segueix lluny del que seria desitjable. “La proporció d'entrada entre ocupació indefinida i temporal ajuda a entendre la seva qualitat”, raona. En aquest sentit, el total d'assalariats ha augmentat a Espanya en 349.500, dels quals indefinits només n'han estat 93.600 pels 255.900 temporals. “Aquest és un biaix qualitatiu que matisa les dades absolutes, que són positives”, diu l’economista.

A Catalunya la tendència és la mateixa que a Espanya i dels 47.200 nous assalariats en el segon trimestre, 35.700 han obtingut un contracte temporal per només 11.500 un d’indefinit. “La taxa de temporalitat continua augmentant en bona part gràcies a la tendència natural d'un sector com el turisme”, opina Segura.

 

 

 

De fet, segmentant l’ocupació per sectors a Catalunya, l’EPA mostra un creixement del pes dels serveis i un notable augment dels treballadors de la construcció en els últims tres anys. En el mateix període, els treballadors en el sector industrial pràcticament no han variat.

 

 

 

Sigui com sigui, la conclusió de totes aquestes dades és una satisfacció incompleta. “A Espanya l'atur ha baixat dels quatre milions de persones, és fantàstic respecte els cinc milions del 2013, però al 2007 estava per sota dels dos”, reflexiona Segura. Per tant, diu, “encara som a l'equador de les xifres d'abans de la crisi”.