• Economia
  • Treure les rodes de suport a la "bicicleta" econòmica

Treure les rodes de suport a la "bicicleta" econòmica

Caixa d’Enginyers contempla un 2022 amb polítiques fiscals menys expansives, un creixement en funció del comportament de la inflació i una pujada moderada dels tipus d’interès el 2023

Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers | Cedida
Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers | Cedida
Barcelona
28 de Gener de 2022

Generalment, quan els nens i nenes comencen a aprendre a muntar en bicicleta se'ls hi posen un parell de rodes de suport, addicionals, perquè se sentin més segurs a l'hora de circular. Una vegada els infants agafen confiança, aquest mecanisme es va retirant progressivament. Aquest és el símil que li ha servit a Bas Fransen, director de Mercat de Capitals de Caixad'Enginyers, per dibuixar l'escenari del primer semestre d'enguany en el marc de la presentació virtual de les Perspectives econòmiques i financeres de l'entitat. Fransen, que ha definit l'any 2022 com un moment de transició per a l'economia i els mercats financers, ha utilitzat l'exemple que "si els pares els hi treuen les rodes de suport és possible que els infants, especialment al principi, caiguin, però tenen elements com el casc i la gespa, que els hi serviran de protecció". Traduint-ho a l'escenari macroeconòmic actual, en el moment proper que els bancs centrals retirin els estímuls, alguns països tindran petites caigudes, tanmateix al final, com els nens, acabaran circulant sols.

 

En la seva anàlisi, en el qual el Banc Central Europeu (BCE) són els pares que retirin les rodes de suport de la bicicleta, Bas Fransen preveu un 2022 amb "una política fiscal i monetària menys expansiva i un creixement econòmic fort, subjecte als colls d'ampolla del sector logístic i a l'evolució de la inflació". Tot i reconèixer el protagonisme actual i negatiu de la inflació, l'analista ha confiat que aquesta sigui transitòria i que vagi acompanyada d'una "gradual normalització de la política monetària".

Pujades dels tipus d'interès

Atès que la Reserva Federal dels EUA i el BCE a remolc han començat a reduir les operacions de compra d'actius financers, Fransen preveu que l'any pròxim retornin les pujades dels tipus d'interès. Això sí, ha augurat que no seran molt altes. "Passarem de les polítiques ultra expansives actuals a unes simplement expansives". Per tot plegat, confia en una recuperació sòlida per 2022, desigual amb relació als diferents ritmes de vacunació, la resposta monetària i la mateixa estructura econòmica dels països.

 

Fransen: "Passarem de les polítiques ultra expansives actuals a unes simplement expansives"

En la mateixa línia, el director general de Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé, ha reconegut que ens trobem en un "període d'incertesa rellevant, però puntual". Cavallé, que ha hagut de donar explicacions a les persones que seguien la jornada connectades a una plataforma digital davant les reclamacions que la sessió fos en català, ha al·ludit per entendre el futur a la Llei Moore, un supòsit plantejat el 1965 per Gordon E. Moore, fundador d'Intel, en el qual els preus (la inflació) baixen quan s'incrementen les prestacions (oferta). Així, Moore va establir que un ordinador costava la meitat l'any següent de sortir a la venda i quedava obsolet en només dos.

El regne de la renda variable

Per primera vegada, els mercats s'enfronten a una situació econòmica caracteritzada per una inflació alta i uns tipus d'interès baixos. Davant d'aquest fet inèdit, el director de Caixa Enginyers Gestió, Xavier Fàbregas, ha explicat que estan aflorant fenòmens com l'encariment de les matèries primeres o l'acceleració del mercat immobiliari i de la renda variable. De fet, Fàbregas ha reconegut que les empreses, als EUA i més encara a la UE, han traslladat íntegrament l'augment de la inflació als costos del producte final. En un missatge de tranquil·litat, ha augurat que la pràctica no durarà gaire temps. Per Fàbregas, la recuperació dels dividends, unida a l'apetit al risc per part dels inversors, ha provocat que la renda variable es posicioni com un valor refugi. En aquest context, ha parlat d'un "optimisme caut".

Com a balanç, el director general de Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé, ha pronosticat polítiques econòmiques menys expansives, sense arribar a ser restrictives, un creixement sòlid amb riscos de volatilitat i un nou espai on destaquin els valors financers sostenibles que generin grans fluxos d'inversió. En relació amb la renda variable, Cavallé ha tornat a posar el focus en l'evolució de la inflació. Si aquesta segueix alta, tornarà a aparèixer el fantasma de la volatilitat. Tornant a l'exemple dels infants i la bicicleta, s'haurien de tornar a posar les rodes de suport per circular.