• Economia
  • CaixaBank, escollit pel BCE per col·laborar en el prototip de l'euro digital

CaixaBank, escollit pel BCE per col·laborar en el prototip de l'euro digital

L'entitat financera ha estat triada per desenvolupar un projecte d'aplicació mòbil per a pagaments entre persones amb euros digitals

Empleats de CaixaBank en la seu de la Diagonal de Barcelona. | CaixaBank
Empleats de CaixaBank en la seu de la Diagonal de Barcelona. | CaixaBank
Redacción VIA Empresa
Barcelona
16 de Setembre de 2022
Act. 16 de Setembre de 2022

El Banc Central Europeu (BCE) ha seleccionat a CaixaBank i altres quatre organitzacions per col·laborar en el desenvolupament del prototip de l'euro digital. La institució ha realitzat una convocatòria per triar entitats que desenvolupin projectes tecnològics associats a la creació de la moneda digital europea. CaixaBank, única organització espanyola entre els seleccionats, es responsabilitzarà de realitzar un prototip per a pagaments P2P (entre persones) amb l'euro digital.

La institució europea va llançar una convocatòria global per a bancs i companyies tecnològiques a la qual es van presentar 54 companyies, en la qual també han resultat seleccionats Worldline, EPI, Nexi i Amazon. D'aquesta manera, des d'aquest mes de setembre i fins a finals d'any, CaixaBank treballarà en el desenvolupament d'una aplicació mòbil que simuli el que haurà de fer un ciutadà quan vulgui carregar euros digitals en el seu compte i enviar-los a altres persones.

L'àmplia experiència i el lideratge de CaixaBank en l'àmbit de la innovació i mitjans de pagament, així com el nivell de qualitat dels seus serveis, les capacitats internes en el desenvolupament de projectes i la cobertura de mercat han estat alguns dels aspectes valorats en el procés de selecció realitzat pel BCE.

Objectiu: explorar solucions per realitzar pagaments amb l'euro digital

La institució europea va llançar el mes d'abril passat una convocatòria per a proveïdors de serveis de pagament, bancs i altres empreses rellevants per a unir-se a un exercici de creació de prototips de serveis de pagament dirigits al client. A la convocatòria s'han presentat un total de 54 companyies, incloent des d'entitats bancàries fins a companyies tecnològiques multinacionals.

Les altres quatre empreses seleccionades al costat de CaixaBank per a aquesta fase realitzaran prototips per a altres casos d’ús de l’euro digital, com són els pagaments P2P offline, pagaments en el punt de venda (amb processos específics segons siguin iniciats pel comerç o pel client) o pagaments per a e-commerce.

El BCE està investigant actualment com podria ser l'euro digital. Si s'arribés a emetre un euro digital, aquest no substituiria l'efectiu ni altres mitjans de pagament existents, sinó que els complementaria, convertint-se en una opció més per fer pagaments, el que contribuiria a l'accessibilitat i a la inclusió financera.

Innovació

La tecnologia i la innovació són clau per a CaixaBank. Amb més d'11 milions d'usuaris de la seva banca digital, la major base de clients digitals del sector financer a Espanya, l'entitat treballa cada dia per desenvolupar nous models que li permetin donar resposta a les demandes i necessitats dels seus clients i que acostin els productes, els serveis i la cultura financera a tots els ciutadans.  

A més, CaixaBank és l’entitat líder en mitjans de pagament amb una quota de mercat per facturació en comerços del 32,1% i més de 3 milions e clients de pagament mòbil.  Actualment, CaixaBank disposa en la seva aplicació de banca digital CaixaBankNow de l’opció de pagament mòbil, integrada amb una àmplia gamma de serveis per a la gestió dels pagaments. CaixaBankNow compta amb versions per a iOS i Android, i és compatible amb Apple Pay, Samsung Pay, Garmin Pay i FitBit Pay.

També s'ha convertit en la primera entitat espanyola compatible amb Swatch Pay per pagar amb els rellotges analògics Swatch. En aquest procés de digitalització, l'entitat financera, que compta amb una filial tecnològica pròpia, CaixaBank Tech, i d'equips multidisciplinaris que porten la innovació a tots els àmbits de l'organització, ha impulsat diversos projectes basats en blockchain, computació quàntica, intel·ligència artificial, big data, cloud computing… Totes aquestes tecnologies permeten als seus gestors disposar de més i millors recursos per assessorar els seus clients, alhora que s'impulsa la personalització de l'oferta comercial per millorar la vinculació dels clients, es desenvolupen nous serveis financers i s'agilitza el procés de presa de decisions.

Gràcies a la seva estratègia de transformació digital, CaixaBank s'ha situat entre els bancs millor valorats del món per la qualitat dels seus productes i serveis digitals i ha rebut múltiples reconeixements internacionals com el de 'Entitat Financera més Innovadora a Europa Occidental 2022' per Global Finance, i el 'Banc més Innovador del Món 2021' en els premis EFMA & Accenture.

Reconeixements

Respecte a banca digital, va ser triat 'Millor banc digital en banca de particulars a Espanya 2021', va rebre els reconeixements al 'Millor disseny web en banca de particulars a Europa Occidental 2021' i 'Millor aplicació mòbil en banca de particulars a Europa Occidental 2021', també per Global Finance. En l'àmbit de la banca privada, CaixaBank ha estat triada 'Entitat de Banca Privada més Innovadora d'Europa Occidental 2022' per Global Finance, mentre que la revista britànica PWM (Grup Financial Times) l'ha nomenat 'Millor entitat de Banca Privada en anàlisi de Big data i Intel·ligència Artificial a Europa 2022' i ‘'Millor entitat de Banca Privada en Màrqueting i Comunicació Digital a Europa 2022’.