Si busquem tags per definir la roda de premsa de resultats de CaixaBankd'aquest divendres, "creixement", "acord social" i "fortalesa comercial" estan en el llistat. No són aleatoris, ja que les xifres anuals de l'entitat financera parlen d'un augment dels beneficis, que s'enlaira fins als 2.390 milions d'euros (un 20,4% més que el 2018) però als quals s'ha de restar els 685 milions d'euros de l'acord laboral per les eixides de personal. Són "resultats bons en un any complex", com ha descrit el president de CaixaBank, Jordi Gual, en la roda de premsa de presentació de resultats celebrada aquest divendres a València. Gual ha qualificat 2019 de "molt exigent per al negoci bancari", un any en què les economies "han pogut mantenir el creixement, produït de manera raonablement equilibrada com el component més estable".
Gual espera que el Govern "no es descuide de la necessitat de seguir progressant en la línia de reducció del deute i el dèficit públic"
Estabilitat també és la descripció que ha fet servir Gual a preguntes dels periodistes per l'entorn polític en què es mou l'Estat. I sense voler entrar en valoracions polítiques, com és habitual, Gual sí que ha apuntat que la quota de desocupació és "massa alta", per la qual cosa espera que el nou Govern promoga "polítiques que siguen favorables al creixement". L'advertència és que l'Executiu espanyol "no es descuide de la necessitat de seguir progressant en la línia de reducció del deute i el dèficit públic". Jordi Gual ha considerat bo que la CE vigile la política espanyola: "Em consta que la vicepresidenta (Nadia Calviño) és absolutament conscient de consolidar aquesta senda de consolidació fiscal" , ha apuntat.
Els números parlen
Els resultats són bons però amb matisos. "Ens cau per la despesa, important, per la reestructuració de l'empresa, un ajust que hem decidit escometre i que llastra els resultats. També hem fet més inversió per a obrir noves oficines urbanes per a continuar creixent. És un resultat sostenible perquè el que no pot ser és "pan para hoy y hambre para mañana", ha destacat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat.
El president de CaixaBank apunta que "les distraccions de fusions no ens interessen"
Tanmateix, les matemàtiques també han tingut el seu protagonisme: La gràfica del resultat net atribuït de l'entitat mostra que, sense incloure despeses extraordinàries, CaixaBank obté 2.390 milions d'euros, però la despesa per les eixides de personal redueix la xifra fins als 1.705 milions. "Si, les ràtios baixen, però podríem haver-ho fet d'una altra manera, ens baixa un 14% però si no, augmentaríem un 20%", destaca Gortázar. El conseller delegat ha explicat que des de 2014 han deixat de formar part de l'entitat un total de 5.000 persones, però "hem contractat 2.000 persones joves, principalment en Barcelona i rodalia perquè estem rejovenint la plantilla. I en 2020 no esperem més eixides de personal".
Gortázar ha explicat que des de 2014 han deixat de formar part de l'entitat un total de 5.000 persones
El pla de reestructuració de personal, generós en la seua opinió, continua a petició dels sindicats perquè hi ha treballadors en edat de prejubilacions als quals els interessa tenir una eixida pactada de l'empresa. "No esperem més eixides d'ocupació, estem oferint i acabant de negociar un programa d'eixides de desvinculacions voluntàries que afecta Barcelona perquè així ens vam comprometre amb els sindicats, ja que allí no hi havia excedent de personal, i esperem que tinga un impacte limitat. Això és un banc i moltes coses més", ha afegit.
En tercer lloc, la fortalesa comercial ha estat la gran qualitat de la qual ha presumit la direcció de CaixaBank. "En un entorn complex hem seguit reforçant la nostra posició al mercat: el 27,1% de totes les nòmines que es paguen a Espanya estan domiciliades en CaixaBank", ha recordat Gual. "Aquest entorn de tipus baixos, amb la demanda de crèdit moderada, suposa un vent de cara per a l'activitat bancària", al·lega Gual, qui també ha recordat que en 2019 s'han accentuat "les tendències que accentuen la competència, l'extensió de la digitalització, amb tot el potencial de l'economia de les dades i els seus riscos". Per la seua part, el conseller delegat ha apuntat que "tanquem l'any amb un nivell d'activitat molt bo. Acabem aquesta etapa amb molta força i energia, que ens fa veure l'any 2020 conscients de la dificultat de l'entorn però amb molta confiança havent tret l'any amb èxit. Mantenir la rendibilitat que assegure la rendibilitat i continuar sent referents en banca responsable són els nostres reptes".
A més, la "España vaciada" de la que tant es parla a l'opinió pública també ha tingut contestació. CaixaBank assegura mantenir la proximitat al territori i la inclusió financera. Tot i que han disminuït un 15% el nombre de treballadors en oficines rurals (en establiments de menys de 10.000 habitants), Gortázar apunta que "hem assegurat la xarxa perquè puga operar amb menys persones".
Rumors i recomanacions a Sánchez
De les polítiques que ha d'adoptar el nou govern de Pedro Sánchez ha reiterat la no intenció de pronunciar-se més enllà d'alguns tips que ja havia deixat caure a l'inici, en comentar la impotència de seguir les recomanacions de Brussel·les pel que fa al dèficit públic. "Ens costa pronunciar-nos, però en referència al tema del salari mínim és bo que les forces polítiques i els agents socials arriben a acords i aquest tema genera grans reflexions en l'escenari internacional, és bo que valoren els impactes que generen". L'altre tip ha estat més contundent: "La banca ja paga hui dia més que altres sectors, cosa que no té molta lògica. A més el nostre principal accionista és la Fundació, formada per xicotets accionistes que ja paguen el seu IRPF. I tampoc té sentit que les empreses grans paguen més que les xicotetes", ha explicat Gual.
Amb els creixents rumors de compra d'altres entitats financeres en l'aire, Jordi Gual ha volgut ser taxatiu. Ha assegurat que el pla estratègic de l'entitat està basat en el creixement orgànic i que "tenim la dimensió més que suficient per a competir amb èxit. Les distraccions de fusions no ens interessen". A la pregunta, recurrent sempre en aquestes trobades, de tornada de la seu social a Barcelona en plena crisi de Govern a Catalunya i amb la previsió de noves eleccions, Jordi Gual ha assenyalat que el "Consell d'Administració va prendre una decisió sense posar terminis".