Les platges es poden aprofitar aquest mes d'octubre (i potser més enllà) de la mateixa manera que durant els mesos d'estiu. La verema s'ha avançat i altres collites, com la dels cereals, les olives o l'arròs, han alterat les seves conductes habituals, la qualitat i la quantitat de la producció. Si abans es gaudia de quatre temporades per la roba i es va passar a dues, aviat en quedarà una de sola. El nou escenari de calor extrem i sequera, indicis evidents del canvi climàtic que avença, modifica les temporades de vacances, el cicle dels productes alimentaris i els hàbits de vestir. És un canvi definitiu de temporada. Qui no ho vegi, que es posi ulleres. Per aquestes dates, en la majoria de les cases ja s'havia realitzat la mudança de la roba; la d'hivern es treia dels armaris i es portaven a la bugaderia les peces d'estiu que, un cop recollides, es desaven fins a l'any que ve rodejades de boles antiarnes i perfumades amb saquets de lavanda.
Excepte en alguns microclimes d'aquí o en altres continents, poca gent es banyava a la platja a l'octubre. Per contra, ara l'estiu es prolonga a tot el litoral. Les platges de Sitges, la Costa Brava o Cambrils, per posar tres exemples, gaudeixen aquestes setmanes de condicions climàtiques òptimes pel bany com des del mes de maig. Si als darrers setanta anys les temporades d'estiu s'havien circumscrit als mesos de juliol i agost -amb alguna prolongació a juny i setembre- fins al punt de crear tendència vacacional a tota Europa, el nou escenari del clima traspassa aquestes dates i inunda tot l'any. No som de pagès, però al Delta de l'Ebre o a l'Empordà hem pogut distingir clarament aquests darrers dies la línia divisòria entre les terres que disposen d'aigua i les que no s'han pogut regar.
"Excepte en alguns microclimes d'aquí o en altres continents, poca gent es banyava a la platja a l'octubre. Per contra, ara l'estiu es prolonga a tot el litoral"
Les altes temperatures i la manca de líquid estan fent inservible el capítol del Calendari dels Pagesos que parla de les pràctiques agrícoles, sembres i plantacions; val a dir que la resta de l'almanac -dades astronòmiques com les llunacions i els eclipses, la saviesa popular i les tradicions, el santoral, les fires, els mercats i les festes majors- encara són indispensables; per tota aquesta informació, la publicació s'ha guanyat ser la més antiga editada ininterrompudament en català des de 1861. Just s'acaben de presentar les col·leccions de primavera-estiu, però la majoria dels dissenyadors de moda estan pensant en una altra cosa. Inicialment hi havia quatre cicles. Es van simplificar en dos: primavera-estiu i tardor-hivern. Ara la moda està a prop del final de les temporades. Tota la indústria cerca dissenyar peces que cridin l'atenció momentània del públic, per tal de produir-les en poques setmanes modificant lleugerament les teles més càlides o més fresques segons el moment de l'any o les característiques climàtiques del país. La passió pel casual que no distingeix entre les temporades ha rematat la jugada.
Jerarquitzar la mutabilitat de les condicions climàtiques obliga a canvis decisius en la gestió del negoci del sol i platja, dels aliments i de la roba, i dels altres. Dos-cents anys d'ús intensiu de moltes matèries primeres i d'aplicació de sistemes de producció contaminants ens han conduït al carreró fosc. És veritat que hi ha altres causes que cooperen a agreujar la situació: la invasió russa d'Ucraïna, determinats factors geopolític Est-Oest, l'estrès de les cadenes de subministrament... i, no cal dir-ho, la incorporació de les noves tecnologies digitals que modifiquen substancialment els models de negoci -només cal haver seguit de prop el llenguatge de la BNEW, que s'acaba de celebrar a Barcelona-. En els grans trasbalsos que s'han produït al llarg de la història han coincidit molts fenòmens que ha calgut jerarquitzar: en aquest cas, la resposta al canvi climàtic, en el que tindrà una influència determinant la transformació digital. És la que marcarà les dècades vinents. Les orques ataquen els vaixells.
Un incendi d'una discoteca mata 13 persones; hi havia legislació clara sobre la matèria, però no es complia. Directius d'un sector donen per bons els horaris de 10 o 12 hores dels seus empleats, mentre es queixen de no trobar gent per treballar. El cotxe perfecte s'espatlla sense saber-ne el motiu. Els més rics del món posseeixen el 75% de la riquesa mentre els més pobres, el 2%. L'any passat es va reduir un 7,5% el nombre de desnonaments, però encara se'n van realitzar més de 38.000 a tot l'Estat. Es tracta de contradiccions quotidianes que malauradament continuaran reproduint-se. Afrontar el gran escenari del redreçament del clima requereix dues actituds. La primera, de lluita radical des de totes les instàncies socials per revertir la degradació del medi ambient; no només per disminuir l'impacte en la natura sinó per crear les condicions d'un entorn sostenible.
"En els grans trasbalsos que s'han produït al llarg de la història han coincidit molts fenòmens que ha calgut jerarquitzar"
Llevat que Dubai, ciutat organitzadora de la Cimera del Clima de les Nacions Unides a finals de novembre, es tregui un conill del barret de copa, no hi ha masses expectatives que l'any 2030 es compleixin els objectius de l'Acord de París de reduir dos graus l'escalfament global. El fet és que no es manté el ritme d'augment de la capacitat renovable, ni es dobla l'eficiència energètica, ni es troba el sistema per finançar els tercers països perquè pugin al carro. I la segona, de cerca de les oportunitats que es generen en un entorn diferent. Es pot alentir el ritme de lluita contra el canvi climàtic com ho demana la indústria de l'automòbil, quelcom gens convenient, però les millors ocasions de negoci es presenten en els grans moments de transformació.